Тарас Тополя про Євробачення-2023: "Це буде соціальний конкурс про спільну візію майбутнього України та Європи"

Тарас Тополя про Євробачення-2023: "Це буде соціальний конкурс про спільну візію майбутнього України та Європи"

7 листопада закінчилося голосування за журі нацвідбору на Євробачення-2023. Понад півмільйона українців обирали журі нацвідбору, голосуючи у додатку "Дія". Лідерами опитування стали музикант гурту "Антитіла" Тарас Тополя, співачка та переможниця Євробачення-2016 Джамала й фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Після підписання угоди вони офіційно стануть членами журі. Більше про цьогорічний пісенний конкурс в ефірі Радіо "Культура" розповів Тарас Тополя, лідер гурту "Антитіла", волонтер та доброволець 130-го батальйону Сил територіальної оборони ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Про відбір складу журі шляхом голосування

Як мінімум, це легітимізує склад журі. Як максимум, це дасть змогу розподілити відповідальність за результати вибору на всьому народі України. Принаймні на тих, хто брав участь у голосуванні. Сам процес голосування — це хороший прояв електронної демократії. А як я спостерігаю, це репетиція до більш масштабних голосувань.

Про обрання до складу журі

Мені приємно, що багато людей проголосувало за мене. Це велика відповідальність. Буду намагатися виконати свою функцію гідно.

Про Євробачення-2023

Я уявляю його в Ліверпулі. Це вже очевидно, що воно там буде. Буде велика увага до України, оскільки ми розуміємо, що це Євробачення мала б хостити Україна. Але оскільки у нас війна, оскільки Росія вторглася, знищує наш народ, окупувала наші території і веде цю нахабну війну, місце проведення цього конкурсу буде не Україна, а Ліверпуль, Велика Британія. Тому я впевнений, що буде велика увага до України. І контекст цього Євробачення буде так само в і навколо світовому контексту і контексту війни в Україні.

Про очікування журі від виконавців

Я думаю, що це буде досить соціальний конкурс з піснями соціального спрямування. Це буде більше не про еntertainment (розваги — ред.), а про символи, цінності і про спільну візію майбутнього, виходячи з того, наскільки Європа розуміє своє майбутнє, а розуміє вона його з Україною і з перемогою України. Я думаю, що багато наративів майбутнього Євробачення будуть саме такими — які стосуватимуться візій завтрашнього дня. Це буде і в піснях, і в коментарях.

Читайте також — "Роби донат й отримай трофей ЗСУ": на "Прозорро.Продажі" відбудеться благодійний аукціон

Про виступи за кордоном і розповіді про Україну

Мені не потрібно виступати за кордоном для того, щоб розповідати про Україну, про нашу боротьбу за незалежність і про наш супротив. Перебуваючи на передовій протягом 6 місяців, "Антитіла" і зокрема я дав величезну кількість інтерв’ю через Інтернет. Це були провідні видання всього світу: і культурні, й інформаційні медіа. Хтось більше відчуває, хтось менше. Все залежить від спрямування того чи іншого засобу масової інформації. Але всюди я намагався і намагаюся бути щирим та відвертим у своїх меседжах, які стосуються нашого українського супротиву.

У нас не було великої кількості концертів за кордоном. Ми скасували свій тур у Польщі, який планували. Після масованих ракетних обстрілів по Києву ми ухвалили рішення їх перенести. Єдиний виступ, який у нас був, — це спільний виступ з Ed Sheeran (Едом Шираном) на стадіоні в Польщі. Йому та його команді мені не довелося особливо пояснювати, що відбувається. Вони все прекрасно розуміють. Я лише розкривав певні деталі, як ми боремося і заради чого. Ед Ширан та його команда були і є солідарними з нашою боротьбою, вони нас підтримують.

Тож все залежить від того, кому ми даємо коментарі і з ким спілкуємося наживо. Абсолютно різні є наративи й абсолютно по-різному реагують люди. Але принаймні ті селебріті, з якими я тримаю зв’язок, прекрасно розуміють, хто агресор, що Україна обороняється, що ми захищаємо не лише своє майбутнє, а майбутнє Європи, що в нас спільні цінності й ми стоїмо тут за них та проливаємо кров. І вони підтримують нас у цьому настільки, наскільки вони можуть це робити.

Фото: facebook.com/taras.topolya