Занурити Україну в блекаут росіянам не вдалося – експерт

Занурити Україну в блекаут росіянам не вдалося – експерт

Із 59 російських ракет, запущених напередодні по Україні, 47 було збито, повідомив Генштаб ЗСУ. Ефективність роботи ППО є дуже високою, констатував Українському радіо військовий експерт Петро Черник. Водночас фахівець звернув увагу, що агресор запустив цього разу дві гіперзвукові ракети "Кинджал". А їх сили Протиповітряної оборони наразі збивати не здатні. Але занурити Україну в блекаут росіянам не вдалося, наголосив експерт.

0:00 0:00
10
1x

"Росіяни застосували тактику великого стратегічного маскування"

Як констатує Петро Черник, противник зараз активно навчається. І тому його не можна недооцінювати. Зокрема, напередодні росіяни чи не вперше застосували тактику великого стратегічного маскування. На аеродромі в Енгельсі (місто у Саратовській області Росії, де базується стратегічна авіація РФ, теж задіяна у ракетних атаках по території України – ред.) не було помічено жодного руху. При цьому важкі літаки з'явилися над акваторією Каспійського моря. "Треба було їм подолати величезний шлях із північних аеродромів, куди переміщена більша частина літаків після останніх вибухів в Енгельсі (маються на увазі дві атаки аеродрому Енгельса безпілотними літальними апаратами. Україна офіційно не підтвердила своєї причетності до цих атак. За версією видань Defense Express і Politico, дроном, який атакував авіабазу в Енгельсі, міг бути модифікований український апарат «Стриж» – ред.) "Те, що були запущені "шахеди" (іранські дрони-камідзе, використовувані Росією – ред.) перед ракетною атакою 26 січня (і всі вони були успішно збиті), все це означає, що росіяни таким чином навчаються. Вони не досягнули стратегічної мети. Великий коефіцієнт збивання ракет. Це неймовірно багато". Експерт наводить приклад 1991 року, коли диктатор Іраку Саддам Хусейн запускав по Ізраїлю і його союзниках радянські ракети. Тоді протиракетні комплекси "Патріоти" зустрілися вперше з балістичними ракетами в бою. "Збивання становило 70%. Ми ж підняли його до вищого рівня. А якщо сюди доєднати 100% збивання "шахедів", тоді спільний коефіцієнт збивання зростає до 90", – констатував Петро Черник.

"Кинджали"

Противник застосував цього разу 2 ракети гіперзвукового комплексу "Кинджал". Як каже Петро Черник: "це особливо небезпечна зброя. Застосована вперше у війні проти України. Ніхто з подібним ще не зустрічався. У нас немає комплексів, які можуть цю ракету перехопити". Рухається вона зі швидкістю 4 км на секунду (до понад 12 000 км на годину - ред.). Ракета на перехоплення "Патріот" має швидкість 1700 метрів на секунду. "Некоректно говорити, що "Кинджал", маючи більшу швидкість, перемагає. Бо ракету на перехоплення можна запустити раніше. Важливо зрозуміти і обчислити зустрічну точку. "Кинджали" необов'язково наздоганяти. Крилата ракета нескінченно змінює свою траєкторію. Саме в цьому і є складність перехоплення". Як каже експерт, росіяни показали, що можуть застосовувати ці ракети ("кинджали" – ред). Їх у них залишилося, за підрахунками фахівця, близько 40 одиниць. Якщо вони почали вистрілювати цю, як самі кажуть, унікальну зброю, то можуть виробляти ці ракети ще. Тоді постає щодо складових. Бо ракета містить в собі 130 імпортних елементів із Заходу та США, наголошує Петро Черник. І додає: "у світі знайдеться безліч фірм, які за величезні гроші продають мікроелементи росіянам для ракет. Тому виробництво їхніх ракет знизиться, але не зупиниться. Цей ринок буде чорним". 

Х-55

Швидкість ще однієї неодноразово запущеної напередодні росіянами ракети – 820 км на годину. Запускається вона із Ту-95. Літак бере в спеціальну барабанну установку до 6 таких ракет. Але вони не практикують такої великої кількості на борту. "У нас виготовлялися ці ракети і їх за газові борги Україна віддала Росії. Ці ракети якраз і могли нести ядерну частину. Ракети, що були збиті напередодні, не мали бойової частини, але містили в собі імітацію ядерної боєголовки. Противник таким чином відвертає увагу на порожні ракети нашу ППО. А з іншого боку росіяни ніби і нам, і всьому світові кажуть, що вони готові використати ядерний заряд". 

"Читати також: Енергетичний "Рамштайн" неспівмірний із військовим – експерт Корольчук

ППО України працює відмінно

"Рівень нашої ППО покращився", – наголошує експерт. Україна витримала удар по енергетичній системі. "Занурити нас в енергетичну пітьму, в блекаут їм не вдалося. Ми повинні пам'ятати, що кожні 2-2,5 тижні стаються обстріли, до 40 ракет "калібрів" і Х-101 на місяць вони можуть ще і будувати. Це стосується також і "кинджалів". Тому нам видихати не доводиться. Вони зазнають поразки геополітично та історично. Вони програють цивілізаційно війну. Вони прогають своє "вєлічіє". Тому Київ буде залишатися об'єктом номер один. Навіть якщо там не буде гідних цілей", – каже Черник.  Якщо дивитися на зенітно-ракетне протистояння, то нам це вдається дуже добре, констатує експерт. "Ми протистоїмо їхнім ракетним атакам. І те, що ми атаки витримуємо, це є безпрецедентним. З кожним запуском ракет коефіцієнт збивання все вищий. Щоразу противник все менше досягає цілей. Рівень нашого росту є колосальним". Петро Черник зазначає, що ракетні обстріли можуть відновлюватися з боку росіян у відрізку від 2 до 4 тижнів. Але не більше. В середині лютого можна очікувати наступного масованого обстрілу. "Коли ми досягаємо успіхів на дипломатичному фронті (допомога з боку Заходу танками), тоді РФ б'є по нас ракетами", – резюмував військовий експерт.  

Ракета Х-55 (фото:ru.wikipedia.org)