Крулько про Бюджет-2023: "Те, що ми могли купити цього року, ми мали б купити і в 2023"

Крулько про Бюджет-2023: "Те, що ми могли купити цього року, ми мали б купити і в 2023"

Сьогодні парламент ухвалив бюджет на 2023 рік. Проголосували 295 народних депутатів. Як житиме країна наступного року? Розповідає слухачам Українського радіо член фракції політичної партії "Батьківщина", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Іван Крулько.

0:00 0:00
10
1x

Ви не голосували за бюджет

"Ми утрималися при голосуванні за цей бюджет. Коли розглядався законопроєкт про бюджет на 2023 рік у першому читанні, то ми подавали свої пропозиції. Ми сподівалися, що Кабмін врахує ті критичні речі, які потрібні для того, аби українці змогли вижити. Щоби вони мали мінімальні ресурси для того, аби утримувати себе і свої родини. Бо все подорожчало. 

Уряд жодним чином не дослухався до нас. Щоб до реального фактичного прожиткового мінімуму вирівняти мінімальні пенсії та соціальні виплати. Хоча б на рівень інфляції. А вона склала близько 40%. Наступного року уряд закладає інфляцію у 30%. На цей індекс інфляції потрібно було підвищувати соціальні стандарти. 

Цей бюджет є бюджетом війни. Половина видаткової частини бюджету спрямована на оборону. Доходу бюджету вистачить на покриття 50% видатків, а решта будуть запозичення або гранти. Ці речі не були вирішені в бюджеті.

Ще є питання освітніх субвенцій. На освіту в 2023 році подано на 30 мільярдів менше, ніж це було 2022 року. Не передбачається на індекс інфляції вирівнювання заробітних плат для вчителів. Але навіть той мінімальний рівень зарплати, які вони отримують, наступного року закладено на 30 мільярдів менше. Десь вчителі будуть мати проблеми з виплатою зарплати". 

Якою мала б бути мінімальна та середня зарплата

"Ми бачимо рівень інфляції. Якщо є інфляційні процеси в державі, тоді соціальні стандарти індексуються принаймні на рівень інфляції. Щоби не знижувалася купівельна спроможність людей. Те, що людина змогла купити в 2022 році, так само могла б купити і в 2023 році. Такий самий набір товарів. 

Кількість громадян знизилася в Україні. Близько 5 мільйонів українців виїхало за кордон. Соціальне навантаження на бюджет зменшилося. Тих, хто залишився в Україні, держава повинна забезпечити мінімумом. А це індексувати соціальні стандарти на рівень інфляції".   

Читати також: Як наповнюються і формуються бюджети міст під час війни

Куди варто більше було додати грошей
"В охорону здоров'я та місцеві бюджети. Велика частина українців стали тимчасово переміщеними. Проживають вони в західних областях України. Бюджет не врахував питання реверсної дотації. Та область, яка заробляє більше грошей, повинна передати їх до державного бюджету. На тих територіях, де проживають тимчасово українці з інших територій, відповідно обсяги цих реверсних дотацій, які будуть забирати з областей, потрібно було вирівняти з урахуванням того, що в нас є тимчасово переселені люди. Цього не зроблено. А це означатиме, що ті області не зможуть впоратися з потребами, які вимагає час для забезпечення проживанням та харчуванням".

Фото: facebook.com/ivan.krulko