"Зеленський та українці визначать, який вигляд матиме мир"

"Зеленський та українці визначать, який вигляд матиме мир"

Велика Британія докладає великих зусиль, аби допомогти Україні забезпечити таку боєздатність, яка допоможе перемогти. Державний міністр з питань безпеки (це посада в британському міністерстві внутрішніх справ) Том Тугендхат, який свого часу був одним із претендентів на посаду лідера Консервативної партії і, відповідно, прем'єр-міністра Великої Британії, перебуваючи з візитом у Варшаві, дав велике ексклюзивне інтерв’ю Українському радіо. Світлана Мялик запитала британського політика про те, коли Лондон передасть Києву танки Challenger-2, чи планується передача літаків-винищувачів, якими є дані британської розвідки щодо можливого широкомасштабного наступу Росії, чи залишатимуться російські дипломати у Лондоні та що буде з коштами російських олігархів у Британії.

0:00 0:00
10
1x

Версія інтерв'ю англійською/The English version is below.

 Слухати/Listen

Незабаром рік, як триває повномасштабна війна Росії проти України. Чи залишається незмінним курс британського уряду щодо підтримки України, зважаючи на те, що останнім часом змінилися кілька прем'єр-міністрів Великої Британії?    

– Ні, підтримка не така сама. Вона більша. Люди у Великій Британії навіть більш віддані українцям, обороні України, ніж раніше. І це можна легко побачити. Велика Британія працює з польським урядом з метою зібрати докази воєнних злочинів. В сфері дипломатії Велика Британія працює з урядами Польщі та Естонії, щоби впевнитись, що Україна отримує танки, яких потребує. Уряд Великої Британії також працює з багатьма іншими урядами, щоби переконатися, що рівень іноземної фінансової підтримки, яку українці потребують, є  достатнім. Тож сказати, що підтримка така ж – не можна. Вона набагато більша. 

Що включає в себе новий пакет військової допомоги, який Лондон надає Києву?

– Ви вже чули про танки Challenger. Скажу, що це дуже хороші танки, я використовував їх сам. І це також все озброєння, яке приходить до України: Javelin, NLAW й інші системи озброєння. 

Це також і навчання. На сьогодні тисячі українських військових проходять навчання у Великій Британії, щоби мати змогу боротися й перемагати російську армію. І бути впевненими, що вони готові до боїв, які їх чекають. Я думаю, що підтримка на цьому рівні теж дуже важлива. Велика Британія також виступає координатором багатьох інших країн. Тож багато інших країн, включно з Австралією, також тренують українське військо пліч-о-пліч з Великою Британією у Великій Британії. І це дуже допомагає. Те що ми бачимо, це неймовірно. Бо Велика Британія докладає зусиль, щоби допомогти забезпечити такий тип боєздатності, який потребує Україна. 

Велика Британія планує передати танки Challenger до літа. Але раніше говорилося, що це буде навесні. То якими ж будуть терміни передачі? Чи не буде це запізно? Бо Путін готує наступ.

– Ми надамо вам танки так швидко, як тільки це можливо. Я знаю, що армія вже працює над їхньою підготовкою. Але ми маємо, не зволікаючи, тренувати українські танкові екіпажі. Як вам відомо, навчання вже почалися. Вони складаються з багатьох елементів: треба не тільки навчитися керувати танком, а й працювати з ним. Щоби танки, піхота та артилерія працювали разом злагоджено.

Я не можу сказати вам дату. І нічого конкретного крім того, що ви вже чули. Але я можу сказати, що вони прибудуть так швидко, наскільки це можливо. Також вже незабаром мають прийти танки Leopard

Основна задача – бути впевненими, що як тільки танки будуть готові, вони можуть використовуватися. Саме тому важливо проводити навчання, саме тому Велика Британія інвестувала так багато в навчання Збройних Сил України, щоб бути впевненими у тому, що вони здатні їх використовувати. 

Чи планує Лондон надавати Києву літаки винищувачі, ракети великого радіусу, які можуть нищити об'єкти в Росії?

