Зради немає — без аукціонів, але продажі триватимуть: експерт про зміни в "Prozorro"

Зради немає — без аукціонів, але продажі триватимуть: експерт про зміни в "Prozorro"

Закупівлі — це не тільки аукціон, "Prozorro" втратило лише один із етапів. Таким чином експерт з IT консультацій, ексгендиректор ДП "Prozorro" Василь Задворний прокоментував Українському радіо рішення уряду скасувати до кінця дії воєнного стану аукціони у системі електронних закупівель "Prozorro". Це рішення пояснили відсутністю доступу всіх учасників торгів до системи через пошкодження енергосистеми внаслідок ракетних обстрілів із боку Росії.

0:00 0:00
10
1x

"Лише тимчасово скасували один із етапів"

Зради не відбулося, лише ускладнилися закупівлі через погіршення всієї ситуації в Україні. Як вважає Василь Задворний: "сприйняття ситуації, як зрада, виникає через термінологію. Коли всі чують, що скасували аукціони, то нібито автоматично скасували все "Prozorro". Але аукціон — це лише один із етапів процедури закупівлі. Найбільш критичним є момент, коли знижується ставка на аукціоні. Це триває від 10 до 20 хвилин. І він є найбільш критичним по часу". Однак процедура закупівлі — це не лише аукціон. У системі насправді залишається майже все: можливість побачити оголошення, вимоги, поставити запитання щодо документації, оскаржити її, побачити, якого учасника замовник обрав, на яких підставах кого відхилив.  "Лише тимчасово скасували один із етапів", — підкреслює експерт.

Піца за 500 гривень

Що стосується економії державних коштів від скасування аукціону, то ось як це пояснює Василь Задворний «Економія — це різниця між очікуваною вартістю, яку заявив замовник і фінальною пропозицією. Приміром, я хочу купити піцу за 500 гривень. Приходять два постачальника, один пропонує за 200, інший за 150. 350 грн — це і буде моя економія. Кожен із учасників подає свою початкову пропозицію на аукціон. Вона включатиме прошарок "на поторгуватися" перед. Але цей запас "на поторгуватися" буде невеликим. Той, хто подає найнижчу пропозицію перед аукціоном, він в аукціоні входить останній. У нього завжди є перевага. Він може перебити ціну свого конкурента.  Економія завжди відбувалася на нульовому раунді, на етапі подання пропозицій. «Чим меншу ціну ти подаси на початку, тим більша ймовірність, що в тебе буде перевага в аукціоні. Чим менша ціна, тим вища ймовірність, що ти її виграєш", — пояснює Задворний.

Україна досі втрачає мільярди гривень внаслідок прямих договорів поза системою "Prozorro"

Але таку стратегію використовують не всі постачальники. Все залежить від великої кількості чинників. "Зараз ситуація змінилися в двох напрямках. Коли не буде аукціонів, треба буде подавати одразу найнижчу ціну. Прошарок "на поторгуватися" постачальники не закладатимуть. Зараз, у принципі, зменшилася кількість аукціонів в країні. Навіть один постачальник може брати участь в аукціоні. Чи побачимо ми суттєві втрати через скасування аукціонів? Не побачимо. Ми більше втрачаємо через те, що досі більшість закупівель відбувається поза системою, прямими договорами. Там втрачаються мільярди гривень. Хотілося б, щоб це скасування дійсно було тимчасовим. Зараз запроваджено обмеження на 6 місяців. Головне, щоб цей термін не подовжувався".

Від 3 січня

Prozorro — електронна система публічних закупівель, яка замінила паперові держтендери. Уряд України змінив умови аукціонів і тимчасово скасував торги у Prozorro, бо не всі потенційні їхні учасники можуть брати участь у торгах через регулярні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури. Відповідне рішення кабміну набуло чинності 3 січня нинішнього року, повідомило Міністерство економіки. Змінені правила будуть чинними під час воєнного стану в Україні та впродовж трьох місяців з дня його припинення або скасування.

Тим часом директор держпідприємства "Prozorro. Продажі" Олексій Соболев у Facebook повідомив, що електронні торги у системі "Prozorro. Продажі" триватимуть у звичному режимі. "Prozorro" та "Prozorro. Продажі" — це різні системи", — зазначив він. "Всі наші аукціони… проходять без змін", — запевнив Олексій Соболев.

Фото: drohobych-rada.gov.ua