Буржуйка, піч, обігрівач: як нагріти своє помешкання взимку безпечно? Розповідає експерт

Буржуйка, піч, обігрівач: як нагріти своє помешкання взимку безпечно? Розповідає експерт

Останні кілька днів Україна потерпає від обстрілів російської армії, яка намагається поцілити в критичну інфрастуктуру, позбавивши українців світла та води. Також, чим ближче до зими, тим частіше постає питання, чи не буде перебоїв з опаленням. Тож Українське радіо вирішило дізнатися, як безпечно нагріти своє помешкання взимку, якщо буде така потреба. Про це ми поговорили з головою Асоціації енергоаудиторів України Вадимом Литвином.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які опалювальні пристрої можна встановлювати в житлових приміщеннях?

Якщо говорити про приватний будинок, то там встановлення таких пристроїв розглядати можна, оскільки там можна порівняно недорого влаштувати нормальний димохід. Цей димохід потрібно вивести вище даху для того, щоб була нормальна тяга і ми не отруїлися продуктами горіння. Також треба подбати про безпеку: аби не було загоряння, буржуйка в приватній будівлі так, аби поруч не було нічого легкозаймистого, наприклад, штор. 

Якщо говорити про квартиру, то тут буржуйку неможливо і від неї, скоріше за все, буде більше шкоди, ніж користі — починаючи від пожежної безпеки і закінчуючи тим, що більшість будинків не проєктувалися під димоходи і там фізично неможливо нормально відвести продукти згорання. Це означає, що вони можуть потрапити або до нас, або до сусідів та призвести навіть до трагічних випадків. Тому мешканцям багатоквартирних будинків варто обрати інший варіант, наприклад, електропідігрівачі. В цьому випадку варто подумати, де його розмістити, адже для того, аби обігріти всю квартиру, банально не вистачить електричної потужності. Проте підігрівати повітря в одному приміщенні можливо. Одного обігрівача вистачить, наприклад, на спальню, де перебувати буде більш-менш комфортно. 

Як встановити димовідвід в приватному будинку правильно?

Тут основне правило: димовідвід має бути виведений на висоту, вищу так званого "конька" даху. Тобто йдеться не про вікно, а достатньо велику висоту. За рахунок цього можна забезпечити його більш-менш прийнятну роботу. 

Чи можна ставити "буржуйку" в старі каміни в будинках?

Старі ще дореволюційні будинки проєктувалися під пічне опалення, але перед встановленням треба провести ревізію цих димоходів. Дуже часто камін може бути у вашому приміщенні, а зверху вже хтось цей камін чи димохід розібрав, аби збільшити площу. І у вашого каміна фізично немає поєднання з комином, який виходить назовні. 

Читати також — Пережити зиму: що очікує на Україну в холодний сезон

Якщо ж зробити ревізію, перевірити, що все дійсно працює, є тяга і вона ніде не пошкоджена, то теоретично встановити "буржуйку" можна.

Який період користування димоходом є критичним?

Це залежить від палива, яке використовується, від якості дров чи вугілля, яке ви берете. Проте один чи два рази на рік прочистку димоходу краще робити. 

Які базові правила користування електричними обігрівачами?

По-перше, слід перевірити проводку: від щитка до своєї квартири, аби там не було скруток, особливо алюмінія з міддю. Тому що нагрівач, який постійно працює, — це додатковий елемент перегріву на контактах і він може стати критичним для нашої проводки. 

По-друге, треба перевірити ввідні пристрої, так звані "автоматичні вимикачі", "запобіжники", аби вони були на потужність, яка дозволена на квартиру, і на потужність, яку може витримати проводка. 

Так само слід пам’ятати правило для квартир — електрообігрівач більше 2 кВт брати не варто. 

Якщо у вас є кондиціонер, який може працювати на опалення, то бажано поки на вулиці не дуже холодно використовувати його. Він більше ефективний і буде споживати в 1,5-2 рази менше електроенергії на обігрів приміщення. Але при температурах -5-10 градусів він вже не буде нормально працювати. Тоді доведеться вмикати електрообігрівачі. 

Фото: pixabay