ДАП затвердять протягом кількох тижнів

ДАП затвердять протягом кількох тижнів

Державну антикорупційну програму цього тижня так і не затвердили. Однак член Ради громадського контролю при НАБУ Богдан Кузьмич припускає, що її можуть ухвалити протягом кількох наступних тижнів. Водночас в ефірі Українського радіо він анонсував вироки та посадки "по деяких гучних іменах".

0:00 0:00
10
1x

"ДАП можуть затвердити протягом кількох тижнів"

Державну антикорупційну програму (ДАП) рекомендували ухвалили ще до саміту Україна-ЄС, що відбувся 3 лютого. Проте цього не відбулося. Водночас Україна є кандидатом у члени Євросоюзу, тож рано чи пізно її ухвалять, сподівається Богдан Кузьмич. Він припускає, що це може відбутися протягом кількох тижнів. "Урядовий комітет уже схвалив документ. Там залишили пункт про те, що в НАБУ має бути своя експертна установа. І це добре, адже раніше були справи, які гальмували через те, що жодна експертна установа не бралася робити експертизи через страх і можливий тиск. Однак якщо ДАП ухвалять повністю, уряд буде зобов’язаний почати процес створення власної експертної установи в НАБУ", — додає він.


На фото: Богдан Кузьмич, facebook.com/bohdan.kuzmych

Е-декларування відновлять?

За словами Кузьмича, е-декларування може бути відновлене навіть і без схвалення Державної антикорупційної програми, адже була підписана петиція і загалом є дуже велика підтримка цього у суспільстві. Крім того, депутати розуміють, що е-декларування популярніше у суспільстві, ніж антикорупційна програма. Тому воно рано чи пізно буде відновлене, а безпекове питання у зв’язку з поширенням особистих даних буде вирішено.

"Ловили тих, хто був ближче і кого легше дістати": про що свідчать обшуки серед посадовців?

Член Ради громадського контролю при НАБУ вважає, що антикорупційна боротьба може бути частиною політичної боротьби в ситуації з міністром оборони Олексієм Резніковим (скандал з закупівлями харчів для військових — ред.) ДБР написало, що затримали представників компанії, яка продавала яйця за 17 грн, а виявилось, що затримали їх не за цю історію. При цьому це встигли поширити навіть депутати. Очевидно, це є спробою когось посунути в міністерстві, вважає експерт. Крім того, "перед самітом потрібно було показати, що ми займаємось антикорупцією. Тобто ДАП не ухвалили, але затримали багато корупціонерів, провели багато обшуків, тож ми молодці", — каже він. На думку Кузьмича, обшуки після саміту затихнуть, адже насамперед ловили тих, хто був ближче і кого легше дістати. "Попри те, що затримують корупціонерів, урядовий комітет не схвалює пункт в антикорупційній програмі, який передбачав можливість міжнародної взаємодії та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", — додає Кузьмич.

"Варто готуватися до реальних посадок"

Водночас, на думку Кузьмича, в Україні толерантність до корупції зменшилася насамперед тому, що хоч і з затримкою, але без порушення процедури було призначено нового голову САП. Саме того голову, який на конкурсі набрав найбільше балів. "Якщо простежити за справами, які розслідувало НАБУ і які перебувають у Вищому антикорупційному суді, то є хороша тенденція: за півроку-рік буде ще дуже багато вироків по деяких гучних іменах. Справи, які були накопичені за 8 років роботи органу, хвилею дуже швидко підуть у вироки та реальні посадки. Це пов'язано з тим, що новий голова САП провів аудит старих справ, яким до цього в прокуратурі не давали ходи, тож багато що зрушилось з місця", — зазначає член Ради громадського контролю при НАБУ. Однак Кузьмич зауважує, що по деяких справах можливі гальмування, бо САП не дозволили напряму подання на екстрадицію.

Фото: Уніан 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
"Заліз осколок у плече мені". Історія захисника ДАП Миколи Лаврика
"Бойове хрещення я отримав із батьком". Історія захисників ДАП Олеся та Назарія Чепків
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков
Кейс чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Чого не вистачає українській Феміді?