Драшкаба: "Плакат є дипломатичним інструментом для європейців"

Драшкаба: "Плакат є дипломатичним інструментом для європейців"

28 липня в Міністерстві закордонних справ проходив проєкт Sunseed ART, який показував українське плакатне мистецтво. Усі плакати були створені українськими митцями під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Твори з експозиції можна придбати на сайті проєкту. Зароблені кошти йдуть авторам, на потреби українського війська і у фонд "Повернись живим". Про свої плани, виставку та потрібність плакатного мистецтва для України та світу розповіла слухачам радіо "Культура" співзасновниця проєкту Олеся Драшкаба.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Історія плакатного мистецтва в Україні має понад 100 років. І вона дуже потужна. Однак з початку незалежності України культура плакату не так розвинена, як, скажімо, у Польщі або Данії. Наше завдання зробити його сильним, як явище. Українські плакатисти не такі популярні в Україні, тому, очевидно, вони не такі популярні і за кордоном. Плакат — це інтер'єрна річ, завдяки якій доноситься наша думка. Це величезний і потужний інструмент культурної дипломатії, демократичний вид мистецтва, який можна і потрібно поширювати за кордоном зараз. Багато мистецтва ми можемо поширювати технічно. Тому ми вирішили започаткувати цей проєкт. Український плакат буде ширитися світом і Україною. На зараз ми маємо 9 топових українських авторів-плакатистів і графіків: Микола Гончаров, Віктор Грудаков, Олег Грищенко, Олександра Ком’яхова, Ася Красільнікова, Максим Паленко, Андрій Єрмоленко, Олеся Драшкаба, Світлана Гриб. Вони різноманітні і різнопланові. Плануємо залучати більше авторок. Колекція буде постійно розширюватися. Ми забираємо до себе в колекцію одразу якийсь новий і цікавий плакат. 

Наша мета — підтримувати авторів. Щодо грошей, то 50% іде автору, бо багато художників працюють на культурну дипломатію. Частина йде у фонд "Повернись живим" і ЗСУ, а те, що залишається йде на розвиток проєкту. 

Ми матимемо виставку жіночих плакатів у Південній Африці у рамках проєкту з прав жінок. Ми мало звучимо у цих країнах. Бо у них велике лоббі російської пропаганди. 

Крім того, планується виставка і у Копенгагені".  

Фото: varosh