Чи запустить Білорусь виробництво боєприпасів у співпраці з Іраном ― коментує військовий експерт

Чи запустить Білорусь виробництво боєприпасів у співпраці з Іраном ― коментує військовий експерт

Як повідомили в ГУР Міноборони України, Білорусь може налагодити виробництво боєприпасів для ствольної та реактивної артилерії у співпраці з Іраном. Хто стане замовником цієї зброї? Росія застосовує проти українських військ свої новітні ударні безпілотними, зокрема дрон-камікадзе "Ланцет". Що це за зброя? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував військовий експерт Антон Міхненко.

0:00 0:00
10
1x

Чи зможуть Білорусь та Іран обійти санкції й налагодити виробництво?

"Якщо говорити про ВПК Булорусі, то він достатньо потужний. Він є частиною оборонно-промислового комплексу ще Радянського Союзу. Є достатньо непогані засоби, які вони виготовляють на своїй території ― це автоматизовані системи управління, радари, окремі засоби зв’язку. Білоруси проводять модернізацію та ремонт бронетехніки, виготовляють колісну техніку.

Щодо боєприпасної галузі, треба наголосити, що в Білорусі не вироблялися системно боєприпаси зазначених калібрів. Якщо говорити про стрілецькі боєприпаси, то у 2019 році вони оголосили про початок виробництва патронів калібру 7,62 мм. Стосовно крупнокаліберних 122 мм чи 152 мм, то Білорусь досвіду не має. У повідомленні ГУР ідеться про те, що Білорусь почне виробляти окремі компоненти до цих боєприпасів, тобто спершу буде навчатися з компонентів. Це певний виклик, адже крупнокаліберні боєприпаси мають велику кількість складових ― детонатор, різні вибухові суміші, гільза, потрібно також розуміти вагу речовини. Детонатори для сучасних боєприпасів ― це дуже високотехнологічна річ. Гадаю, росіяни тут точно поділяться досвідом і технологіями з білорусами, а щодо Ірану, то я не помічав їхні можливості з виробництва боєприпасів такого калібру. Але це цілком можливо, бо Іран понад 40 років перебуває під санкціями, і вони могли налагодити виробництво тих чи інших компонентів за рахунок технологічних крадіжок з інших країн через другі-треті руки. Ми не знали про виробництво безпілотників, але іранці їх виготовляють, причому з великою кількістю імпортних комплектуючих. Білоруси поїдуть в Іран за певним досвідом, як створити виробництво і виливати снаряди та гільзи. А Росія через Білорусь планує потім отримувати додаткові потужності для себе.

Хочу наголосити щодо РСЗВ. Білоруси налагодили у себе виробництво таких систем ― "Полонез". Це система калібру 301 мм, вона високоточна і може бити на відстань до 200 км. Вони навіть продавали її свого часу в Азербайджан. Тобто білоруси володіють досвідом створення РСЗВ і мають таке виробництво".

Скільки часу знадобиться Білорусі, щоб налагодити виробництво згаданих боєприпасів?

"Ми не знаємо деталей цих угод. Якщо йдеться про складання, то це один період часу. Якщо йдеться про налагодження виробництва власних боєприпасів за власним технологічним рішенням, то це буде інший час. Думаю, що зараз ми говоримо про складання боєприпасів, а цього можна навчитися десь за пів року або рік".

Де білоруси можуть брати сировину для виробництва?

"Частину братимуть у Росії, частину можуть виготовити в себе, адже Білорусь має певні власні копалини. Якщо говорити про триумвірат Іран-Росія-Білорусь, то компоненти і майданчики для виробництва можна цілком реально зробити".

Читати також: Іран: що українцям треба знати про країну, яка постачає Росії дрони-камікадзе? Розповідає Ігор Семоволос

Про безпілотники "Ланцет"

"Якщо загалом оцінити бойові дії, то ми бачимо, що дрони-камікадзе набувають із кожним днем дедалі більшого значення. Звичайні дрони призначені здебільшого для проведення розвідувальної діяльності, а дрони-камікадзе, окрім того, що можуть зорієнтувати по місцевості, здатні наносити вогневе ураження по наземних цілях. РФ не так часто використовувала ці дрони, потім отримала їх від Ірану і почала використовувати більше. Власного виробництва до цього моменту в них не було, а зараз почали розвивати цей напрямок на одному з російських підприємств, що входить до концерну "Калашніков". Перший дрон "Ланцет" з’явився у 2019 році, але перевірити його можливості змоги не було. Кілька разів точково вони використали їх у Сирії, дещо підправили і вже почали використовувати в Україні.

"Ланцет" вирізняється зовсім іншою конфігурацією. Там є чотири крила, які координують напрямок руху і забезпечують маневрування цього дрона в повітрі. Щодо техніко-тактичних характеристик, то дальність дії "Ланцета"-камікадзе 40-70 км, він має можливість вести розвідку вдень і вночі, може здійснювати вогневе ураження своїм боєприпасом вагою 3-4 кг. Це може бути ушкодження броньованої та будь-якої іншої техніки. Але безпілотник "Ланцет" може допомогти вирішувати бойові завдання лише в комплексі усіх засобів вогневого ураження".

Чи багато "Ланцетів" має РФ?

"Не можу сказати точно. Але вони мають виробництво і виготовляють певні серії цих безпілотників. Про кількість важко судити, адже на початку року вона була одна, а зараз ― точно інша, бо компоненти мають бути імпортовані".

"Безперечно, озброєння, яке потрапляє до рук українців, вивчають та аналізують. Якщо говорити про безпілотник, то найперше ― ми маємо отримати його маску, тобто характер відбивної поверхні. Це вже інформація для нашої ППО. Другий момент стосується начинки. Ми будемо розуміти, що росіяни можуть виготовляти самостійно, а що вони імпортують. І тоді можемо робити висновок, з якими підприємствами вони контактують, а далі з допомогою партнерів домагатися, щоб ці підприємства не постачали Росії комплектуючі. І третє ― ми можемо в реальності зрозуміти технічні можливості цих засобів, ознайомившись зі зразком наживо: як відбувається передавання даних, яким чином здійснюється зв’язок та управління".

Як протидіяти "Ланцетам", крім збивання?

"Усе залежить від обставин. Якщо говоримо про засоби радіоелектронної боротьби, це одна картина: ми створюємо несприятливі умови радіоелектронної обстановки, щоб ворожі дрони не могли отримати жодного сигналу навігації чи управління і не могли передавати свої сигнали тонометрії. До того ж, використовуючи внутрішні дані цих апаратів, ми можемо зрозуміти і вималювати схему та підхід, який використовують росіяни у застосуванні цієї зброї".

Фото: armyinform.com.ua. Дрон-камікадзе "Ланцет"