"Реорганізація Довженко-центру несе загрозу українській ідентичності" — в. о. гендиректора центру

"Реорганізація Довженко-центру несе загрозу українській ідентичності" — в. о. гендиректора центру

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що, фактично, означає ліквідацію Національного кіноархіву. Це найбільший і єдиний кіноархів України, який визнано на міжнародному рівні, де зберігається понад 10 000 найменувань, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно та понад 400 музейних експонатів. Усі фільми з колекції, всі експонати та майно мають бути передані Науковому центру кінематографії України. Олександр Ткаченко зазначив, що "йдеться не про ліквідацію, а про реорганізацію… Ми проти ліквідації та нехтування кіноспадщиною." Що це означає? Яке майбутнє чекає Довженко-центр? Про це розповіла слухачам радіо "Культура" виконувачка обов'язків генерального директора Довженко-Центру Олена Гончарук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Чим займався Довженко-центр 

"Між рядками наказу, який ми отримали, читається про позбавлення інституції повноваженнь і передачу цих повноважень державній установі Наукового центру кінематографії України. Ми є державним фондом фільмів, ми зберігаємо українську кінематографічну спадщину. Працюємо з 1994 року, коли було видано наказ Президента України про створення такого центру. Оскільки це був початок відновлення Незалежності, то метою і призначенням було знайти, зібрати і консолідувати всі фільми і матеріали, не дати їм зникнути, розпочати їхній облік та дослідження. І центр дійсно успішно цим займався 30 років. Ми стали науково-дослідною інституцією і діємо як кіноархівні музейні установи світу, за міжнародними стандартами. Ми зберігаємо кіно, ми його оцифровуємо, реставруємо, поповнюємо постійно колекцію, нам передають також сучасні фільми. Ми їх досліджуємо і популяризуємо не лише в Україні, але й за кордоном. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми багато працювали з міжнародною аудиторією, розповідаючи про ситуацію в Україні через кінематограф, чим дуже посилювали голос України на світовій арені. Якщо відбудеться така передача основного фільмо-фондового активу до організації, яка ніколи цим не займалася, це несе загрозу знищення кінематографічної спадщини. А що буде відбуватися зі сценаріями, фото, синопсисами, плакатами, різноманітними документами?.. Довженко-центр втратить свою можливість досліджувати".

Чому відбувається реорганізація

"30 червня ми були передані до Держкіно. Але ця тенденція щодо реорганізації центру була закладена раніше. Ми обговорювали з Міністерством культури потреби нашого існування і забезпечення законодавчою базою. Це стосується державного фонду фільмів і збереження фільмових матеріалів. Це базова запорука нашого існування, яка так і не була реалізована. Впродовж 2 років відбувалося методичне урізання фінансування або його взагалі не затверджували: ми працюємо 2 роки без погодження фінансового плану, який є визначальним документом у діяльності будь-якої установи. Не було запропоновано шляхів розвитку і поліпшення умов діяльності інституції. Минулого року відбувся конкурс на посаду гендиректора, результати якого були підважені самим Міністерством культури і контракт не було укладено". 

Чи є план захисту Довженко-центру 

"Ми зобов'язані виносити такі рішення на розголос суспільству. Як і будь-яка культурна установа, Довженко-центр належить суспільству і діє в інтересах і на благо суспільства. Це є надбання народу. Іншої такої профільної установи у нас немає. У нас є архів кіно, фото і фоно документів у структурі Держархіву, Музей театрального та кіномистецтва, Музей Довженка. Але вони працюють на дещо інших засадах і не так комплексно. Наші колекції рівнозначні колекціям Художнього музею або Музею історії України. Ми належимо суспільству. Тому вирішили зараз це рішення оприлюднити, бо саме суспільство має брати участь в таких питаннях, особливо коли є загроза суспільній спадщині, суспільній пам'яті, українській ідентичності. Ми розраховуємо на залучення громадських організацій, які працюють у правовій сфері, в сфері охорони спадщини, в сфері економічної та антикорупційної діяльності". 

Сьогодні зранку було зареєстровано петицію щодо скасування реорганізації "Довженко-Центру".

Фото: Андрій Бойко/@dovzhenko.centre/Facebook