"Будуть великі втрати": Лакійчук прокоментував, чи вдасться росіянам встановити понтонні переправи через Дніпро в Херсоні

"Будуть великі втрати": Лакійчук прокоментував, чи вдасться росіянам встановити понтонні переправи через Дніпро в Херсоні

Російські окупанти намагаються якнайшвидше відновити пошкоджені мости в Херсонській області, щоб постачати техніку та боєприпаси на лінію фронту. Чи вдасться їм це зробити і чому мости настільки важливі? Про це в ефірі Українського радіо розповів керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павло Лакійчук.

0:00 0:00
10
1x

Про ураження мостів

Антонівський міст — найважливіший міст для Херсона, але це не єдина переправа, яка є між правим і лівим берегом Дніпра. Таких мости три: Антонівський міст, Антонівський залізничний і переправа на Новій Каховці через ГЕС, тобто Дар’ївський міст. Збройні сили України двічі дуже точно і влучно завдали ударів по автомобільному Антонівському мосту. Це було цікаво спостерігати й експертам, і нашим військовим, які оцінювали результати пристрілки.

Ці удари мали на меті не стільки зруйнувати міст, скільки оцінити точність ураження по мосту і можливості по нанесенню ураження по переправі, коли через неї буде рухатися ворожа техніка і особовий склад. І навіть після такого обстрілу я не певен, що цим мостом може рухатись важка техніка. Думаю, росіяни перевірять це, і ми будемо мати точні дані, чи попадають вони з мосту, чи ще туди треба пустити декілька ракет.

Про Дніпро і створення понтонної переправи

Зараз Дніпро як водна перешкода слугує ворогу не захисним бар’єром, а навпаки. Те угруповання, яке переправилось на правий берег Дніпра фактично є відрізаним від основних сил противники, від Криму, від постачання. І поєднують їх тільки ці не дуже надійні мости.

Можливо, ворог спробує навести понтонну переправу. Це не виключають і наші військові. Але Дніпро у цьому місті дуже широкий і великий. Теоретично на навчаннях росіяни відпрацьовували наведення переправ через таку широку водну перешкоду. Але це було на навчаннях майже в ідеальних умовах. Як відбувається будівництво переправи в бойових умовах, продемонстрували росіяни й наші артилеристи добре їм допомогли в цій демонстрації на Сіверському Донці. Це значно менша водна перешкода. І з майже десятка спроб навести там понтонні переправи всі вони завершилися великими невдачами й втратами для противника. І поставити понтонні переправи через Дніпро — це буде надскладна задача противника. І навіть якщо вони це спробують зробити, втрати вони матимуть не менші або, можливо, навіть більші, ніж при спробах форсування Сіверського Дінця на Сході.

Нагадаємо, 19 липня українські військові завдали удару по базі російських військ поблизу Антонівського мосту в Херсоні, а 23 липня влучили в Дар’ївський міст, що ускладнило для окупантів постачання зброї та техніки з Правобережжя.

Фото: Getty Images