У РФ колосальна "діра" в бюджеті на 12 млрд доларів за місяць — Устенко

У РФ колосальна "діра" в бюджеті на 12 млрд доларів за місяць — Устенко

Попри всі неминучі труднощі Україна "на цей рік" економічно готова продовжувати війну, розв'язану проти неї. Натомість агресор — Росія — "деградуватиме скаженими темпами". Таку оцінку висловив в ефірі Українського Радіо економіст, радник Президента України Олег Устенко. Він констатував: у РФ з'явилася колосальна "діра" в держбюджеті. Лише за один місяць вона склала 12 мільярдів доларів. Крім витрат на війну, агресор економічно просідає внаслідок західних санкцій. На думку Устенка, перспектива РФ — абсолютна, повна ізоляція.

0:00 0:00
10
1x

Фото: АрміяInform

Економічна готовність України продовжувати війну "на цей рік я не бачу жодних проблем"

Чи готова Україна до затяжної війни протягом цього року і наступного? Олег Устенко вважає, що все залежить від фінансування дефіциту державного бюджету в 38 мільярдів доларів. Наразі воно повністю покрите. "Ми розуміємо, звідки ці кошти будуть надходити, ми навіть знаємо графік цих надходжень. На цей рік я не бачу жодних проблем". А виходячи із заяв представників Великої Сімки та інших наших союзників, каже Олег Устенко, озвучених ще у березні 2022 року, одразу після початку повномасштабного вторгнення, Україна буде підтримана у всіх напрямках. Олаф Шольц (канцлер Німеччини) тоді сказав, що "ми підтримуємо фінансово Україну. Всі кошти, потрібні для цього, будуть виділені нами, як союзниками України. Україна буде підтримана". Водночас Устенко звертає увагу і на економічні труднощі України: інфляція й шалені кошти на оборону та безпеку держави. Звісно, ці витрати є неминучими.  

"РФ не готова до виснажливої війни"

А РФ не готова до виснажливої війни, переконаний Олег Устенко, бо державі-агресору бракує на це ресурсів. Росія ще з першими пакетами західних санкцій була повністю відрізана від світової системи доступу до технологій. А будь-яка країна, яка потребує нових технологій, не може розвиватися і, тим паче, піднімати свою економіку, "якщо немає до цих технологій доступу. Ти можеш перекидати чіпи на кордоні і думатимеш, що так розвиваєш свою економіку. А вони відключені від всього цього (технологій і доступу до них — ред.) в перспективі багатьох років, десятиріч. Росіяни економічно деградуватимуть скаженими темпами, економіка їхня деградуватиме, незважаючи на те, що війна буде закінчена". 

За два місяці РФ досягла 85% річного дефіциту

У Росії немає фінансового ресурсу, щоби проводити затяжну війну, констатує економіст. І додає: західні санкції роблять свою справу. Найболючішими він вважає обмеження, запроваджені з 5 грудня 2022 року щодо нафти та нафтопродуктів. "Протягом січня-лютого бюджет РФ втратив 46% надходжень від газу та нафти. В них з'явилася колосальна "діра" в бюджеті. Лише за один місяць вона склала 12 мільярдів доларів. Дефіцит державного бюджету РФ за 2 місяці склав 2,5 трильйона рублів, а річний дефіцит бюджету був закладений і розрахований на 3 трильйони рублів. Вони досягли 85% річного дефіциту протягом 2 місяців", — зазначає Олег Устенко.

Перспектива Росії — абсолютна, повна ізоляція

У росіян зараз є дві основні статті видатків у державному бюджеті: війна і затикання рота своїм громадянам соціальними подачками, каже економіст. Тоталітарна держава першочергово витрачатиме гроші на репресивний апарат і на військову машину, ніж "продовжуватиме затикати рот своєму населенню", продовжує свою думку фахівець. Він наводить приклад Ірану, на якого було накладено перші санкції ще 1979 року. Каже, що навіть зараз рівень життя іранського населення нижчий, ніж був тоді. Таку ж долю економіст прогнозує і РФ після її поразки у війні. "Коли ми говоримо про тоталітарну державу, все залежатиме від політичного перебігу подій: не витрачаються гроші на населення, але будуть в рази більше витрачатися гроші на репресивний апарат. Коли немає коштів у людей, нема чим годувати власну родину і коли ти можеш купити лише третину від того споживчого кошика, який ще купувався нещодавно, то що тоді буде відбуватися? Ти далі будеш боятися і сидіти в себе вдома? Чи будеш протестувати? Коли посилюватимуться проблеми із фінансуванням, ніхто жодної копійки не дасть РФ на це. Навіть Китай. Буде абсолютна, повна ізоляція", — підсумував Олег Устенко.