"Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже розпочав розслідування злочинів у Бучі та Ірпені" ― Євгенія Кравчук

"Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже розпочав розслідування злочинів у Бучі та Ірпені" ― Євгенія Кравчук

У Загребі розпочався Перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, який триватиме два дні. До участі запрошено делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. З чим приїхала на саміт Україна та на які рішення ми сподіваємося ― в ефірі Українського радіо прокоментувала учасниця саміту Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступниця голови фракції "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Що найголовніше прозвучало під час першого дня роботи саміту

"Високе представництво очікується на політичній частині завтра, є підтвердження від 26 лідерів парламентів. Братиме участь також голова Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі та спікерка Бундестагу.

Сьогодні відбулась змістовна експертна дискусія. Ми говорили і про порушення прав людини в окупованому Криму, і про реінтеграцію, тобто який шлях маємо пройти після деокупації. В експертних дискусіях беруть участь представники хорватської сторони, розповідаючи про свій досвід. Адже Хорватія пройшла у 1990-х війну, хоча сьогоднішня російсько-українська війна інакша. Хорвати підкреслювали, що треба здобути перемогу на полі бою. Вони це свого часу зробили, деокупували захоплені сербами частини та відновили свою територіальну цілісність. Ще не до кінця пройшли процеси загоєння цих ран, але Хорватія зараз є країною ЄС і НАТО. Саме таку реінтеграцію ми і бачимо ― відновлення територіальної цілісності включно з Кримом, тобто Крим також буде і в Євросоюзі, і в Альянсі. На відміну від минулорічного зібрання, усі представники української влади дуже чітко кажуть, що ми залишаємо за собою право вибирати ті шляхи деокупації Криму, які вважаємо за потрібне. Раніше ж обговорювалися виключно дипломатичні шляхи. Звісно, усі варіанти мають бути прораховані з боку Збройних сил та керівництва держави".

Чи можна говорити, що Україна є суб’єктом політики в контексті Кримської платформи

"Будемо відверті, з 2014 року Крим перебував ніби в темряві, про нього воліли не говорити. А торік Україна дуже чітко сказала: ми збираємося повертати Крим у свою родину. Зараз усе відбувається в контексті великої війни Росії проти України, і Україна не просто показує, що ми відважні, а що крок за кроком звільняємо свою територію. І допомога, яку ми отримуємо від партнерів, має результат. До речі, сьогодні в експертних дискусіях обговорювали створення міжнародного трибуналу для політичного та військового керівництва РФ. У нас є підтримка щодо створення трибуналу в резолюціях ПАРЄ, ОБСЄ, Європарламенту. І юрисдикція цього трибуналу починається саме з 2014 року, з моменту окупації Криму. Ми кажемо, що без вивчення кримського уроку не зможемо повернутися до нормального життя та нормальної архітектури світової безпеки. Тоді світ закрив очі ― і Путін пішов далі. Йому не дали відсіч на міжнародному рівні, коли він порушив міжнародне право, тому сьогодні у 2022 році ми маємо повномасштабне вторгнення".

Про участь країн Африки, Азії, Латинської Америки, які були запрошені цього разу

"Глобальний південь довгий час був недооцінений з точки зору комунікації з боку України, нам не вистачало на це часу. Останні місяці показали, що потрібно лупати цю скалу. Відбувся візит першого віце-спікера парламенту з українською делегацією до Африки, і вперше на міжпарламентському союзі була проголосована абсолютно антиросійська резолюція, яку ініціювали країни Південної Америки. Отже, друзів у Путіна стає дедалі менше. Навіть Індія і Китай намагаються утримуватися або не брати участі в якихось голосуваннях на підтримку Росії. Для південних країн дуже важливою є зернова угода, доводиться пояснювати, що зерно блокує саме Росія, що це вона підштовхувала вас до голоду, шантажуючи світ та блокуючи українські судна і порти".

Про міжнародний трибунал для РФ

"Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже розпочав розслідування, прокурор Хан був у Бучі та Ірпені, ми разом збираємо докази щодо воєнних злочинів, геноциду, викрадення культурних цінностей тощо. І в суді відповідатимуть окремі солдати, бригади, керівники, які вчиняли ці злочини. Але є злочин агресії, є ті особи, які ухвалили рішення про початок війни ― це політично-військове керівництво Росії. Іншого формату притягнути їх до відповідальності аніж створити міжнародний трибунал на зразок того, що працював після Другої світової війни у Нюрнберзі, поки що немає. Має бути або угода між країнами, які підписують і створюють його, або ж під егідою міжнародних організацій, наприклад, Ради Європи, Євросоюзу, Генасамблеї ООН. До речі, у випадку з ООН ключовий орган Радбез заблокований, бо там сидить Росія".

"Наш найбільший аргумент ― це слабкість Росії. Бо вона надувала щоки і вважалася ще одним полюсом світової політики. А тут РФ нападає на Україну повномасштабно, і ми показуємо, що українці не просто захищаються від цієї другої армії, а відвойовують свої території. Виглядає так, що це було перебільшення стосовно Росії. До того ж усі ці воєнні злочини ― на перших шпальтах світових видань, і суспільна думка на нашому боці, це дуже важливо".

Яких рішень саміту ми очікуємо

"Завтра буде ухвалено резолюцію. І тут треба розуміти рушійну силу парламентів. Бо всі ці рішення про міжнародний трибунал, механізм компенсації, щоб ми отримали кошти заморожених активів, тощо ухвалюють більше уряди. Але на уряди завжди тиснуть депутати, обрані народом. Тому ми будемо мати ще кілька сотень дуже серйозних і впливових союзників".

Фото: фейсбук-сторінка "Кримська платформа"