"З’єднати виробників та клієнтів": заступниця Міністра про те, як держава координуватиме забезпечення будматеріалами

"З’єднати виробників та клієнтів": заступниця Міністра про те, як держава координуватиме забезпечення будматеріалами

В Україні 165-й день триває війна із Росією, яка щодня завдає руйнувань як військовій інфраструктурі, так і помешканням цивільних людей. Поруч з цим, через бойові дії виробники та постачальники будівельних матеріалів, які потрібні для відбудови руйнувань по всій території України, також не мають можливості швидко постачати необхідні матеріали до окремих регіонів. Аби вирішити цю проблему, при Міністерстві розвитку громад та територій України запрацював Оперативний штаб із забезпечення будівельними матеріалами. Які функції виконуватиме цей Штаб та як його послугами можуть скористатися всі охочі, Українському радіо розповіла заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

0:00 0:00
10
1x

"Метою створення Оперативного штабу є налагодження взаємозв'язків між виробниками, постачальниками та тими, хто потребує цих будівельних матеріалів. Ні для кого не є таємницею, що з настанням повноцінної агресії наших сусідів всі ланцюги, які існували, трохи мають дискомунікацію і всі виробники та постачальники будівельних матеріалів, які працювали на тій чи іншій території, або релоковані, або мають пошкодження чи припинили свою діяльність. Тому уряд ухвалив рішення створити так званий "оперативний штаб", який дозволить з’єднати ланцюги постачальників, виробників, органів місцевого самоврядування та людей, які потребують будівельних матеріалів, аби такі матеріали були на місці", — розповіла Наталія Козловська.

Разом з тим, як додала заступниця Міністра розвитку громад та територій, деякі категорії будівельних матеріалів досить проблематично зараз знайти на території України, тож їх доводиться імпортувати: "Наприклад, до таких категорій будівельної продукції відноситься листове скло, яке до 24 лютого Україна імпортувала, адже в країні існував всього один завод, який знаходиться на окупованій території. Тому наразі все скло, з якого виробляються, наприклад, віконні блоки, наразі є предметом імпорту. Така категорія будівельного матеріалу не виробляється в Україні, тож це є завданням для Міністерства економіки — в подальшому мати розуміння, що цей сегмент потребує залучення інвестицій та розвитку цього напрямку".

"Також ми маємо на меті проведення моніторингу ринку будматеріалів. Для цього ми ухвалили рішення зробити інформаційну базу, яка наповнюється нашими колегами з Державної інспекції архітектури і містобудування, органами місцевого самоврядування, обласними або військовими державними адміністраціями, постачальниками та виробниками матеріалів, профільними асоціаціями. В ній заповнюється вся інформація про наявну сировинну базу критичної категорії будівельних матеріалів, перелік яких ми затвердили раніше. Зокрема, йдеться про скло, вироби віконних блоків, двері, покрівельні матеріали, вироби з дерева. Там немає мармуру, включено лише категорії будматеріалів, які потрібні для первинного відновлення. Оскільки ці матеріали можуть бути в дефіциті, ми повинні відслідковувати їхню наявність на територіях для того, щоб всі, хто того потребує, мали до них доступ та могли відновити свої об’єкти", — пояснила Козловська. 

Посадовиця розповіла, що наразі такий моніторинг проводиться органами місцевого самоврядування на деокупованих територіях: "Йдеться про Харківську, Сумську, Житомирську, Чернігівську та Київську області. На території Чернігівської, Харківської та Сумської областей робота щодо опису пошкоджених об’єктів незавершена, оскільки бойові дії на території цих областей тривають. Оскільки щодня відбуваються нові обстріли, то говорити про те, що цифра пошкоджень є сталою, ми наразі не можемо. Тоді як на території Житомирської та Київської областей ці цифри доволі сталі. Тож ми маємо розуміння, про яку кількість об'єктів ідеться та яка кількість об'єктів може бути відбудована у форматі первинного відновлення, яка — потребує капітального ремонту і яка кількість — потребує демонтажу та 100% відновлення. Зараз уряд та органи місцевого самоврядування сконцентровані на первинному відновленні, тому що ця кількість об'єктів має найбільший відсоток. Плюс, маючи розуміння, що до опалювального сезону потрібно відновити якомога більше об’єктів, уряд ухвалив рішення про виділення коштів з резервного фонду, а також окремо була виділена субвенція, в рамках якої будуть купуватися будівельні матеріали, які підуть на відновлення об'єктів первинного відновлення".

Фото: Interfax