– Велика Британія вже надіслала багато систем озброєння. Також надішле AS-90, це самохідні артилерійські установки дуже великої дальності. Також є багато інших секторів, які отримають допомогу. 

Наразі немає планів щодо літаків. Але великі зусилля докладаються для протиракетного захисту і ці системи вже на місцях і використовуються. Я впевнений, що в багатьох інших галузях Велика Британія буде дослухатися до запитів Володимира Зеленського та інших.  

Прем‘єр міністр Ріші Сунак вже сказав, що наразі це не планується. Але ми забезпечуємо Збройні Сили України технікою для захисту від повітряних атак. Також нам важливо переконатися, що Збройні Сили України можуть провести, як ми це називаємо, комбіновані маневри озброєння: спільне застосування танків, артилерії та піхоти, щоб вони могли подолати російську армію. 

Є інформація з багатьох джерел, що Путін готується до нового повномасштабного наступу. І Україна орієнтується на дані Міністерства оборони британської розвідки. Що ці дані говорять? Коли планується ей наступ?

– Розумієте, я не буду говорити про розвідку публічно. Ми ділимося даними розвідки, які отримуємо, з нашими українськими колегами. І перевіряємо, щоб Збройні Сили України були готові до всього, що за нашими очікуваннями може відбутися. Саме в це ми багато вкладаємо. Українська розвідка проробляє надзвичайну роботу, вона продемонструвала великий героїзм і потенціал. Те, що ми можемо зробити, це забезпечити зростання цього потенціалу шляхом їх підтримки (розвідки-ред) багатьма способами. І ми будемо продовжувати це робити. 

Росія постійно погрожує застосуванням ядерної зброї. Британія входить до клубу ядерних держав. Чи це лише погрози росіян?

– Погрози ядерною зброєю – це дуже серйозне порушення міжнародних законів. Путін робить це не вперше. Декілька років тому він погрожував ядерною атакою Данії. В різні часи погрожував іншим країнам. І така поведінка є абсолютно неприйнятною. Це одна з багатьох причин, чому Велика Британія займає чітку позицію на стороні України. Ми всі бачили реальність російської агресії не тільки впродовж останніх років, але й протягом останніх десятиліть. Війна не почалася в 2022, навіть не в 2014. Але можна побачити різні моменти російської агресії проти Естонії в 2007, чи Грузії в 2008, які привели до точки, в якій ми перебуваємо зараз. 

На початку повномасштабної війни Ви запропонували вислати з Велткої Британії всіх росіян. Є заяви європейських колег, потрібно вислати послів і дипломатів Росії з країн ЄС.

– Після організованої Росією атаки на Сергія Скрипаля (колишній радянський та російський офіцер військової розвідки українського походження. Був засуджений в Росії за статтею "державна зрада" за шпигунство на користь Британії. Пізніше амністований і висланий за межі РФ. Оселився у Британії. 4 березня 2018 року на його життя було вчинено замах. Був отруєний сильнодіючою нервово-паралітичною речовиною "Новичок" - ред) в Солсбері декілька років тому, Велика Британія, паралельно з іншими союзниками, скоротила кількість російських дипломатів. І російському посольству не надано дозволу відновити кількість. Тож зараз російське посольство набагато менше, ніж було раніше. І намірів збільшити його немає.

Посольство Росії в Лондоні буде працювати?  

– Наразі в Росії залишається посольство Британії. Росія має посольство у Великій Британії. Але робота, яку вони можуть виконати є дуже обмеженою. 

Співучасниками російської агресії є і російські олігархи...

– Велика Британія вже заморозила активи вартістю на мільярди фунтів. Ми заморозили кошти по всій країні, перекриваючи повітря олігархам, пов’язаним з Путіним. І переконуючись, що ці гроші не можуть бути використані з метою підірвати безпеку Великої Британії або її союзників, як, наприклад, України. Ми продовжимо закривати всі рахунки чи власність, які можуть існувати. Ми також внесли законопроєкт про економічні злочини та корпоративну прозорість. Він зараз проходить через парламент. Це дає Великій Британії більше можливостей контролю та викриття олігархів. Насправді ті, хто порушує закон, у разі необхідності може бути "замороженим".  

