Оновлена пільгова іпотека під 3% річних. Як працюватиме і чи стане житло доступнішим для українців

Оновлена пільгова іпотека під 3% річних. Як працюватиме і чи стане житло доступнішим для українців

З 1 жовтня уряд запустив оновлену пільгову іпотеку для населення. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що іпотека під 3% річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок буде 20%. Термін іпотеки до 20 років. Голова Асоціації українських банків Андрій Дубас в ефірі Українського радіо прокоментував, як діятиме пільгова іпотека та чи стане доступнішим житло для українців.

0:00 0:00
10
1x

Чим ця програма відрізняється від інших програм кредитування житла

Я не можу пригадати таких низьких відсотків по іпотеці в Україні. Тож як мінімум це те, чим відрізняється програма. Крім того, будівництво нового житла дає нові робочі місця і дозволяє зберегти чинні, тому що більшість матеріалів для будівництва виробляються в Україні. Тому це хороший поштовх для економіки, для того, щоб ми стримали падіння і почали говорити про відновлення економіки.

Водночас хочу звернути увагу громадян, що сьогодні в Україні діє 25% облікова ставка Національного банку. Це реакція на те, що в Україні висока інфляція, спричинена агресією Російської Федерації. Тому за таких умов отримати житло в кредит під 3% — це майже задарма.

Які банки будуть працювати за цією програмою

Відбуваються переговори з кількома банками, зокрема це український банк, який працює в багатьох програмах "Глобус", "Скай Банк", а також можуть працювати великі державні банки. Зазвичай запуск державних програм відбувається таким чином: стартує програма, вибирають три, чотири чи п'ять банків для того, щоб протестувати її, а далі програма запускається вже на повну. 

У цій програмі 3% — це пільгова ставка для певної категорії населення. Зокрема це військовослужбовці, лікарі, вчителі та правоохоронці. А вже з 2023-го року будь-який громадянин України зможе скористатися пільговими умовами для отримання іпотеки в кредит. Але ця ставка буде 7%, що теж є дуже низькою відсотковою ставкою.

Які вимоги до покупців житла

Якщо є визначена категорія за місцем роботи, то, скоріш за все, буде критерій щодо підтвердження цього місця роботи. Це може бути довідка органу, в якому відповідна особа працює, зокрема з Міноборони, військової частини, навчального чи медичного закладу, підрозділу поліції тощо. Я думаю, що це підтвердження буде виключно документальне, щоб не було маніпуляцій і зловживань, бо різницю між такою низькою кредитною ставкою і високими ринковими ставками будуть компенсувати саме з державного бюджету. 

Я переконаний, що жоден громадянин України не буде ставити питання щодо того, чому повинні бути такі пільгові умови для наших військовослужбовців, правоохоронців, вчителів та лікарів. Всі погодяться з тим, що ці категорії громадян гідні того, щоб мати можливість покращити свої житлові умови на таких умовах.

Крім того, не варто забувати про перший внесок у розмірі 20% коштом позичальника. Людина має мати ці кошти. По-друге, є обмеження щодо площі житла. Визначена площа — 52,5 квадратних метрів, а також 21 квадратний метр на кожного додаткового мешканця-члена сім’ї. Тож якщо в людини три квартири, вона науковець чи працівник освіти і хоче взяти ще житло, то, швидше за все, такі моменти будуть обмежені. Тобто якщо хтось хоче купити житло, він має показати в реєстрах, що станом на сьогодні не володіє жодним майном.

Яке житло підпадає під цю програму

До 23 лютого і початку повномасштабного вторгнення в Україні частка іпотечних кредитів на вторинному ринку нерухомості була 87%, а іпотечних кредитів на первинному ринку нерухомості — 13%. Тобто лише 13% кредитів видавались на нове житло, яке дуже сильно допомагає підіймати економіку. Тому ми повинні розвивати саме первинний ринок нерухомості. Проте наразі кожен банк працює з певною категорією забудовників, в яких він впевнений і з якими має тісні напрацьовані контакти.

Скільки людей можуть скористатися програмою протягом року

Я думаю, що таких розрахунків немає ні в кого. Тому що є дуже багато факторів невизначеності: це війна та наскільки люди і де будуть готові купувати таку іпотеку, адже це не подарунок держави. Я не думаю, що попит буде перевищувати можливості держави, оскільки це буде поетапний процес. Він буде розвиватися залежно від попиту, і тоді до уряду може звернутися "Укрфінжитло" щодо додаткових ресурсів, аби кредитувати далі.

Фото: istockphoto.com

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
500 житлових сертифікатів уже обміняли на нові домівки. Шуляк про "єВідновлення"
"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО
Нерухомість України: новобудови не в тренді, вторинка топ, лідер за динамікою Львів
Треба не квартирна черга, а реєстр щодо поліпшення житлових умов — юрист
Люди отримуватимуть до 500 тисяч гривень — Олена Шуляк про компенсацію за зруйноване житло