Парламент розглядає можливість скасування аудіовізуальної фіксації судових засідань на час війни — Князєв

Парламент розглядає можливість скасування аудіовізуальної фіксації судових засідань на час війни — Князєв

Верховна Рада розглядає можливість скасування аудіовізуальної фіксації судових засідань на час війни. Натомість пропонується повернутись до протоколу судового засідання. Про це в ефірі Українського радіо повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз є велика проблема з постачанням електроенергії у суди України. Суди зупиняються через відключення електричної енергії. Для судів не роблять винятків. Але у парламенті є ініціатива, щоб по важливих та термінових справах на період дії воєнного часу відмовитись від фіксації судового засідання аудіовізуальними засобами і повернутись до протоколу судового засідання. Це дозволить, якщо немає електрики продовжувати розгляд справ", — зазначив Всесолод Князєв.

Водночас він зауважив, що є проблема в конституційності цього регулювання, бо повна фіксація передбачена в Конституції.

Голова Верховного Суду повідомив, що пропонується замість аудіовізуальної фіксації. 

"Така пропозиція зараз обговорюється в парламенті. Пропонується, що людина за друкарською машинкою буде фіксувати перебіг судового засідання. Є посада секретаря судового засідання. До введення повної фіксації технічними засобами секретар фіксував чи на друкарській машинці, чи від руки повністю записував текст, що відбувається на судовому засіданні. І цей протокол, який підписувався секретарем, затверджується головуючим на судовому засіданні", — сказав він.

Читайте також — У "ДТЕК" розповіли, як довго триватимуть відключення електроенергії та як для цього обирають будинки

Водночас Князєв наголосив, що таке повернення буде тимчасовим, тобто на час війни. 

"Ми можемо повернутися до цієї практики, адже у цьому немає нічого нового. Це можна зробити тимчасово, бо повна фіксація є конституційною гарантією здійснення судочинства для того, щоб не було зловживань з боку працівників суду чи суддів, бо іноді траплялися випадки, коли, наприклад, суддя проголошував одне рішення, а видавав через кілька днів інше рішення стороні. Тому для запобігання цим випадкам було введено повну фіксацію судового засідання.

В умовах війни, коли немає електроенергії в судах, я думаю, що маємо думати над тим, як спростити трошки цю процедуру, бо головне зараз — це забезпечити доступ громадянам до суду. Тому, напевно, на час війни ми можемо обійтись без таких процедур. Але після закінчення цієї ситуації ми маємо повернутися до всіх напрацювань та процедур, які на сьогоднішні існують і унеможливлюють зловживання у судовій системі", — зауважив голова Верховного Суду.

"Наразі цей законопроєкт на рівні обговорень. Є питання щодо відповідності Конституції. І не факт, що цей законопроєкт буде ухвалений. Але це пошук рішення", — додав він.

Повну версію інтерв'ю з Головою Верховного Суду слухайте сьогодні о 18-40.

Фото: Українське радіо