Що буде далі з роботами Бенксі з Києва, Бородянки та Ірпеня та кому вони належать? Розповідає експерт

Що буде далі з роботами Бенксі з Києва, Бородянки та Ірпеня та кому вони належать? Розповідає експерт

Британський вуличний художник Бенксі підтвердив авторство семи графіті у Києві, Бородянці та Ірпені. Хто ховається за постаттю таємничого митця та якою буде подальша доля його творів в Україні? Про все це Українське радіо поспілкувалось із автором путівника "Київські мурали: колекція Єгора Прищепкіна" Єгором Прищепкіним.

0:00 0:00
10
1x

"Бенксі — цей той художник, митець, який навіть не показує свого обличчя, тому тут може скластися юридичний казус, коли будь-яка людина, яка скаже, що вона — Бенксі, зможе претендувати на авторські права. Зрозуміло, що стріт-арт як мистецтво, яке віддається людям на їхній розсуд, вважається спільним і авторські права в цьому випадку, як мені здається, належать тим людям, на території громад яких митець намалював свої роботи", — розповів Єгор Прищепкін.

Він додав, що Бенксі довкола своєї загадкової персони вибудовує власний імідж, тому якщо мешканці будь-якої громади, де Бенксі залишив свій творчий слід, захочуть продати його роботу, то вони зможуть це зробити: "Проте якщо вони захочуть користуватися графіті як" магнітом" для туристів, то це навіть краще".

"Художня манера, в якій малює Бенксі, — це трафарет. Й митці сперечаються, наскільки з художньої точки зору роботи Бенксі є вагомими. Звісно, треба вміти намалювати так, як малює цей митець, проте основний посил його робіт — це соціальна гострота та творча подача. 

Бенксі малює дуже швидко, коли він вже на локації і йому треба прикласти декілька трафаретів, де кожен трафарет — це окремий колір. Він наносить кольори та швиденько втікає, адже Бенксі народжувався як стріт-артер в часи, коли поліція ганяла подібних митців. Тому його швидкість створення робіт на фінальній стадії дуже висока. Проте зробити ці трафарети — це кропітка робота. Такою ж роботою є й вигадування сюджетів, адже кожне графіті — це цілий всесвіт: від дітей на Майдані, які гойдаються на протитанковому "їжаку", продовжуючи дідусем, які миється у ванні зруйнованого будинку", — розповів Прищепкін.

Експерт додав, що питань щодо подальшого збереження творів відомого вуличного художника не буде, оскільки існує світовий досвід щодо того, як їх оберігають та показують широкій публіці: "Громади мають взяти на баланс роботи Бенксі, адже тут йдеться не лише про рівень України. Після цього їх варто перенести, адже не всі роботи зараз можна перемістити як інсталяцію. Блоки, на яких Бенксі намалював графіті на Майдані, можна взяти в якийсь акваріум та або залишити на тому ж місці, або перенести в більш зручне. Іншим містам, де його роботи розміщені на зруйнованих будинках, буде складно їх перенести".

Фото: радіо "Культура"