"На відновлення енергосистеми потрібно пів року, з моменту припинення обстрілів" ― Харченко

"На відновлення енергосистеми потрібно пів року, з моменту припинення обстрілів" ― Харченко

Сьогодні продовжилися відключення електроенергії для побутових споживачів та промисловості. Про міцність української енергосистеми, як вона витримує навантаження, який ефект від стабілізаційних відключень, чому вимкнення відбуваються хаотично, якої термінової допомоги потребує Україна для відновлення енергосистеми та скільки на це потрібно часу ― розповів в ефірі Українського радіо Олександр Харченко, радник Міністра енергетики України.

0:00 0:00
10
1x

За яким принципом відбуваються відключення електроенергії

"Різні будинки можуть бути підключені до різних трансформаторних підстанцій. Наприклад, у моєму будинку 5 під’їздів, і всі вони підключені до різних підстанцій, тому буває, що в одному під’їзді світло є, а в чотирьох немає. Або навпаки. Ми зараз лише опрацьовуємо, яким чином жити у новій реальності. На жаль, маємо констатувати, що в умовах таких інтенсивних атак відключення будуть нормальною ситуацією протягом місяців, до цього треба всім готуватись. Якщо атаки закінчаться, то на відновлення системи до стану, коли споживачі не помічають проблем, знадобиться щонайменше пів року. Але перш за все мають припинитися атаки".

Як відбуваються ремонти

"Протягом годин зазвичай відновлюють постачання, коли щось розбите чи пошкоджене. Придумують якусь тимчасову альтернативну схему подачі електрики, знаходять резервні лінії. Далі триває певний ремонтний період, від 2-3 днів до місяця. За цей час здебільшого відновлюють просте обладнання, пошкоджені кабелі на базі того обладнання, що є на складах. І нарешті є ситуація з дуже складним обладнанням. Трансформатори високої напруги і великої потужності, на жаль, виготовляються під замовлення, їх немає на складах ніде у світі. Їх виробництво триває від 6 місяців до півтора року. Це дуже високотехнологічні та дорогі прилади, їх ніколи не виготовляють про запас. Вони завжди виробляються під конкретне місце та конкретний проєкт.

Атаки відбуваються саме по місцях, де встановлені високопотужні трансформатори, це магістральні лінії, і саме там їх намагаються розбивати. Звісно, у нас є плани В і С, і ми знаємо, як працювати в умовах, коли значна частина парку трансформаторів не працює. Люди все одно отримують живлення, але воно здійснюється не за такими надійними і потужними схемами, як зазвичай. І коли в певному регіоні споживання стає занадто великим, то доводиться вмикати певні графіки, коли споживачі не мають електрики. Зараз ці графіки не є довершеними. Усі причетні будуть відпрацьовувати, яким чином зробити ці графіки більш зваженими, адже їх не розробляли для воєнного часу. Ніхто не очікував, що будуть такі масштабні атаки".

Чому відключення відбуваються не за графіком

"Наведу приклад. Обіцяли відключення за графіком, але в цей момент відбулась атака в іншому місці, і там через пошкодження певна кількість споживачів відключена. Через якийсь час на те місце, де розбита підстанція, приїхали ремонтники, їм треба тимчасово вимкнути напругу, а потім увімкнути її. І в результаті люди, які за графіком мали б бути відключені в інший час, залишаються без електрики. Бо завжди хтось має бути відключеним. Це дуже динамічний процес, адже ремонтні роботи тривають цілодобово. Енергетики зараз зайняті тим, щоб звести ці графіки і зробити координаційний центр, який буде розповсюджувати максимально адекватну інформацію. Але все одно траплятимуться окремі ситуації, коли графік буде один, але в ньому щось змінюватиметься з години на годину.

На жаль, ворог спрямований на цивільну інфраструктуру, терористи атакують населення в такий спосіб. І зараз говоримо не про комфорт, а про збереження енергосистеми, щоб жоден споживач не залишався без електрики більше, ніж 3-4 години на добу. Це доволі амбітне завдання на сьогодні, його нелегко вирішувати. Більша частина країн Європи, я абсолютно переконаний, вже залишилися б без світла геть.

Інформацію буде поширювати безпосередньо Обленерго. Йдеться про покращення певних регуляторних речей, за які відповідає Міністерство енергетики, необхідні кроки буде зроблено цього й наступного тижня. Буде значно точніший графік і краще розуміння, коли і що відключатимуть".

Як правильно готуватися до відключень

"Розділимо на дві частини. Перша частина стосується економії. Чим більше ми зараз скорочуємо споживання електрики, тим менше відбувається відключень. Тут прямий зв’язок. Пошкоджено перш за все мережу, саме мережа дає можливість передати достатню кількість енергії споживачам. Ви можете не ввімкнути чайник ― і не відбудеться загального відключення електроенергії.

Друга частина ― як готуватися до відключення. Перш за все подбайте, щоб у вас були заряджені пристрої, та попіклуйтеся про запас води. Добре мати будь-яку форму акумуляторів, які вашій техніці допоможуть підживитися. З нехитрої конструкції з інвертора та автомобільного акумулятора за 4-5 тисяч гривень можна зробити собі пристрій, який забезпечить роботу насоса чи газового котла, якщо ви мешкаєте у приватному будинку. Ці речі вам допоможе зробити будь-який електрик. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то ви цього зробити не зможете, але я вже знаю багато прикладів ОСББ, які в прямому сенсі слова забезпечують свої будинки джерелами додаткового живлення, ставлять насоси, батареї, щоб мешканці отримували хоч якесь живлення".

Читати також: "Кожен вимкнений у пікові години електрочайник допоможе резервній схемі витримати навантаження"

Про економію електроенергії в опалювальний сезон

"Чим швидше увімкнуть газове і центральне опалення, тим менше буде споживання електрики. Як показує статистика навіть мирного часу, коли з’являється опалення, одразу падає споживання, люди припиняють вмикати кондиціонери на обігрів, різні електричні обігрівачі.

Є цілий ряд будинків, які розташовані на лінії з критично важливим об’єктом, наприклад, лікарнею. У цьому разі людям пощастило, тому що їх відключатимуть найрідше і в останню чергу".

Насамкінець Олександр Харченко зазначив: "Енергетика зараз дуже активно співпрацює з міжнародними партнерами. Нам допомагають обладнанням, матеріалами, фінансово, тобто ця вкрай важлива взаємодія відбувається".

Фото: з відкритих джерел