"Є два варіанти заощаджувати електроенергію: примусові обмеження та культура споживання" ― Інститут енергетичних стратегій

"Є два варіанти заощаджувати електроенергію: примусові обмеження та культура споживання" ― Інститут енергетичних стратегій

РФ інтенсивно обстрілює критичну інфраструктуру України, зокрема об’єкти енергетичної системи. Аби зменшити навантаження на електромережі, українська влада закликає громадян зменшити споживання електрики. Як заощадити споживання електроенергії, які прилади споживають найбільше, а які найменше та який ризик несе перепад напруги? В ефірі Українського радіо на ці запитання відповів Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

0:00 0:00
10
1x

Як впливає зменшення споживання електрики на стабільність енергетичної системи

"Завдані ракетні удари стосуються так званої маневреної генерації, тобто це ТЕС і ТЕЦ, які використовують вугілля і газ. Особливість у тому, що вони використовуються для покриття так званих піків споживання електроенергії ― вечірніх та ранкових. Коли ці об’єкти виводяться з ладу, вони втрачають можливість виробляти достатній обсяг електроенергії. Але продовжують працювати атомні електростанції, які виробляють електроенергію в достатньому обсязі, це база. І коли вранці або ввечері енергії недостатньо, задіюють два варіанти: перший ― примусове обмеження постачання електроенергії, тобто віялові відключення; другий ― самостійне обмеження споживання електроенергії самим споживачем. Ефективний спосіб ― це примусове обмеження, звісно. Щодо самостійного обмеження, це питання совісті, культури, поінформованості, тому другий варіант діє мінімально. Не так багато людей використовують електроприлади великої потужності, наприклад, електрокотли. Тому не можна сказати, що від них залежить обсяг вечірнього чи ранкового піку".

Яким чином вдалося зменшити споживання електроенергії на 26,5% станом на вчора

"Я вважаю, що це завдяки примусовому обмеженню, тобто віяловим відключенням. Це правильний і логічний крок у такій ситуації. Більшість споживачів зрозуміють і спробують це перенести, за своїми можливостями. Цифра 26,5% стосується насамперед відключення електроенергії, коли її просто не було. Тому що відключається не лише населення, а й дрібний бізнес.

У сучасних умовах для людини навіть 6 годин без електрики, газу, тепла, каналізації вже перетворюється на трагедію і проблему. Тому я вважаю, що основний принцип ― і Укренерго його дотримується ― це протокол відключення споживача від електроенергії. Це найбільш ефективний крок. Так, до речі, вчиняють у США, Австралії, країнах ЄС. Коли випадає великий виробник електроенергії, то оператор, в даному разі Укренерго, ухвалює таке рішення. Люди мають поставитися з розумінням до цього кроку".

Про формування культури ощадного ставлення до енергоносіїв

"Ми мали б раніше цим займатися, здійснювати здорову пропаганду культури економного споживання електроенергії. Перший об’єктивний момент, що стимулює економію, це ціна. Чим вища ціна, тим більше людина зацікавлена заощаджувати, бо розуміє, що це дорого. Другий момент ― це використання сучасних приладів, які споживають менше електроенергії. Є прагнення перевести людей на принцип використання електроенергії у нічний період, але це трохи наївно. Ніхто не буде пити вночі чай, гріти їжу чи прати. Тут треба бути чеснішими в оцінці ситуації.

Культура споживання буде вироблятися роками. За місяць, та ще й в умовах жорсткого воєнного стану, її не виробиш. Якщо відкинути момент ціни, то для людини дуже велику роль грає звичка. Гадаю, ми будемо рухатися від першого до другого: зростатиме ціна ― люди будуть це пам’ятати і звикати економити. Менше кип’ятити води, наприклад, або гріти не кілька мисок, а одну велику.

Насправді побутове використання зростає у пікові години з 18-ї до 21-ї, але воно не є таким суттєвим у балансі. Впливають більше побутові користувачі комерційного напрямку. Повертаючись до нічного використання, є дво- і тризонні лічильники, але це вигідно для тих, хто використовує електроопалення, пральну або посудомийну машини. Проте частка таких людей невелика. Рівень добробуту і використання сучасних девайсів буде допомагати економити в подальшому. У нинішній ситуації так швидко цього не відбудеться".

Про споживання енергії різними приладами

"Якщо говоримо про пральну машину, то це може бути 2-3 кВт за одне прання, залежить від класу машини і режиму використання. Можна звикати робити це в нічний період, але люди зазвичай вночі сплять. Можна митися не кілька разів на день, а менше. Або якщо сім’я, то митися усім підряд, а не через пів дня, і бажано ввечері після 21-ї, коли навантаження на систему зменшилось. Економія полягає в тому, що ви можете від чогось відмовитися, наприклад, пити чай не 5 разів на день, а 2. Здається, скільки той чайник бере! Але це економія, яка потім виливається і у ваші гроші, і в зменшення навантаження на енергосистему".

Фото: enerhozbuttrans.com.ua