Що відбувається на тимчасово непідконтрольних територіях Херсонщини та Донеччини

Що відбувається на тимчасово непідконтрольних територіях Херсонщини та Донеччини

На Херсонщині активізувалися партизани ― як це впливає на стан окупантів напередодні боїв? Як триває підготовка до "референдуму"? Що відбувається на окупованому Донбасі? В ефірі Українського радіо на ці запитання відповідали журналіст-розслідувач Юрій Колесников та журналіст Денис Казанський.

0:00 0:00
10
1x

Про долю колаборантів Володимира Сальдо і Віталія Гури та ситуацію на Херсонщині розповів Юрій Колесников.

Чи багато колаборантів отримують по заслузі

"Почнемо із Сальдо. Він захворів добровільно-примусово, це не заслуга наших партизан чи спецслужб, а це таке примусове заміщення колаборанта на російського функціонера. Росіяни намагаються форсувати проведення "референдуму", і колаборантові все ж таки не довіряють, проводять підготовку своїми силами. Офіційно Сальдо в комі, а насправді з ним все нормально, на жаль. Принаймні так було на вчорашній вечір. А Гура справді помер у лікарні в Новій Каховці. Прибили чорта ― тож там усе добре".

На думку журналіста, "людина, яка продає свою країну, в принципі непорядна. Тобто сказати, що прямо добралися партизани ― це не завжди так. Дуже часто наші спецслужби створюють умови, коли колаборантам долітають їхні старі пригоди".

Про "референдум" на Херсонщині

"Вони будуть пробувати його провести, принаймні будуть погрожувати. Але ж питання не в цьому. Ми ж пам’ятаємо реакцію того ж таки Червоного Хреста на знищення військовополонених в Оленівці ― раптово виявилось, що Червоний Хрест вже не давав гарантій. Така млява позиція міжнародних структур дозволяє Росії думати про себе, що вона може дозволити собі будь-що. Не озираючись на жодні міжнародні правила, зобов’язання, закони тощо. На мою думку, після Оленівки говорити про якісь перемовини ― ні до чого. Вони, крім затягування війни і збільшення жертв, не дадуть результату. Історично так складається, що проти росіян дешевше воювати. Дешевше демографічно ― людей загине менше. Якщо у когось є сумніви, то можна просто підняти статистику загибелі тих самих чеченців під час активної фази бойових дій і після її припинення. Ви будете здивовані ― після припинення вогню чеченців почало гинути в рази більше. Тобто росіяни найбільше відриваються на цивільному населенні. І так само після звільнення територій: там, де був спротив, цивільних гинуло менше, ніж там, де спротиву не було. Хто сумнівається ― порівняйте процентно втрати в Гостомелі. Бучі, Ірпені. Там, де спротиву від населення не було, просто почалася різанина. Тож перемовини призводять лише до одного ― до знищення цивільного населення.

Що окупанти комунікують населенню Херсонщини

"Їм взагалі не цікаво, що думає населення Херсонщини. Як було сказано сталінськими функціонерами ще в 1940 році під час приєднання країн Балтії: не важливо, як голосують, важливо, хто рахує".

Про незаконну мобілізацію

"Вперше я почув про такі плани… восени 2014 року. "Цель Путина ― сделать так, чтоб украинцы начали убивать украинцев", ― сказала тоді сумновідома "блондинка Януковича" Олена Березовська. Тобто це робиться планомірно. У них дуже великі втрати, і зараз вони почнуть використовувати місцеве населення, як щит. Путін і не приховував, що його війська будуть за спинами цивільного населення. Але як цивільних будуть використовувати ― як гарматне м’ясо, як заручників перед своїми підрозділами тощо ― це вже не принципово".

Нагадаємо, що з 1 серпня на території окупованого Донбасу розпочалася нова хвиля примусової мобілізації для комплектування підрозділів "мобілізаційного резерву" окупантів. ГУР повідомляє, що чоловіків буквально ловлять на вулицях і пакують в автобуси. Про ситуацію з "мобілізацією" на Донеччині розповів Денис Казанський:

"Це відбувається з лютого, певними хвилями. Але ніколи не припинялося за час війни. Ви можете знайти в інтернеті безліч відео, які викладають самі мешканці окупованих територій. Людей справді хапають і вивозять, як скотину, одразу до військкоматів. Там їм видають "мосінки", це дуже застарілі гвинтівки, і далі без жодної підготовки відправляють на найзапекліші ділянки фронту. Більшість із них не встигають чогось навчитися і зрозуміти, де вони перебувають, а просто гинуть. Так відбувається постійно, і місцеві з цим дуже не згодні. Повідомляється про величезні втрати. Найбільш гучна історія ― відправка на фронт музикантів Донецької філармонії, акторів театру, тобто людей, які все життя займалися виключно музикою і не мали жодного стосунку до мілітарних справ. Серед них вже є загиблі. Тобто це просто нищення людей, яких ще можна вважати донецькою інтелігенцією. Більшість цих людей раніше виїхали, а тим, хто не виїхав, не пощастило…".

Як повідомляє ГУР, примусово мобілізовані мешканці отримують гірші бронежилети і каски, зовсім іншу зброю, ніж її мають російські військові. Денис Казанський підтверджує: "Це очевидний факт. Люди, яких насильно мобілізували, мешканці окупованих територій постійно скаржаться на це в соціальних мережах. Я на своєму ютуб-каналі показував такі відео, де мешканці кажуть: до нас ставлення, як до людей другого і третього сорту. Якщо росіяни мають більш-менш сучасну зброю, сучасні кевларові захисні жилети і каски, то донеччанам не видають бронежилети взагалі, їм дають радянські каски, які легко пробиваються осколком, і так звані "мосінки", якими ще прадіди воювали... Росіяни ― майже всі контрактники, строковиків відносно небагато. Тобто є контракт, і це якась законна форма стосунків. Більшість нових військових, яких набирають росіяни, це ті, хто підписує короткотермінові контракти на кілька місяців. А мешканці Донеччини ― це просто скот, який ловлять на вулиці, без жодного контракту виганяють на війну, їм місяцями не дають повернутися додому в якусь відпустку… Тобто мешканці Донбасу ― це якісь другорядні люди, це не росіяни. Ставлення наших людей дедалі більш незадоволене і вороже, але вдіяти ніхто нічого не може, всі вже в заручниках, і можливості вплинути на ситуацію у місцевого населення немає. Єдиний вихід, який ще залишається, це ― виїхати. Але чоловіків не випускають. Вони можуть виїхати секретно, якимись полями, або за хабар".

Фото: gur.gov.ua