Борги за комунальні послуги: в яких регіонах найбільше боржників і кому можуть пробачити несплату

Борги за комунальні послуги: в яких регіонах найбільше боржників і кому можуть пробачити несплату

Яка ситуація з оплатою за комунальні послуги під час війни? Які регіони України є найбільшими боржниками? Як бути з нарахуваннями на послуги комунальників, якщо житло зруйноване, пошкоджене чи непридатне для проживання взимку? Про це в ефірі Українського радіо розповів директор спеціальних проєктів в Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x

Про оплату комунальних послуг

Мільйони громадян покинули місця свого постійного проживання і не сплачують за житлово-комунальні послуги. Крім того, житлово-комунальні послуги надаються не в повному обсязі. І тому ті, хто не отримують послугу централізованого теплопостачання, також не сплачують за неї. З огляду на це дуже важко зараз працювати службам, які намагаються зробити все від них залежне для того, щоб забезпечити громадян відповідними послугами. Тому що надходження від сплати за послуги є єдиним джерелом доходів цих компаній, звідки вони можуть брати кошти на ремонтні роботи, зокрема на відновлення пошкодженої інфраструктури. На жаль, без підтримки ззовні компаніям житлово-комунального сектору може бути важко вижити впродовж цієї зими.

В яких регіонах найбільше боргів

Найбільш дисциплінованими зараз є платники Заходу України та Півдня України, тобто взагалі Правобережжя. Зі зрозумілих причин майже не збираються відповідні кошти та зростають великі заборгованості в тих районах Лівобережжя, які зазнали суттєвих пошкоджень і руйнувань внаслідок російської агресії. Київ має достатньо великі заборгованості за надані послуги.

Абсолютні всі дані нині публікуються з затримкою. Можна лише сказати, що влітку зазвичай борги не накопичуються, але під час воєнного стану фіксуємо зростання. Ця тенденція, скоріше за все продовжиться, тому що багато людей втратили роботу або працюють неповний робочий день, і частка доходів, яка йде на сплату житлово-комунальних послуг, залишається вищою ніж 15%. Це неприпустимо й в мирний час. Тому уряд та Верховна Рада взяли на себе зобов'язання не піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги та ціни на енергетичні товари не лише до завершення війни, але й перші 6 місяців після її завершення.

Органи місцевого самоврядування по всій території України знаходяться кошти для того, щоб надавати за можливості весь спектр житлово-комунальних послуг там, де це можливо. Дехто почав звинувачувати енергетичні компанії або комунальні підприємства в тому, що вони не дають тепло, електричну енергію чи воду з виключно меркантильних міркувань. Але, за нашою інформацією, такого не відбувається. Всі компанії зараз працюють насамперед для споживачів. Норма прибутку не збільшилася, а суттєво скоротилася через воєнний стан. Тому звинувачувати компанії в тому, що вони працюють не на повну, на мій погляд, — це підігравати російській пропаганді, яка стверджує, що Україна замерзне в цей опалювальний сезон.

Читайте також — "Генератор за кордоном коштує 600 євро, а в Україні — вдвічі дорожче": Дорошенко про енергозабезпечення в умовах економії електроенергії

Як діяти, якщо житло зруйноване, пошкоджене чи непридатне для проживання взимку

Потрібно звертатись у відповідні органи місцевого самоврядування. Куди можуть приходити платіжки, якщо житло зруйноване? Однак відповідний факт має бути підтверджений в органах місцевого самоврядування, і саме вони нині є відповідальними і мають усі повноваження щодо встановлення цін та тарифів, зокрема на всі житлово-комунальні послуги, за винятком цін на газ та цін на електричну енергію.

Але для того, щоб цих ситуацій було якомога менше, потрібно повідомляти, якщо є така можливість. В електронному, письмовому вигляді роз'яснювати ситуацію, і я не думаю, що хтось буде спеціально діяти так, щоб тим, хто постраждав від російської агресії, зробити ще гірше.

Чи спишуть борги за комунальні послуги, накопичені за час війни

На мій погляд, є декілька способів вирішення цього питання. Але той спосіб, який зазвичай пропонують депутати Верховної Ради, а саме — списання усіх без винятку боргів, — є неефективним, нерезультативним і несправедливим. Існує велика кількість випадків, коли люди можуть сплачувати за житлово-комунальні послуги, але не роблять цього з якихось міркувань, наприклад, тому що вони не поважають владу. Я вважаю, таким людям не можна пробачати борги.

Підхід до скасування заборгованостей має бути диференційованим, адресним і випливати з можливості сплачувати за житлово-комунальні послуги. Я думаю, що відчуття справедливості в українському суспільстві зростатиме. І після того, як повернуться наші воїни з тим почуттям справедливості, яке особливо загострюється на лінії фронту, то я думаю, що таких людей, які будуть нехтувати своїми громадянськими обов'язками, а сплата за житлово-комунальні послуги — це громадянський обов'язок, стане менше.

Чи може людина, яка має фінансову скруту, звернутися до компанії, яка надає послуги, щодо реструктуризації боргу

Безумовно. Ніхто не скасовував ті механізми та інструменти, які можна залучати для реструктуризації боргів і для відтермінування їхньої сплати. В усіх регіонах України це можливо. Субсидії на часткову чи повну оплату житлово-комунальних послуг також ніхто не скасовував. Вони працюють.

Як подивитися на державний бюджет України на наступний рік, то там зросли дві статті. Перша — витрати на безпеку та оборону. Друга — це соціальний захист населення України. Всі інші суттєво скорочені, а ці зросли. Тож думаю, що є підстави сподіватися, що всі такі звернення будуть опрацьовані відповідними службами в органах місцевого самоврядування.

Фото з відкритих джерел

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Україні вдалось створити резерв потужності генерації енергії – Рябцев
Сума боргів населення України за електрику сягає 25 млрд грн — Корольчук
Сергієнко: Рівень платежів населення України за "комуналку" — до 96%
Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт
У разі чергових ракетних атак українські енергетики знають, що робити — Рябцев