На передовій воює близько 5000 жінок — радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ

На передовій воює близько 5000 жінок — радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ

Кількість жінок у лавах ЗСУ стрімко зростає, зокрема у складі Сухопутних військ нині їх є 15 тисяч. Ця кількість зросла на дві тисячі протягом двох місяців, повідомила в ефірі Українського радіо радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор'єва. А на передовій воює близько 5000 жінок. Оксана Григор'єва також розповіла про те, чи буде мобілізація жінок, коли з'явиться жіноча форма і наскільки фізична підготовка в армії відрізняється для воїнів різних статей.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Скільки служить українських жінок?

Нині служить 60 тисяч українських жінок, зокрема 40 тисяч у Збройних силах України. До 24 лютого в українській армії кількість жінок складала 16-17%. Після того, як відбулася мобілізація переважно чоловіків, а жінки йшли добровольцями, відсоток жінок від загальної кількості армії зменшився. Наразі це 8%. Водночас у порівнянні з іншими країнам ми можемо набирати у військо до 20% жінок, тож ми маємо гендерну рівність у війську, зазначає Оксана Григор’єва.

Мобілізація жінок буде?

Зараз немає обов'язкової мобілізації жінок, але ми мусимо набирати до війська людей яких професій, які будуть дійсно потрібні для оборони і захисту нашої країни. Тобто аналітики, які займаються кадровими питаннями, дивляться які професії будуть необхідні, кого нам не вистачає і кого треба призвати.

"Мобілізація на цей момент є добровільною, і я думаю, що вона такою і буде. Стосовно конкретних професій ще рано говорити. Ми про це дізнаємося з підзаконних актів, які будуть ухвалені надалі", — наголошує  радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Водночас в інших країнах, які воюють, жінки мають відслужити в армії і вони знають, що якщо війна, то вони будуть призвані. Це культура виховання, яку треба починати зі школи, щоб жінка чи чоловік були готові до того, що вони мають захищати свою батьківщину, якщо буде така необхідність. 

Про можливість жінок працювати на бойових посадах

"Коли у 2016-му році ухвалили відповідні закони і дозволили жінкам служити на бойових посадах, то у 2018-му році вже офіційно кожна жінка мала право обіймати будь-яку посаду старшинсько-сержантського складу. Нині на законодавчому рівні немає жодних дискримінаційних проблем. Головне, щоб людина була професіоналом в тій чи іншій сфері", — зауважує Григор’єва.

Також дівчатам дозволили навчатися на тих спеціальностях, які вони вибрали. Тому наші курсантки обирають собі бойову спеціальність і стають професіоналами. І ми через деякий час теж побачимо кадрові зміни, тому що вони будуть здобувати офіцерські звання, зокрема в нас буде чимала кількість генералів. Цей шлях відкритий для жінок.

Оксана Григор’єва додає, що будь-яка силова структура у світі завжди була патріархальною і чоловічою. "Дійсно, у жінок різні фізіологічні можливості та підготовка, тим більше в умовах реальної війни. Крім того, коли чоловіки на фронті втрачають свою посестру, для них це особиста трагедія, їх сильно вибиває з колії. Вони відчувають, що це вони зберегли. Тобто це виховання. Однак якщо людина підготовлена і вона в стані виконувати бойове завдання, то тут не має бути заборон. Вона має його виконувати незалежно від статі", — каже радниця з гендерних питань.

"Після перемоги в армії залишатимуться"

Війна триває з 2014 року, тож військо було готове до всіх викликів. Крім того, після 24 лютого українське суспільство консолідувалося і дуже багато добровольців прийшли в армію, зокрема жінок.

Нині в Сухопутних військах 15 тисяч жінок, а було 13 тисяч. Ця кількість збільшилася протягом двох місяців, повідомляє Григор’єва. "На початку більшу частину війська забезпечували волонтери, які продовжують робити це й зараз, адже держава забезпечує усім необхідним на 65%. Крім того, військовослужбовцями стало багато жінок із бізнесу, освіти та інших сфер, які не звикли до військового способу життя, однак вони принесли зміни до армії. І я думаю, що після закінчення війни перемогою чимало жінок залишаться в армії, тому що армія буде сильною, адже ми вже приречені бути кращою армією Європи", — зазначає вона.

"Жіноча форма буде 2023 року"

"Нині держава видає чоловічу форму всім. Жіноча форма теж є, але вона забезпечена волонтерами. Тобто це волонтерські проєкти, які відшивають її за спонсорські кошти. Зараз на передовій близько 5000 жінок, тож силами волонтерів вони можуть бути забезпечені цією формою. Однак хочеться, щоб у всіх жінок була жіноча форма", — каже радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ. Україна рухається семимильними кроками в напрямку жіночої форми і забезпечення жінок в армії. Міністерство оборони тестує зразки, які надали волонтери, і перша леді опікується цим питанням. І у 2023 році зручна жіноча форма, зокрема білизна, точно буде, запевнила Оксана Григор’єва.

Фізична підготовка має бути однакова?

Ми будемо рухатися в бік однакових нормативів, і це треба починати зі школи. В країнах-членах НАТО є база нормативів, які ти можеш обрати. Там немає такого, що хлопчики підтягуються, а дівчата роблять віджимання. Кожен здає обрані нормативи. В Україні фізична підготовка в армії адаптована і рухається за стандартами НАТО. Тож потрібно здійснити реформу у школі, щоб дати можливість дітям обирати, які фізичні параметри вони можуть здати і чим вони хочуть займатися.

"Перемога України — її квиток до НАТО"

Українське військо вже готове до НАТО. І військові штаб-квартири НАТО захоплюються нашим військом і кажуть, що скоро ми будемо їх навчати, як воювати в реальних умовах. Безумовно, вступ України до НАТО буде. Але наш квиток — це наша перемога, наголошує Григор’єва.

У плані гендерної рівності треба ще навчати, адже багато хто не знає, що це таке і навіщо воно треба. Основна функція гендерних радників — допомагати конкретним людям незалежно від статі, тому що можуть бути утиски та дискримінація і чоловіків, і жінок. Зараз, якщо чоловік і жінка знаходяться у війську, то будь-хто з них може піти у відпустку по догляду за дитиною, а раніше це могла зробити лише жінка. Крім того, Стамбульська конвенція — це надзвичайно важливий документ, зокрема щодо подолання насильства в силових структурах. І багато інших країн захоплюються тим, як ми швидко адаптуємося і ухвалюємо реформи. Тож радниця командувача Сухопутних військ впевнена, що з гендерною рівністю все буде гаразд, але навчання треба проводити завжди.

Мета війська з точки зору гендерної рівності на 2023 рік

"Мета — забезпечити підготовку і чоловіків, і жінок так, щоб чоловіки все ж таки зрозуміли і прийняли те, що жінка має такі ж права і можливості, а жінки перестали маніпулювати тим, що вони жінки. Бо деколи гендерна рівність з точки зору жінки це про захист, однак це не так. Має бути розуміння рівних можливостей і прав. Жінка з точки зору поповнення армії — це дуже важливий ресурс. Зараз вже чоловіки в армії розуміють, що це потужний ресурс і його треба використовувати", — каже Григор’єва.

На фото: Оксана Григор'єва, Українське радіо 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію