"Байден дав ляпаса Путіну" — Огризко про візит президента США до Києва

"Байден дав ляпаса Путіну" — Огризко про візит президента США до Києва

Візитом до Києва президент США Джо Байден дав гучного ляпаса керівникові держави-агресора Володимирові Путіну. Про це заявив у коментарі Українському Радіо міністр закордонних справ України у 2007—2009 роках Володимир Огризко. Байден перебував сьогодні, 20 лютого з неанонсованим візитом у Києві. Це перший візит американського керівника в Україну від початку розв'язаної Росією війни. Як вважає Огризко, господар Білого Дому сигналізував Україні, що вона отримуватиме всю необхідну зброю. У тому числі ракети дальністю ураження до 300 км.

0:00 0:00
10
1x

                                                                                                   Джо Байден і Володимир Зеленський, Київ, 20 лютого 2023 року/ Фото: ОПУ

Візит Байдена і ракети

На думку Володимира Огризка, візит можна умовно поділити на дві частини: сигнали для України та сигнали для світу. "Якщо говорити про нас, то цей сигнал є чітким і зрозумілим. Ми будемо поступово отримувати всю ту зброю, яка нам необхідна. Звісно, не все одразу. Кожна наступна порція зброї потребує дуже серйозної підготовки, бо це вже не просто певні артилерійські системи чи системи ППО, а потужні види озброєнь, такі як танки та літаки. Це не надто проста техніка, яку можна просто завезти, поставити — і вона сама поїхала. Йдеться про дуже складні системи сучасного озброєння, які потребують доволі серйозної підготовки. І що дуже важливо — технічного забезпечення та обслуговування. Але сьогодні йшлося і про те, на що не звертають особливо уваги, але це вкрай важливо для нас у контексті озброєнь. Це ракети, які мають дальність ураження до 300 км. Мені здається, що невдовзі ми будемо мати ці ракети, а це дуже серйозно змінить ситуацію на полі бою. Бо якщо вони досягатимуть умовного Кримського мосту або ж найвіддаленіших куточків окупованого Донбасу, то ситуація на фронті зміниться кардинально і дуже швидко", — переконаний дипломат.

"Ляпас Путіну на весь світ"

Щодо зовнішніх сигналів для світу, Володимир Огризко виділяє два: "Перший і найголовніший — цим візитом президент Байден дав гучного ляпаса Путіну. Такого гучного, що почув увесь світ. Знову і знову продемонстровано, що Путіна не боїться ані президент маленької Естонії, ані президент великої Америки. Усі розуміють, що Путіну не дадуть перемогти.

"Путіна вже ніхто не боїться"

І сьогоднішній візит Байдена до Києва, коли лунала тривога і була реальна загроза його безпеці, це справді демонстрація того, що Путіна вже ніхто не боїться. Я вважаю, що в цьому є колосальний позитивний момент, який свідчить про зміну в підходах західних лідерів до того, що таке Російська Федерація. Другий сигнал прозвучав і в бік Китаю, і для західних союзників, яким Байден продемонстрував: він і надалі дбатиме про те, щоб Україна не програла. Це для тих, хто й досі вважає, що з Путіним треба говорити і давати йому шанси не втратити обличчя", — констатував Володимир Огризко.

Президент Байден оголосив сьогодні, 20 лютого про допомогу Україні на пів мільярда доларів. Господар Білого Дому заявив це після переговорів із президентом України Володимиром Зеленським. Байден уточнив, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, зокрема, артилерійських боєприпасів, більше реактивних снарядів і гаубиць. Зі свого боку, Зеленський заявив, що переговори з президентом США "були дуже плідними, важливими і вирішальними". Український лідер уточнив: підсумки цих перемовин вплинуть на події на полі бою. "Агресор має взяти на себе відповідальність за агресію та відшкодувати збитки", — додав Зеленський. Він зазначив, що вони з Байденом говорили про "далекобійну зброю і зброю, яка може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше".