Романенко: "Техніка для наступу з Білорусі є, а от живої сили нема"

Романенко: "Техніка для наступу з Білорусі є, а от живої сили нема"

Генштаб заявляє про зростання загрози наступу з боку Білорусі. Напрямок наступу може бути не на Київ, як це було у лютому, а західніше та південно-західніше, аби перерізати лінії постачання. Чи можна недооцінювати або переоцінювати ворога? Які сили там має Росія? Яка техніка там є? Про все це слухачам Українського радіо розповів генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника генерального штабу ЗС України (2006-2010) Ігор Романенко.

0:00 0:00
10
1x

Яка ситуація зараз на північних кордонах

"В Збройних силах Білорусі на сьогодні є 75 тисяч людей. Це і військові, і цивільні. Суто бойових військових нараховується до 20 батальйонних тактичних груп, а це близько 15 тисяч. 4 бригади білоруського спецназу, які готувалися спільно з російськими аналогічними частинами, мають найбільш високий рівень підготовки. Решта 15 тисяч безперервно знаходилася і знаходиться до лютого і після в місцях навчання. Перед лютим цього року російські війська також проводили весь час на навчаннях. Ці 15 тисяч мають середній рівень підготовки та забезпечення. 

Нещодавно почала проводитися прихована мобілізація в Білорусі. 

Також з Росії прийшли ешелонами до 10 тисяч нещодавно мобілізованих військовослужбовців. Такі війська не можуть мати стратегічного потенціалу, щоби нанести суттєве ураження нашому угрупуванню, яке розташоване на півночі нашої держави. Бо ми постійно вдосконалюємо свої оборонні можливості, проводимо тренування, мінування і відповідну підготовку. Але перспектива наступу є.

Росіяни на поточний час зробили все, що могли. Надалі багато чого буде залежати від подій, які відбуваються на головному фронті. У нас 2 500 км кордону, активний фронт становить 1 100 км.

Російські війська, які зараз воюють на Сході та Півдні України недовчені та неозброєні. Там просто не вистачає людей. Тому нових мобілізованих запускають на поле бою першочергово, позаду них ідуть вагнерівці".

Читати також: "Через визволення України я бачу визволення Білорусі", — боєць ЗСУ білоруського полку ім. Кастуся Калиновського

Яка є зброя на території Білорусі

"Лукашенко маневрує увесь цей час, щоби не вступати в цю війну і не долучати свої Збройні сили. Він відкуповується поки що від росіян тим, що надає свою територію для нанесення ударів по Україні, і забезпечує російські формування всім необхідним. Він віддає також зі складів свою техніку, яка має кращий стан, ніж у росіян. 

Угруповування російських військ невелике, до 10 тисяч. 

Що стосується техніки, то тут є "Іскандер-М", "С-300", "С-400", "Міг-31 К" три штуки. На них чіпляються ракети "Кинжал". Також перелетіли до Білорусі військово-транспортні літаки, в яких, очевидно, були доставлені ракети "Кинжал". Є також локаційні станції"

На що розраховують білоруси

"Все залежатиме від того, які завдання ставляться Путіним. Він використовує будь-які можливості, аби відволікти частки наших сил на півночі. Відкриття другого фронту сприяло б його виконанню задач. 

У росіян дуже погані справи на Півдні і Сході України. У них немає можливості зараз заводити нові сили в Білорусь: треба мати для цього потужну логістику залізницею, треба підготувати відповідну військову інфраструктуру. І треба мати для наступу хоча б від 50 тисяч і більше людей. Поки у них такої можливості немає"

Чи можемо ми завдавати ударів територією Білорусі 

"Це питання гібридності у цій війні: де ми напряму не можемо показати силу свого війська, нам тоді допомагають "бавовнятка", як  це робилося неодноразово у Білорусі та Росії. У нас поступово кількість переходить у якість, "бавовнятка" заходять і виконують свою роботу і завдання і в Криму, і в прикордонних областях Росії та Білорусі"

Фото: ALEXANDER NEMENOV / Contributor / Getty Images