"Одні з найкращих в світі": чим здивувала світ українська армія в 2022 році

"Одні з найкращих в світі": чим здивувала світ українська армія в 2022 році

Добігає кінця 2022 рік, другий місяць якого розділив життя українців на "до" та "після". 24 лютого росіяни розпочали повномасштабний наступ на Україну, в рамках якого планували захопити Київ за три дні та загалом здолати опір Збройних сил України за досить короткий час. Разом з тим, ЗСУ вже десять місяців показують свою професійність та вмотивованість. Як нашим військам вдалося здивувати весь світ, Українське радіо розмовляло з координатором групи "Інформаційний спротив" Олександром Коваленком.

0:00 0:00
10
1x

"Станом на 23 лютого Збройні Сили України вже були професійним військовим формуванням, з досвідом ведення бойових дій. Єдиний, хто його недооцінював, — це російські окупанти: вони критично недооцінювали ЗСУ та переоцінювали можливості своєї окупаційної армії. Деякі наші партнери також до кінця не вірили, що ЗСУ настільки професійно можуть захищати свою країну. 

Але саме повномасштабна війна додала досвіду та створила настільки екстремальні умови, під які ЗСУ доводилося дуже швидко адаптуватися. Тому, на мій погляд, головний здобуток цієї війни в 2022 році — це те, що наші війська навчилися на всіх рівнях — від командного до молодшого офіцерського та рядового складу — адаптуватися до ситуації. Таких можливостей та досвіду немає в жодної армії світу", — зазначив Олександр Коваленко.

Він звернув увагу на те, як швидко наші військові опановують нове озброєння: "Багато армій світу мають високотехнологічне озброєння, але не всі використовують його настільки ефективно, при чому маючи його в обмеженій кількості. Тому на сьогодні наші війська не тільки в питаннях професіоналізму та досвіду ведення бойових дій, а також і адаптуванню до умов — одні з найкращих в світі".

Читати також В Україні почали тестувати жіночу армійську форму. Що зміниться? Коментує Оксана Григор'єва

"Коли відбувалися контрнаступальні дії на північному плацдармі, це відбувалося досить швидко. 24 лютого росіяни вторглися в Чернігівську та Київську області, а вже наприкінці березня вони тікали. Все відбулося настільки швидко, що ніхто навіть не зрозумів, що це було. Росіяни дійсно готувалися захопити Київ за три дні: використали велику кількість підрозділів, які не були готові до затяжних бойових дій в польових умовах. Й ця неготовність призвела до того, що вони були змушені тікати. Забезпечення, система управління та інші фактори сприяли тому, що ЗСУ після того, як витримали паузу в обороні, розпочали контрнаступальні дії та фактично вигнали російських окупантів з північного плацдарму. Й це було зроблено тактично професійно, хоча досягнення недооцінили.

Але після того на харківському плацдармі за півтора тижні було звільнено більше, як 8,5 тисяч км2 території під час стрімкого та досить потужного контрнаступу. Й правобережна Херсонщина — це також результат ретельної підготовки, постійного вогневого тиску на позиції ворога на досить великій території. Ми змусили росіян піти, так само, як свого часу змусили піти з острова Зміїний", — розповів Коваленко.

Експерт наголосив, що за 2022 рік ми побачили одразу декілька військових сценаріїв ЗСУ, які будуть вивчатися у військових вишах у всьому світі: "Це показово, адже саме зараз Збройні Сили України задають темп, ритм та нові тенденції у військовій справі не окремо взятої країни чи регіону, а світу".

"Також в сучасній війні дуже важлива комунікація, й саме через відсутність комунікації та злагодженості підрозділів та команування російські окупанти не мають в зоні бойових дій повноцінно працюючої системи управління. Коли звільняли правобережну Херсонщину, дуже багато казали, що коли відбувається просування ЗСУ, не публікуйте цю інформацію у соціальних мережах. Це робилося для того, щоб попередити отримання інформації російськими окупантами раніше, ніж вони дізнаються самі, що відбувається на їхній локації. Адже на той час в них вкрай неефективно працювала система управління і середня та вища ланка командування дійсно отримували інформацію з українських соціальних мереж. 

Це демонструє, наскільки управління та злагодженість усіх підрозділів важливі при координації дій збройних сил. І ЗСУ саме у цьому сенсі, мабуть, вже на покоління чи два попереду за російські окупаційні війська", — підсумував Олександр Коваленко.

Фото: ArmyInform