Фото: Світлана Мялик і Том Тугендхат

Перед повномасштабною війною було створено тристоронній союз України, Великобританії і Польщі. Наскільки він є результативним та корисним як для Києва, так  і для Лондона?

– Насправді Лондон і Київ мають набагато давніші зв‘язки, ніж цей. Обидві країни є нащадками імперії вікінгів, які в багатьох аспектах заклали історію, що сформувала нас (говорить про Канута Великого та його зв’язки з київськими князями). Відносини між Києвом та Лондоном сягають ще давніших часів. Те, що ми бачимо зараз – це віддзеркалення цієї близькості та відлуння історії наших людей. Бо те, що так сильно поєднує нас –  це не домовленості, а реальність. Ми знаємо, як це зіштовхнутися з тоталітарним ворогом і відчувати себе ніби на передовій. 

70-80 років тому польські літаки полетіли з Великої Британії, щоб захищати Британію проти фашизму. Сьогодні польські та британські війська тренують українські й допомагають захистити Україну від тоталітаризму, а ви захищаєте весь захід. 

Чи можливе створення нових союзів із залученням інших країн. Зокрема країн Балтії.    

– Я люблю працювати з країнами Балтії, тож я був би щасливий 

Володимир Зеленський планує в лютому представити План мирного врегулювання війни в Україні. Якою повинна бути формула миру, яку підтримала Велика Британія? 

– Я думаю, президент Зеленський показав, що він один з найкращих лідерів 21-го століття. Я не збираюся радити йому, який план він має представити. Але я буду дуже уважно слухати, що він представить. Тому що він, без жодних сумнівів, обдумає багато аспектів того, що може статися і запропонує можливость українцям жити у мирі, що гарантуватиме не тільки їхню особисту незалежність, але й зможе захистити багатьох інших. Тож я охоче послухаю, що президент Зеленський має сказати. 

Генсек НАТО наголосив, що надзвичайно важливо , щоб Путін не виграв цю війну. Як бачать завершення війни в Лондоні?Як це має виглядати політично і технічно?

– Рішення про завершення війни буде прийнято, коли українці зможуть самостійно визначити своє майбутнє. Прийняття рішення  залежатиме від президента Зеленського та українців. Велика Британія завжди чітко заявляла, і прем‘єр міністр Сунак повторював це: ми будемо підтримувати українців.

Це має бути вихід на кордони 1991? 

– Велика Британія визнає кордони, закріплені Європейським Союзом й не визнає і ніколи не визнавала жодних інших кордонів. Це залежить від президента Зеленського та українців визначити, який вигляд мусить мати мир. 

Підтримка України на шляху до НАТО. Якими Ви бачите перспективи членства? Борис Джонсон сказав, що було великою помилкою не взяти Україну до НАТО. Це призвело до війни. 

– Війна показує, що членство в НАТО справді працює. Таким країнам як Естонія, Литва чи Латвія Росія в минулому погрожувала багатьма способами. І НАТО спрацювало. Тож я дуже радий, що Фінляндія та Швеція подали заявку на членство. Я з нетерпінням чекаю переговорів із іншими країнами, якщо буде в цьому потреба. Зараз ми маємо впевнитись, що російська агресія в Україні зазнає невдачі. І незаконна варварська війна Путіна провалиться. Він вирішив використати інструменти 18 століття в 21-му. Він не імператор, не цар і він програє. Слава Україні!

Фото: Українське радіо, Том Тугендхат

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Без військової допомоги ми не залишимося", – Попович
Україна має розвивати свій надводний флот – Риженко
Особлива корона Чарльза ІІІ. Як Британія береже свою фішку — монархію
Велика Британія першою конфіскує активи Центробанку Росії. Прогнози Кіри Рудик
Вотум недовіри Борису Джонсону провалився. Чи зможе британський прем'єр і далі активно підтримувати Україну