Розряджені акумулятори, військова техніка і бійці на морозі: як зима вплине на географію і активність війни. Прогнозує військовий експерт

Розряджені акумулятори, військова техніка і бійці на морозі: як зима вплине на географію і активність війни. Прогнозує військовий експерт

Американський інститут війни проаналізував особливості ведення війни взимку. Як холодний сезон може вплинути на перебіг військових дій? Чого найбільше потребує українська армія? Про все це слухачам Українського радіо розповів військовий оглядач Михайло Жирохов.

0:00 0:00
10
1x

Як погода впливає на бойові дії

"Погода дуже сильно впливає на те, що відбувається на фронті. Українська армія за 8 років війни на Донбасі готова до зимових погодних умов. 

У російської армії будуть величезні проблеми з забезпеченням. Є повне нерозуміння того, що потрібно їм зараз в окопах. І це буде лише збільшувати їхні проблеми на фронті. 

Наступати завжди важче, ніж оборонятися тому, що польові дороги розмиті. Морозів і холоду вже менше. Прогнозують, що така погода, як зараз, має бути всю зиму". 

Яка зброя потрібна взимку

"Мінусова температура для будь-якого озброєння є викликом. При сильному морозі бойовій техніці потрібен арктичний дизель та спеціальні присадки, щоби вони могли легко заводитися. В осінню і дощову погоду потрібно більше уваги приділяти техніці. 

Російська авіація зараз дуже вибіркова на фронті, її мало. Наші військові багато збили їхніх літаків. Зараз вже більше збивають наші ЗСУ ворожих вертольтів. 

Безпілотній авіації буде складніше. Всі безпілотники літають нижче за такої погоди і дуже погано. Всі позиції добре проглядаються.  

Читати також: Пережити зиму: що очікує на Україну в холодний сезон

Фокус ударів останнім часом змістився в тил на нашу критичну інфраструктуру. Електрика для них є ціллю номер один. Для її знищення ворог використовує все, що має. 

Їхні сподівання на те, що зима буде важкою і складною, можуть не справдитися. Ми бачимо температури, які є зараз. Якщо природа і наші західні союзники будуть поряд, то ця зима буде важкою, безумовно, але пережити її ми зможемо".

Які складності будуть мати військові

"Більшість вирішення питань і проблем на себе взяли волонтери і міжнародні партнери. Є розуміння щодо військової форми та буржуйок. Наше командування намагається проводити ротацію на тих ділянках фронту, які зараз є не настільки навантаженими і менш активними. Волонтери, які допомагають вже 9 років, знають, що потрібно для фронту і наших військових із настанням зими"

Чи змінюється побут

"Взимку військові більше "притискаються" до населених пунктів. Який би не був бліндаж або окоп, там дуже холодно і неприємно"

Різниця в температурі між різними регіонами

"Так, є певні відмінності. Але наші військові розуміють, як себе поводити взимку. 

Судячи з того, що росіяни масово роблять частоку мобілізацію, буде загострення, але воно залежатиме і від погоди. 24 лютого Росія здійснила наступ після сильних морозів, коли земля промерзла. Сили і засоби у них ще є. Говорити про те, що російська армія знекровлена або чогось там у них немає, неправильно. Погодні умови впливають і на активність на лінії фронту з обох сторін"

Фото: Getty Images