Їжак: "Треба, щоб внутрішні проблеми Ірану змушували їх відволікатися від постачання зброї іншим країнам"

Їжак: "Треба, щоб внутрішні проблеми Ірану змушували їх відволікатися від постачання зброї іншим країнам"

Напередодні Юрій Ігнат повідомив, що балістичні ракети, які Росія планує придбати в Ірану, ймовірно, розмістять на півночі України. "Це балістичні ракети. Проти них ми не маємо ефективного захисту. Збивати їх теоретично можна, але фактично це дуже важко зробити тими засобами, які ми маємо на озброєнні. У нас є засоби ППО, а не ПРО". Протиповітряна і протиракетна оборона України: у чому різниця? Чи зможуть захистити небо України від іранських ракет нові засоби захисту? Які ці засоби і хто їх зможе нам надати? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Що саме буде купувати Росія

"Є три типи ракет: балістичні, крилаті і безпілотники або дрони. Між крилатими ракетами і безпілотниками різниці великої немає. Це турбореактивні або поршневі літаки. А балістичні ракети це зовсім інший клас ракет. Вони є двох типів: на 300 і 700 км дальності. Вони схожі за бойовим потенціалом на балістичні "Іскандери", які Росія активно використовувала, але які вже закінчилися. У них залишаються ще крилаті "Іскандери".

Балістичні ракети більш важчі, ніж крилаті, і летять із дуже високою швидкістю. Це поріг гіперзвукової швидкості в польоті. Коли вони входять в атмосферу і підходять до цілі, то падають вже з надзвуковою швидкістю. 

Основна задача протиракетної оборони це саме її використання проти балістичних ракет. Бо ППО працює з цілями відносно невисокої швидкості. А ПРО працює з цілями гіперзвукової швидкості. Це і стосується саме балістичних ракет. Їх справді важко збивати порівняно з літаками і крилатими ракетами. Бо ті засоби, які ми отримали від наших партнерів, добре працюють саме проти крилатих ракет. 

Ми навчилися вже збивати безпілотники. Їх краще збивати просто артилерією та малокаліберними гарматами. А от для балістичних ракет потрібні особливі засоби. Вони у нас трохи є. Це радянські ракети Ф-300, які залишаються в Україні і мають такий потенціал. Нам ще треба отримати ракети "Патріот", які більш придатні для роботи з такими балістичними ракетами. Бо балістичні ракети важче збивати, ніж крилаті. "Патріоти" є в Польщі. Німеччина також їх має. За великої потреби і бажання їх нам можна отримати швидко. Дива можуть бути".  

Як нам зараз будувати наш захист

"Гарантованого рецепту немає. Я не маю статистики щодо збитих балістичних "Іскандерів" на території України. Ми навчилися працювати на віддаленій території тими засобами, які можуть бути нами забезпечені, якщо такі пускові установки балістичних ракет будуть розгортатися в Білорусі або Бєлгородській області. 

Треба також використовувати тиск на Іран, який вже розпочався. Для нас важливі хороші відносини підтримувати з Ізраїлем. 

Також ракети, які надійдуть в РФ, будуть спиратися на певні засоби геолокації, як ми це бачимо з іранських дронів. Треба вимагати від наших партнерів пришвидшення постачання тих засобів, які допоможуть нам захиститися. Це варіант "Патріотів". Засоби захисту проти балістичних ракет складніші, ніж проти крилатих ракет. Треба ще на них навчитися працювати. Не так просто сьогодні отримати їх, а завтра вже використовувати. У нас ще є певний запас часу, поки ці іранські балістичні ракети ще не з'явилися на території Росії".  

Читати також: "Росіяни замовили 2500 іранських дронів. За місяць по Україні використано близько 400, понад 300 було збито" ― Юрій Ігнат

Чи є сенс вести перемовини з Іраном щодо припинення постачання Росії зброї

"Коли Іран піде на велике загострення і проти України, і всередині свого регіону, тоді там просто треба знищувати їхні засоби. Бо Ірану все ж таки якось треба буде доставити ці балістичні ракети в Росію. А це не так просто зробити. У них ще й до всього є і соціальні, і фінансові проблеми. Етап переговорів із ними вже вичерпується. Треба, щоб внутрішні проблеми Ірану змушували їх відволікатися від постачання зброї іншим країнам". 

Чи можемо ми очікувати на послаблення обстрілів нашої енергетичної інфраструктури

"Такі масовані обстріли РФ може робити вже раз на тиждень. Вони, схоже, дуже економлять свої ракети для того, щоб схилити всіх до переговорів до нового року. Тому тут дійсно вичерпується їхній недоторканий запас ракет. 

Іранські ракети трохи пожвавлять становище РФ. Вони можуть дотягнути з ними до весни. Тому РФ і докладає всіх зусиль, щоб отримати ці ракети. Катастрофічного руйнування нашій енергосистемі Росія завдати не зможе. Не треба применшувати цю загрозу, але і не треба її перебільшувати". 

Фото:mil.in.ua