Відбудова України має бути інтегрована в процес вступу України до ЄС ― Вишлінський про "план Маршалла XXI ст." в Берліні

Відбудова України має бути інтегрована в процес вступу України до ЄС ― Вишлінський про "план Маршалла XXI ст." в Берліні

"Фінансовий Рамштайн" для відбудови України закликав створити Володимир Зеленський. Урсула фон дер Ляєн і Олаф Шольц оголосили про "план Маршалла XXI століття" для відбудови України. Про це йшлося на конференції з відновлення України в Берліні. Хто долучиться до фінансово-координаційної платформи для України? Що має передбачати цей план? Про все це слухачам Українського радіо розповів виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

0:00 0:00
10
1x

Хто долучатиметься 

"Ідея "фінансового Рамштайну" виникла після формування "військового Рамштайну" ще на початку літа цього року. В травні і червні в Україні виникла проблема недостатнього фінансування від наших партнерів щодо покриття дефіциту бюджету. Але тоді ще не з'явилося відчуття в цих партнерів щодо терміновості і важливості вирішення цих питань. І лише зараз вони почали серйозно ставитися до цього. Тепер з'ясувалося, що немає готових механізмів, які могли б бути використані зараз і які б лежали у шухлядці щодо подібного випадку. Бо таких випадків ще не було.

США підтримують Україну: вони допомагають фінансово настільки, наскільки можуть і вважають за потрібне. Бо це одна країна, якій легше вирішити такі питання. 

У ЄС банально немає грошей. Ці гроші повинні були бути закладеними в бюджеті. А їхній бюджет формується на 7 років, з 2021 по 2027 рік тоді, коли ніхто не передбачав, що буде війна в Україні. Тому потрібні спеціальні рішення, щоби ЄС зміг забезпечити свою умовну половину допомоги щодо прямої бюджетної підтримки, щоб перекривати нашу "діру" в бюджеті, через яку "витікає" фінансування на нашу оборону. Саме тут і виникають проблеми в координації дій"

Читати також: "На відновлення енергосистеми потрібно пів року, з моменту припинення обстрілів" ― Харченко

Звідки будуть братися гроші в ЄС

"Зараз використовуються тактичні рішення, які щоразу вимагають погодження між конкретними країнами. Це є механізм гарантування залучення Європейською комісією боргових грошей на ринку, які гарантують конкретні країни. Цей механізм є нестійким. Ми бачимо, що відбувається з макрофінансовою допомогою: ЄС нам пообіцяв ще в травні надати 9 мільярдів євро. А на сьогодні ми отримали лише 3. Цей механізм працює погано. 

Між Німеччиною і країнами півдня Європи триває велика внутрішня дискусія щодо того, чи може ЄС залучати борги на всі свої країни. Німеччина побоюється, що буде боргове навантаження на ЄС, а південні країни виступають саме за це. 

Найкраще було б залучення боргу ЄС загалом для того, щоби надати допомогу Україні. Це має бути те рішення, яке потрібне. 

Ми зараз говоримо про невеликі суми в масштабах ЄС. Після ковіду вони прийняли рішення щодо створення фонду підтримки економіки на 750 мільярдів євро, щоб виходити з пандемії. 

Є окреме питання щодо фінансування дефіциту бюджету України, і окреме питання неотримання грошей на відбудову України. Вся відбудова зараз триває за українські гроші. Є невеликі фінансування як боргові, так і грантові з боку наших міжнародних партнерів, але великої системи тут немає. Усі говорять про великі фінансові проєкти на сотні мільярдів доларів та євро після перемоги. А що робити Україні зараз, коли потрібно повертати людей додому і відбудовувати їхні домівки та критичну інфраструктуру? І коли гроші потрібні прямо зараз? Всі радісно обговорюють, як витрачати після війни мільярди доларів на відбудову. Але ніхто не знає, звідки їх брати. 

Ми обговорювали ще в квітні питання щодо заморожених російських активів на сотні мільярдів доларів. Ми маємо ще політичну підтримку світових країн. Ніхто не хоче приймати неправові рішення щодо питання перетворення заморожених активів у конфісковані активи. А воно є теж тривалим. Тому зараз вирішується питання щодо того, як пробити всі ці бюрократичні проблеми і знайти механізми надання Україні грошей швидко і в необхідній кількості для бюджетної підтримки і швидкої відбудови, і давати в майбутньому їх на ще більшу відбудову"

Приватні інвестори і репарації від РФ

"Не мають платники податків Німеччини платити за те, що зробили росіяни в Україні. Країни ЄС можуть тимчасово нам допомогти, перекредитувати борги наші, а потім отримати гроші назад. Але щоби вони повністю платили, то це є несправедливою. Саме роосійські гроші треба спрямувати на відбудову знищеного росіянами в Україні. 

Що стосується приватних інвесторів, то це ризиковано і непередбачувано. Існує такий інструмент, як страхування воєнно-політичних ризиків. Ми так отримали перші 30 мільйонів доларів від Світового банку на пілотний проєкт. Але це мала сума. Ведуться розмови щодо більшого фонду на мільярд доларів. 

Ми маємо розуміти, що приватні інвестиції будуть дуже обмеженими. Рівень непередбачуваності зростає щодня. Зараз у нас такий "клімат", в який інвестори не підуть: може статися будь-якої миті влучання в завод ракетою, відбуваються віялові відключення електроенергії. Інвестори можуть іти лише в прибуткові і привабливі проєкти. Це вже буде другий етап. Зараз це має бути рівень державної підтримки"

"План Маршалла" для України

"Це має бути чітко продумана структура, щоб гроші було давати легко та прозоро, щоб не виникало питань. Щоб країни, які нас підтримують, чітко розуміли, що вони мають вплив. Це має супроводжуватися продуманими діями самої відбудови: що ми не просто вкладаємо гроші у відбудову старого, а ми продумуємо, як це зробити ефективніше. Відбудова України має бути інтегрована в процес вступу України до ЄС. Польща отримала майже 200 мільярдів євро від часу вступу до ЄС на приведення своєї інфраструктури до рівня середньоєвропейського. Післявоєнна відбудова України може бути як відбудовою і після війни, так і конкурентноспроможною в разі вступу до ЄС".

Фото:t.me/Denys_Smyhal/3784