"Нас ніхто не придумав. І Антарктида цьому приклад. Перші українці були в Антарктиді за 50 років до народження Леніна", — мандрівник Маркіян Прохасько

"Нас ніхто не придумав. І Антарктида цьому приклад. Перші українці були в Антарктиді за 50 років до народження Леніна", — мандрівник Маркіян Прохасько

Маркіян Прохасько у 2019 році реалізував свою давню мрію: відвідати Антарктиду. Поїхав на діючу українську станцію імені Вернадського і прожив там місяць. Після чого написав книгу про цей континент. Про свою подорож до Антарктиди, життя на станції та поза її межами, про враження слухачами радіо "Культура" розповів журналіст, письменник і мандрівник Маркіян Прохасько.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Навіщо українцям цікавитися цим далеким контитентом?

"Мандрівки захоплюють. Людина всім цікавиться і все досліджує. І заглядання у майбутнє відрізняє нас від минулого. А дослідження Антарктиди є першою сходинкою до цього, воно розвиває науку, з'являється розуміння природи і розуміння того, як формувалася планета. 

Звідти зручно робити дослідження космосу. Також досліджувати мікроорганізми, які "законсервовані" у воді і які могли незмінно проживати мільйони років. Дослідження, які допомагають в навігації та досліджують магнітосферу землі

Щоби правильно передбачити погоду на три дні, потрібно зібрати дані всіх метеостанцій з однієї півкулі. А щоби на п'ять днів то треба з усього світу. Чим більше цих станцій, тим точнішим буде прогноз. В Антарктиді не так багато їх є. На нашій станції також є метеостанція, яка надсилає в світові бази даних свою інформацію щодо погоди. 

Також йде мова про престиж України, розвиток української культури, українського голосу у ще одному вимірі. 

Україна може мати з цього і практичну користь. Вона в майбутньому зможе претендувати на частину території в Антарктиді та мати свій голос там.

Нам треба висвітлювати свої здобутки. Понад 200 років тому українці вперше туди потрапили. Нас ніхто не придумав. І Антарктида цьому приклад. Перші українці були в Антарктиді за 50 років до народження Леніна. Вони ж повинні були звідкись взятися ще й до цього".  

Яке найсильніше враження?

"Існує туризм в Антарктиду і він набирає обертів. Є туристичні лайнери та яхти. Питання лише в ціні. Я туди йшов польською туристичною яхтою. Ми два тижні були між островами. Чимало туристів так і живе на яхтах.  

Найсильніші враження напевно були від китів, від первозданної природи, як я стояв за штурвалом вночі в тумані і намагався вирулити між айсбергами. 

На станції вже інші враження. На другому тижні виникає відчуття, що ти ніби як і не в Антарктиді. Ти втягуєшся в мікросоціум. Це закрите середовище. На той момент там перебувало 40 людей. Це була і зимівка, і сезонна експедиція, і інженерна група, яка модернізує станцію. 

Ти втягуєшся у спілкування з людьми, є відчуття віддаленості від України, відчуття, що ти на іншій планеті перебуваєш. Час інакше протікає. Коли я був в Антарктиді, то одна година інтернету давалася на два дні. Я її витрачав на чат із близькими людьми. Є певний інформаційний вакуум.

Коли погана погода і ти взагалі не виходиш за межі станції, то ти перебуваєш в певній соціальній бульбашці. Коли починається гарна погода, то тоді можна гуляти. Якраз на той час припадає +5-10 градусів. Можна навіть виходити без шапки. Було навіть трохи тепліше, ніж восени у Львові. 

Коли залишається основна зимова експедиція, у них багато досліджень і роботи. Щодо відпочинку, то організовують спортивні змагання, футбол. 

Коли настає сезон, тоді робота інтенсивніша, людей більше. З відпочинку шахи та більярд. Організовуються спільні суботні вечері. І згадується цивілізація".  

Читати також: "Самоідентифікація дуже важлива, для того щоб залишатися народом" ― режисерка про воєнну драму "Щедрик"

Як виходити з вакууму і добиратися додому ?

"Є три сектори з Антарктиди: через Південну Америку, через Австралійський сектор і Африканський. 

Наша станція стоїть на острові за 7 км від континенту. Вже добре видно звідти Антарктиду. Є льодова шапка на острові. Але сама станція стоїть на камені. 

Їжу довозять туди раз на рік. Коли завозять фрукти і овочі, то вони ще є певний час. Потім переходять всі на консервацію. Коли прибуває сезонна експедиція за кілька місяців до основного корабля і заміняє старих працівників новими, то тоді цей корабель також довозить якісь фрукти і овочі. Але це найбільший дефіцит і ти найбільше за цим сумуєш. 

Коли я повернувся з Антарктиди в Південну Америку, в Аргентину, у мене було відчуття, що ще всього якась одна зупинка маршруткою і я вже буду вдома". 

Наскільки тема Антарктиди була висвітленоюв Україні?

"У нас є антарктичне товариство. Є наукові роботи, любительські записи, спогади, враження. Василь Придатко-Долін, який написав багато статей і посилань. Є Бочкарьов, який описував свою подорож в Антарктиду. Я написав про неї комплексно: від історії до своїх відчуттів". 

Яка наступна велика мрія?

"Південний полюс. Було б добре, щоб українці туди потрапили навіть у приватній експедиції. Там багато є місць, де людина ще не була. Якщо тут або там ступить українська нога, то це буде нашим здобутком. Навіть біля нашої станції є багато географічних не названих об'єктів". 

Фото:з особистого архіву Маркіяна Прохаська