"Енергоатом" готовий знову запустити всі 15 блоків АЕС, щоб пройти опалювальний сезон — Котін

"Енергоатом" готовий знову запустити всі 15 блоків АЕС, щоб пройти опалювальний сезон — Котін

Російські військові розмістили важку військову техніку з боєкомплектом, зброю та вибухівку у машинному залі першого енергоблоку Запорізької АЕС. Яка зараз ситуація на Запорізькій АЕС та чи є загроза її роботі? Більше про це в ефірі Українського радіо розповів президент Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Петро Котін.

0:00 0:00
10
1x

Чи є зараз загрози роботі Запорізькій АЕС

Енергоблок №1 від початку військових дій стоїть в ремонтній компанії і не працює. Але в ньому знаходяться горючі матеріали і військова техніка, яка є небезпечною, адже може бути джерелом пожежі. Крім того, тим, що росіяни її туди поставили, вони повністю заблокували під’їзди для пожежних машин, які на випадок такої пожежі могли б її загасити. Тобто наразі є подвійна небезпека: те, що в машинному залі є додаткові джерела для пожежі і те, що її потім не можна буде загасити.

Проте зараз Запорізька атомна станція працює на енергосистему України. Експлуатаційну, ядерну та радіаційну безпеку контролює наш персонал. А ми фактично з Києва контролюємо той персонал, який там працює. Фізична безпека порушена, адже загарбники на території станції. Але АЕС зараз видає ту потужність, яку вона може видати в цих умовах виключно на територію України. І ця спроможність видавати електрику обмежується лініями, які зараз є. Всього їх чотири, і дві з них зараз пошкоджено. Тому вона працює не на повну потужність.

Про допомогу міжнародної спільноти у разі пожежі

Гасіння пожежі — буде відповідальністю нашої пожежної частини, яка знаходиться в Енергодарі. Вони будуть гасити. Що стосується наших міжнародних звернень, то насамперед ми звертались до МАГАТЕ. Це організація, яка відповідає у світі за контроль нерозповсюдження ядерної зброї, а також за ядерний матеріал, який використовується на атомних станціях, і за безпеку атомних станцій. Але з боку МАГАТЕ протягом всієї війни ми відзначаємо мляву реакцію. І ми розраховували на значно більшу від них допомогу в цьому. Але поки маємо те, що маємо.

Про створення коаліції з ядерної безпеки

Ми вважаємо, нам потрібно створювати коаліцію організацій, які відповідають у світі за ядерну та радіаційну безпеку на цивільних атомних об'єктах і через неї вже показувати свою позицію і здійснювати тиск на Росію. З такою пропозицією ми зараз виходимо і до Міністерства, і до українського органу регулювання. Ми будемо розпочинати таку ініціативу для того, щоб створити таку організацію, яку буде чутно у всьому світі, яка виконуватиме функцію інформування світової спільноти та буде здійснювати тиск на Росію. Тому що ті організації, які повинні цим займатися, зокрема МАГАТЕ, не реалізують цю функцію.

Про звернення до російських військових і представників "Росатома"

Ця можливість дуже обмежена. Ми не вступаємо в перемовини з загарбниками. Крім того, співробітники "Росатому" зараз перебувають безпосередньо на майданчику Запорізької атомної станції. Там до 10 людей. Вони заявляють, що Запорізька атомна станція — це територія "Росатому" і це Росія назавжди. Тому загальної платформи для перемовин з ними взагалі не існує. Фактично "Росатом" в цій ситуації виконує функції держави-терориста, допомагає їй, а тому також порушує норми ядерної та радіаційної безпеки і закон України "Про фізичний захист об'єкта цивільної ядерної інфраструктури".

Про перспективи експорту електроенергії з українських атомних електростанцій

Це насамперед експорт з української енергосистеми до європейської. Ми вже два місяці експортуємо електроенергію до Молдови. Близько місяця тому розпочався експорт до європейської енергосистеми — до Словаччини та Румунії. Це ще не великий експорт — до 100 мегаватів, але до кінця цього року ми очікуємо збільшення такого експорту з боку Європейського Союзу до 1000 мегаватів. Також наразі виконуються технічні заходи для того, щоб розширити пропускну спроможність ліній, які з'єднують нас з європейською системою.

В цілому різниця в цінах на європейському та українському ринках значна. Тому прибуток від цих операцій буде достатнім. Зараз ми поки що в тестовому режимі і перевіряються всі можливості експорту та укладання контрактів з європейськими партнерами. Щодо фінансово-економічної складової в цих контрактах, то поки що ми балансуємо на рівні прибутку і витрат. Тож я б не сказав, що на сьогодні є дуже великий прибуток. Але ми сподіваємося на те, що коли система повністю буде працювати і збільшаться експортні потужності до 1000 мегаватів, тоді кожен, хто купує перетин ліній зв’язку до європейської енергосистеми, зможе потім постачати свою електрику в тому обсязі, в якому він викупив цей перетин до європейської системи.

Про опалювальний сезон

Ми готові запустити всі 15 енергоблоків з боку генерації "Енергоатому". І навіть зараз ми могли б навантажити Запорізьку атомну станцію на повну потужність всіма енергоблоками. На сьогодні вона працює на половину потужності через пошкодження ліній електропередач. Все буде залежати від завершення військових дій. Якщо ми звільнимо Запорізьку АЕС і поновимо роботу пошкоджених ліній, то тоді ми зможемо працювати всіма шістьма енергоблоками на Запорізькій АЕС. Інші дев’ять енергоблоків на контрольованій нами території будуть готові працювати на повній потужності. Ми з оптимізмом дивимось на ці події і на те, що ми пройдемо опалювальний сезон стало.

Чи є майбутнє в атомної енергетики

Ми продовжуємо виробляти на наших атомних станціях 55% всього споживання електрики в Україні. Через те, що у нас на АЕС виробляється дуже дешева електрика, ми тримаємо ціни на електрику для населення низькими. І це покладання спеціальних обов’язків на "Енергоатом". Фактично вся електрика, яка передається населенню, йде з наших атомних станцій. Крім того, атомні енергоблоки — це зелена енергетика, це безпека з точки зору відсутності будь-яких викидів в атмосферу, коли станція знаходиться в мирних умовах роботи.

Проте зараз вперше в історії України цивільні атомні об’єкти були захоплені. І до цього не був готовий світ. Тому наразі ми здійснюємо нові заходи щодо забезпечення захисту атомних станцій. І я б не радив рашистам чіпати наші інші АЕС, бо нічим добрим для них це не закінчиться. Тож надалі варто вжити відповідних заходів проти військової агресії, додати протитанковий та протиповітряний захист на ці об’єкти, а також додатковий захист від ракетних обстрілів.

Але з точки зору виробництва електрики та підтримання економіки України — це дуже велика подія мати таку потужну атомну енергетику, як у нас. Крім того, ми плануємо будувати нові енергоблоки за американськими технологіями й будемо рухатися в цьому напрямку.

На фото: Запорізька АЕС, Getty Images 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
Енергосистема зараз працює стабільно ― "Укренерго"
Небезпеки руйнування гідроспоруд на Дніпрі та Дністрі немає — Рябцев
Замість 5-ти великих електростанцій ― сотні малих ― Герус про зміни в енергосистемі України
Це перевірка і чергова спроба виснажити нашу ППО ― Євлаш про нічну комбіновану атаку