"Вибух на відстані 300 метрів від реактора ― радше ексцес, ніж закономірність" ― Олена Паренюк про обстріл Південноукраїнської АЕС

"Вибух на відстані 300 метрів від реактора ― радше ексцес, ніж закономірність" ― Олена Паренюк про обстріл Південноукраїнської АЕС

У ніч проти понеділка стався потужний вибух у 300 метрах від найближчого ядерного реактора Південноукраїнської АЕС. Внаслідок цього відключився один із гідроагрегатів Олександрівської ГЕС. Також пошкоджено будівлю АЕС та розбито понад 100 вікон. Три високовольтні лінії електропередачі припинили роботу. В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментувала Олена Паренюк, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Наскільки небезпечною є ця подія

"Ніхто не готував ядерні установки до війни. Тому що є декілька міжнародних договорів, де зазначено, що атомні станції не є військовими об’єктами і не можуть бути використані як військові об’єкти. Але ми справді маємо певну історію ядерних катастроф ― Чорнобиль, Фукусіма… І після Чорнобиля реактори будуються у так званому контейменті. Це вже саркофаг, він може витримати доволі сильний тиск, до 5 атмосфер, його стінки доволі широкі, тож самому реактору нічого не загрожує. Ми більше боїмося, що можуть бути пошкоджені лінії електропередачі або насоси, які перекачують воду для охолодження реактора. На Фукусімі свого часу відмовила саме система охолодження, цього ж боялися і на ЗАЕС. Конструкція реактора однакова".

Чи треба зупиняти Південноукраїнську АЕС

"Думаю, тут варто зважувати всі плюси і мінуси, адже Південноукраїнська станція дає нам доволі багато енергії. Це рішення мають ухвалювати зважено ті люди, які володіють усією повнотою інформації. Ми зараз входимо в опалювальний період, нам потрібна електроенергія. Ситуація на Запоріжжі була набагато небезпечнішою у порівнянні з Південноукраїнською АЕС, тому що там стояв військовий контингент, а робота ЗАЕС відбувалася під тиском на персонал. Усі атомні станції України охороняє ППО, тож будемо сподіватися, що Південноукраїнська станція у безпеці. Вибух на відстані 300 метрів від реактора ― це радше ексцес, а не закономірність".

Чи достатньо можливостей для ротації персоналу на Південноукраїнській станції

"Так, у нас достатньо можливостей. Персонал працює у штатному режимі. На ЗАЕС були проблеми, але зараз ми її зупинили, і персоналу, який буде забезпечувати холодний зупин станції, там достатньо. Поки що наші ядерники в Чорнобилі, Рівному, Хмельницькому, Південноукраїнську працюють, як герої, адже прекрасно розуміють, що саме вони тримають енергетичний фронт. Ми мусимо подякувати "Енергоатому" і тим людям, які там працюють".

Чи буде реагувати МАГАТЕ щодо інциденту на Південноукраїнській АЕС

"МАГАТЕ зробило висновок не лише щодо Запорізької АЕС, але й стосовно інших українських атомних станцій. Вони всі є предметом пильної уваги МАГАТЕ та ООН, які закликають до створення демілітаризованих зон навколо ЗАЕС та інших станцій. Маємо надію, що ці заклики не залишаться непочутими".

Про можливість спрямувати світові санкції на ядерний сектор РФ

"Думаю, це має відбутися. Адже "Росатом" ― це величезне джерело прибутку для російської економіки. Ядерна енергетика у нас така собі "попелюшка", ніхто на неї не дивиться. Але якщо проаналізувати, то Росія одержує багато стабільного прибутку від продажу палива і роботи атомних станцій. Вважаю, що певні економічні санкції можливі, але робити це треба дуже обережно. Не можна забувати, що РФ має ще й ядерну зброю".

Фото: Укрінформ