Система обліку ліків "e-Stock": у МОЗ розповіли, як вона працюватиме

Система обліку ліків "e-Stock": у МОЗ розповіли, як вона працюватиме

Міністерство охорони здоров'я спільно з компанією "Медичні закупівлі України" запустили пілотну електронну систему управління запасами лікарських засобів та медичних виробів "e-Stock". Про те, як вона працюватиме в ефірі Українського радіо розповіла заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.

0:00 0:00
10
1x

Про мету електронної системи 

Цього року ми хочемо, щоб при впровадженні всіх функціоналів і модулів у системі були зібрані дані про потреби закладів охорони здоров'я в тих чи інших препаратах та медичних виробах, про поставки, які здійснюються, а також про наявність ліків у медичних закладах, їх використання та утилізацію. Таким чином ми будемо бачити повний шлях лікарського препарату чи медичного виробу. Водночас для пацієнтів корисною буде інформація про те, в якому закладі ліки є доступними. 

Тобто ми хочемо, щоб через систему "e-Stock" збиралась і потреба в медичних засобах, і інформація про ліки, які закуповуються з різних джерел. Насамперед ми починаємо з закупівель за бюджетні кошти. У перспективі ми хочемо додати туди облік інформації і про закупівлі за кошти міжнародних донорів та місцевих бюджетів, щоб у пацієнта і закладу була повна картина про поставки, використання і доступність ліків.

Хто вже долучився до пілотної програми 

Нині запустилися два модулі: модуль управління користувачами і модуль збору потреби. У тестовому режимі 162 заклади охорони здоров'я вже почали вносити дані щодо потреб у лікарських препаратах, зокрема це стосується онкології, ендопротезування та трансплантації. На підставі цих даних будуть здійснюватися закупівлі. Сподіваємося, що за допомогою такого електронного інструменту необхідні пацієнтам препарати будуть швидко поставлені в заклади охорони здоров’я. 

Крім того, протягом 2023 року будуть впроваджуватись й інші функціонали, аби до кінця року ми в повноцінному режимі запустили цю систему. Будуть і публічні дашборди (інформаційні панелі — ред.), щоб пацієнти в режимі реального часу могли ними користуватися. Тож будь-який пацієнт зможе самостійно перевірити наявність того чи іншого препарату чи виробу в медичному закладі. Це сприятиме можливості більш легко отримати необхідне безкоштовне лікування. 

Закупівля яких ліків буде відстежуватися в "e-Stock"

На першому етапі мова йде про три напрями — онкологія, ендопротезування та трансплантація. Далі з розвитком системи це будуть всі закупівлі за кошти державного бюджету, і у майбутньому — закупівлі за кошти місцевих бюджетів та міжнародних організацій. Тобто фактично всі поставки. Я думаю, що в 2024 році додамо і гуманітарні поставки.

Хто координуватиме роботу цієї системи 

Згідно з постановою, яка була ухвалена наприкінці 2022 року, рішенням уряду визначено, що координатором пілотного проєкту є Міністерство охорони здоров'я, а відповідальним за впровадження є державне підприємство "Медичні закупівлі України", яке також відповідає за закупівлю ліків за державні кошти.

Які новації МОЗ планує запустити найближчим часом 

На цей рік є дорожня карта цифрових проєктів. Зокрема, є 107 проєктів, які ми плануємо або втілити в життя, або розпочати. Це такі необхідні рішення в умовах воєнного стану, як реабілітація, електронні інструменти для донорства крові, телемедицина, яка покращує доступність медичної допомоги. Також ми маємо багато інноваційних рішень, які нам передають інші країни, зокрема віртуальні роботи та операційні. Це дозволяє автоматизувати процес і допомагати нашим медичним працівникам, які показали героїзм та професійність в умовах воєнного стану і рятують не одне життя українців.

Фото: УНІАН