Рекорди та підсумки Радіодиктанту національної єдності

Рекорди та підсумки Радіодиктанту національної єдності

9 листопада відбувся Всеукраїнський флешмоб — Радіодиктант національної єдності. Текст написала українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик. Про головні рекорди та попередні підсумки радіодиктанту в ефірі Українського радіо розповіли член правління Суспільного мовлення Дмитро Хоркін та виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько.

0:00 0:00
10
1x

Про рекордні показники 

"Українське радіо слухала багатомільйонна аудиторія. Ми в трендах усіх соціальних мереж. Здавалося б, радіо, а може "порвати" всі соціальні мережі. 

Уже не перший рік Радіодиктант набирає найбільше запитів за пошуком у Google. Наше відео із трансляцією радіодиктанту Суспільне Новини посіло друге місце в трендах YouTube. Також хочу згадати про Рому Коляду, який справді став символом цієї трансляції радіодиктанту, і його емоційні слова про цей текст, який багатьох зачепив, у ТіkTok має вже два мільйони переглядів і 200 тисяч вподобань.

Ми отримали масу позитивних відгуків. Зараз на сайті Українського Радіо та suspilne.media є текст, і можна перевірити диктант", — розповів Дмитро Хоркін.  

Водночас виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько зазначає, що учасники Всеукраїнського флешмобу надсилають дуже багато листів.

"Цього року дуже багато листів. Ми вже отримали 30 тисяч. І це лише електронні листи, адже паперових ще немає. Нам листи несуть люди відразу на Хрещатик, 26. Вони надсилають їх і в месенджері. Тобто в нас величезна кількість листів. Такого в нас ще не було", — каже вона.

Дивіться також: Як це було – у фотозвіті Суспільного

Про написання диктанту 

"Це особливий рік, тому що навіть ті люди, які говорили російською у побуті, перейшли на українську мову і, звичайно, хотіли долучитися до цього флешмобу. До того ж, за кордоном дуже багато наших біженців, які змушені були тікати й рятувати своє життя, але їхня батьківщина — Україна, мова —  українська, вони хочуть писати одночасно з усіма. І вони написали та надсилають листи. Також писали діти, зокрема 12-13 років. Не завжди вони долучаються. 

Писали диктант  в посольствах, зокрема, дипломати і їх було більше ніж щороку. А також писали і в Антарктиді з пінгвінами, і в Австралії з кенгуру. Але найцінніше для нас — це те, що писали наші бійці на передовій, та хотіли зробити це разом з усіма. Наші колеги у філіях писали в бомбосховищах, - раптом повітряна тривога. Всі писали емоційно. Дехто плакав. 

Ольга Молоцька, наша колега, писала на руїнах свого будинку під Києвом з радіоприймачем. Вона дуже хотіла це зробити саме вдома. Знаково, що вона родом з Маріуполя. Тобто один раз вона вже поїхала з дому, і знову її новий облаштований будинок зруйнували росіяни", — зазначила Шелудько.

Про перевірку диктанту

"Перевіряти диктант будуть вчителі. Це велика вчительська спільнота EdCamp. Це довірені люди, які вже не вперше з нами співпрацюють. Раніше їх головний осередок був у Харкові, але зараз вони евакуювалися і роз’їхалися по всій Україні і за її межі. Проте це їм не завадить швидко і фахово перевірити всі листи. Ми сподіваємося, що вони встигнуть до середини грудня, і ми зможемо оприлюднити результати та назвати переможців, яким надішлемо подарунки", — розповіла Юлія Шелудько. 

Чому попри війну люди пишуть радіодиктант 

"Вже 22 роки постіль ми проводимо Радіодиктант національної єдності на Українському радіо. І це має бути константа. На всіх головних радіостанціях світу є такі проєкти радіодиктанту. Вони дуже різні. І мені дуже приємно, що ми зачепили емоції людей. Добре, що ми об'єдналися разом. Нехай це буде щорічним святом і далі на майбутнє, коли в День української писемності та мови ми слухатимемо Українське радіо", — каже Дмитро Хоркін.

Останні новини
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
Новини по темі
Суспільне надіслало подарунки переможцям Радіодиктанту національної єдності
"Це дуже тепле і лагідне море" — авторка радіодиктанту-2023 про перехід на українську мову
"Безцінно відчувати, що в такий спосіб ми теж намагаємося триматися разом" — Калитко про радіодиктант національної єдності
"Радіодиктант допомагає звільняти окуповані території в прямому і переносному значенні" — Гнатковський
Писатиме Радіодиктант-2023 Катерина Калитко, а читатиме Олексій Гнатковський