Що робити у випадку аварії на атомній електростанції? Пояснює працівниця МОЗ

Що робити у випадку аварії на атомній електростанції? Пояснює працівниця МОЗ

Тривалий час Російська Федерація, яка намагається досягнути своїх цілей у війні з Україною, займається ядерним тероризмом. Практично щодня у медіа з’являються новини про обстріли поблизу Запорізької атомної електростанції, що змушує мільйони людей хвилюватися про те, як діяти у випадку аварії на АЕС. Тож Українське радіо вирішило дізнатися, що робити в разі небезпеки радіаційного викиду, як захистити своє здоров’я та де шукати актуальну інформацію про небезпеку? Про все це в ефірі радіо розповіла експертка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України Марта Мельник.

0:00 0:00
10
1x

Звідки дізнатись про радіаційну небезпеку?

Перш за все слід дуже уважно треба слухати органи влади: саме вони будуть сповіщати нас про ймовірні ризики та про факт виникнення аварії чи небезпеки для нашого здоров’я. Відтак важливо не квапитися, не вживати певних заходів, поки не буде офіційного оповіщення. Такі сповіщення будуть транслюватися через ЗМІ, зокрема, через радіо. Саме в цих сповіщеннях влада буде оголошувати алгоритм дій, відповідно до якого і варто діяти. 

Що робити в першу чергу, якщо на АЕС сталася аварія?

Якщо сталася аварія, яка підкріплюється викидом в повітря радіоактивних речовин, в тому числі й ізотопів радіоактивного йоду, потрібно здійснити прості заходи. 

1. Слід убезпечити наші домівки: закрити вікна, вентиляційні канали та старатись не виходити на свіже повітря. Протягом дня варто кілька разів проводити вологе прибирання, а мокрі ганчірки підкласти під вікна, аби не проходило повітря ззовні. 

2. Убезпечити продукти харчування: слід старатися не вживати продуктів, наприклад, з городу. Їжу варто заховати в холодильник, бажано також обгорнути поліетиленових пакетів. 

3. Слухати сповіщення від влади, де озвучать й алгоритм подальших дій.

Що слід робити тим, хто живе поблизу АЕС?

Перш за все, треба знайти укриття та помитись, ретельно промити забруднені частини шкіри милом під проточною водою, якщо вони є. Потім треба переодягнутися в чистий одяг, а одяг, в якому ви прийшли з вулиці, заховати в поліетиленовий пакет. Бажано нічого з вулиці не заносити у дім або житлові приміщення. 

Як дізнатися, чи треба евакуюватися і коли це робити?

Якщо буде необхідність евакуації, про це також сповістять органи влади. 

Як подбати про своє здоров’я?

Якщо буде радіаційна небезпека для убезпечення щитовидної залози треба буде здійснити фармакологічну профілактику опромінення щитовидної залози та прийняти препарат калій йодид. Проте наголошу, що це робиться лише за необхідності і лише після офіційного сповіщення. З профілактичною метою це може бути небезпечно для вашого здоров’я. 

Коли ми приймаємо калій йодид, він здійснює блокування щитовидної залози, тобто вона не буде приймати та поглинати поганий йод, який буде надходити з навколишнього середовища. Таким чином, ми будемо запобігати внутрішньому опроміненню. 

Препарат можна придбати в аптечних мережах або отримати від органів влади у випадку, якщо буде така необхідність. 

Калій йодид приймається лише людями до 40-ка років, в тому числі дітьми, вагітними, породіллями і молоді. Адже фізіологічна особливість щитовидної залози саме цієї вікової категорії людей полягає в тому, що вона швидко поглинає з навколишнього середовища поганий йод.

Людям старше 40 років про радіоактивний йод не варто хвилюватися, особливо в них фізіологічна особливість щитовидної залози полягає в тому, що вона не поглинає йод з навколишнього середовища. Тому для них такої небезпеки немає.

Інших препаратів, окрім калію йодиду, приймати не варто.

Фото: BBC