"Перехід українських церков на новий календар – геть від радянського 7 січня!"

"Перехід українських церков на новий календар – геть від радянського 7 січня!"

З вересня цього року Українська греко-католицька церква переходить на новий календар. Реформа стосуватиметься свят, які щороку відзначають у сталі дати. Православна Церква України теж не виключає календарної реформи, але це питання планують розглянути у травні на Архієрейському Соборі. Як пояснив глава УГКЦ Святослав Шевчук, Великдень та пов’язанні з ним свята відзначатимуть як і раніше. А всі свята зі сталими датами – за новим календарем. Зокрема, парафіяни УГКЦ святкуватимуть Різдво 25 грудня, Богоявлення – 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня, Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня тощо. Не готові до такого кроку парафії матимуть змогу до вересня 2025 року відзначати фіксовані свята за старим стилем, зокрема Різдво 7 січня. Про новий церковний календар і його геополітичну складову Українське радіо розпитало релігієзнавця, директора Громадської організації "Центр релігійної безпеки" Дмитра Горєвого.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Великдень і Різдво

Дмитро Горєвой називає календарну реформу "переходом на новоюліанський календар, в якому постійні свята відповідають західному сучасному цивільному календарю. Але залишається олександрійською пасхалія". Релігієзнавець пояснює, що греко-католики як і раніше святкуватимуть Великдень, обраховуючи його, як інші православні церкви. Тобто, греко-католики це робитимуть не в той день, що робить Римо-католицька церква. Зі святкуванням у римо-католиків збігатимуться Різдво та всі інші свята, а Великдень та пов’язані з ним Вербну неділю, Трійцю греко-католики святкуватимуть у той день, що відзначають православні.

Чому з першого вересня?

Бо візантійська традиція бере початок з першого вересня, відповідає Дмитро Горєвой. Поки церкви мали старий юліанський календар, новий рік починався з 13 вересня. "Пів року триватиме певна підготовка щодо впорядкування внутрішніх церковних процесів, забезпечення відповідними календарями всіх єпархій. А перше вересня вже означатиме перехід на новий календар", – пояснює експерт.   

Фото: Блаженнійший Святослав, ugcc.ua

Обговорювалося також, що ПЦУ і УГКЦ варто одночасно перейти на новий церковний календар. "Я сподіваюся, що після зібрання Архієрейського собору ПЦУ в травні ми побачимо і тут перехід на новий календар. Бо на синоді було заявлено, що вони готують реформу", – зауважує Дмитро Горєвой. І додає: у ПЦУ раніше почалися переходи окремих парафій на новоюліанський календар. "Бо є запит. Тому в травні владики повинні задовольнити його". 

Фото: Митрополит Епіфаній, pomisna.info 

Читати також: "Як розпізнати справжнє українське серед штучно насадженого? Розповідає культурна блогерка

Церкви функціонують в різних суспільствах і різних умовах

Процес переходу ПЦУ до нового календаря буде легшим, сподівається Дмитро Горєвой. "Хоча церкви не є однорідними. Вони функціонують у різних умовах і різних суспільствах. До ПЦУ доєднуються парафії із московського патріархату, яким складніше зробити перехід на новий календар. Треба дуже обережно підходити до цих питань. Ми прагнемо в Європу і втікаємо від радянського 7 січня!" – констатує релігієзнавець.   

А держава може допомогти церкві щодо переходу до нового календаря?

Держава може внести зміни до Кодексу законів про працю, які встановлюють вихідні дні, каже релігієзнавець. На перехідний період 7 січня може залишатися і святковим днем. А от перенести Покрову парламент зможе, вважає Дмитро Горєвой. "Ми відрізняємося від росіян тим, що маємо сильні підвалини демократії. І тому українці мають свою точку зору. Сказати, що цей перехід об'єднує – важко. Є українці, незадоволені таким переходом. Але це не більшість", – додає експерт.

Подалі від Москви

Люди 21 століття нарешті почнуть користуватися точним календарем, наголошує Дмитро Горєвой. А це є ще одним кроком до цивілізації. "Цей перехід матиме геополітичні наслідки. Ми будемо дедалі більше відрізнятися від Росії, культурно і ментально віддалятимемося від неї. І їй вже буде важко розповідати надалі про "братні" народи.  Буде зовсім інший, правдивий погляд на історію. Перехід на новий календар буде культурною прірвою між нами та росіянами". 

Фото: novynarnia.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко
Роль Філарета у відновленні історичної справедливості для Української церкви величезна — Філіпович
"Підписав документи для Об'єднавчого собору ПЦУ, потім з неї вийшов" — Роман Коляда про патріарха Філарета
Жертви ракетної атаки Росією Одеси: 22 людини, собор і 25 пам’яток архітектури