Як масові бомбардування можуть вплинути на хід бойових дій ― Мусієнко

Як масові бомбардування можуть вплинути на хід бойових дій ― Мусієнко

Військові аналітики вважають, що повітряні атаки можуть загальмувати український контрнаступ, адже перебої з енергопостачанням призведуть до проблем з логістикою. Про вплив масових бомбардувань на хід бойових дій розповів в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Я не думаю, що перебої з електропостачанням, які наші енергетики в досить короткий термін намагаються ліквідовувати, впливають на перебіг бойових дій. Якщо говорити про залізниці, у нас є дизельна тяга, ми використовуємо не тільки електрику. Логістика в українських військах зараз налагоджена з підходами, які використовуються за стандартами НАТО. Хочу нагадати, що у нас були удари по нафтобазах, об’єктах залізничної інфраструктури, інших місцях, але це логістику не зривало. На сьогодні якихось критичних збоїв також немає".

Яка мета цих бомбардувань? 

"Це терор населення. На початку вторгнення росіяни абсолютно хибно оцінювали суспільно-політичні настрої в Україні. Це дається взнаки і зараз. У Росії думають, що таким чином вони можуть спровокувати тут суспільне обурення, яке буде тиснути на владу зсередини, задля підписання якогось перемир’я. Вони цього щиро прагнуть, бо їм треба передихнути, підтягнути нові сили і продовжити агресію. На це їхній розрахунок. Плюс хочуть влаштувати нам серйозні проблеми всередині, які б гальмували наш економічний розвиток. До того ж компенсувати ракетним терором невдачі на фронті ― це потрібно для внутрішньої аудиторії Росії, адже там була шалена критика Путіна після того, як вони відступили з Харківщини та інших районів. Зараз вони в такий спосіб самостверджуються, демонструючи, що наносять удари, аби різним пропагандистським "шизоїдам" дати можливість порадіти.

У росіян багато хибних розрахунків. Якби вони читали історичні книжки, то мабуть би знали, що бомбардування Лондона не змусило Британію капітулювати у війні. Навіть бомбардування Дрездена та інших міст не стало критичним у питанні капітуляції (Німеччини— ред.), яка сталася тільки після безпосереднього захоплення територій. Таких прикладів багато. Але росіяни діють достатньо примітивно і думають, що ця тактика може спрацювати. Проте опір українського народу не зламати".

Читати також: За яких умов українська ППО збиватиме 80-85% ворожих ракет

Чи можуть постійні атаки виснажити нашу протиповітряну оборону?

"По-перше, аби такого виснаження не відбувалося, ми говоримо з нашими партнерами, що протиповітряну оборону треба наситити. Вже досягнуто певних домовленостей про постачання систем, їх анонсував Міністр оборони Олексій Резніков. По-друге, зараз в Україні з’явилися досить цікаві проєкти, які скоро приймуть на озброєння. Це будуть системи антидронового захисту, такий додатковий елемент нас значно посилить. Щодо ракет та реагування на інтенсивність, яку використовує РФ, у нас ще вистачає сил і засобів. Але нам потрібен перехід і на інші системи озброєння нерадянського зразка ― IRIS, NASAMS, PATRIOT у майбутньому".

Фото: Суспільне