Права мобілізованих: адвокатка про те, чи можуть військовослужбовці йти у відпустку та не виплачувати кредити

Права мобілізованих: адвокатка про те, чи можуть військовослужбовці йти у відпустку та не виплачувати кредити

Військовозобов’язані, що стали до лав Збройних Сил України та інших військових формувань, під час мобілізації набувають статусу військовослужбовців, тож на них поширюються всі права, пільги, а також обов’язки професійних військових. Яким документами засвідчується статус військовослужбовця, чи мають аналогічні права бійці ТрО, що робити, якщо вас мобілізували, а роботодавець не виплачує середньої зарплати, та чи варто під час війни сподіватись на відпустку? Про все це Українське радіо розпитало адвокатку Анжелу Василевську.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Якими нормативними актами регулюються права та обов’язки військовослужбовців?

На даний момент в нас є Конституція України, де говориться про обов’язок кожного громадянина захищати свою державу. Також діють закони про військовий обов’язок та військову службу, про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також — низка підзаконних нормативно-правових актів, зокрема, дисциплінарний статут Збройних Сил України. Також є Постанова КМУ від 28 лютого цього року № 168, в якій закріплені питання деяких виплат військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу, поліцейських та їхніх сімей під час воєнного стану. Всіма цими актами регулюється дуже багато питань щоденного життєвого побуту й там закріплені права та обов’язки військовослужбовців. 

Якими документами підтверджується статус військовослужбовця?

Документом, що засвідчує статус військовослужбовця, є військовий квиток, до якого вносяться відповідні помітки щодо того, до якої військової частини на даний момент прикомандирований той чи інший військовослужбовець. Є ще інші довідки, накази, які засвідчують факти виконання військової служби, наприклад, факт участі в бойових діях. Тобто має бути витяг із наказу керівника частини, що конкретний військовослужбовець дійсно у визначений період був командирований на конкретну територію для виконання бойових завдань. Також існують спеціальні довідки затвердженої форми, які засвідчують участь військовослужбовця в бойових діях. Ці документи будуть потрібні для отримання виплат, зокрема й 100 тисяч оплати служби. 

Також, якщо військовослужбовець зазнав поранення, йому буде потрібен ще один важливий документ — висновок військово-лікарської комісії, що він отримав поранення внаслідок виконання бойового обов’язку. 

Що робити, якщо військовослужбовцеві не виплачують середній місячний заробіток?

Військовослужбовці та бійці ТрО мають право на збереження місця роботи та отримання середнього заробітку. Це не ідентично розміру заробітної плати, але близько до цього. Якщо роботодавець не виплачує такий середній заробіток мобілізованому працівнику, то можна розглядати питання його стягнення через суд. Але людина в окопах, йому та сім’ї потрібне утримання і не завжди є можливість скористатися правовою допомогою. Тому, аби пришвидшити виплату та зобов’язати недобросовісного роботодавця виплатити зарплату, я рекомендую звернутися із письмовим листом до Мінпраці та поскаржитися на дії роботодавця. Така скарга складається за певною формою, зразок якої є на сайті міністерства. В скарзі треба вказати точну назву вашого роботодавця та код ЄДРПОУ, який можна знайти в google. Якщо немає можливості писати — телефонуйте на гарячу урядову лінію та на гарячу лінію Держпраці. Адже безпідставна невиплата керівником підприємства обов’язкових платежів є кримінальним злочином. 

Як відстрочити виплату кредиту, якщо ви перебуваєте на фронті?

Якщо у вас є відкриті кредитні зобов’язання перед банком і ви мобілізований, слід в належній формі повідомити банк, що у вас змінився статус і ви є військовослужбовцем. Потрібно надати довідку з військової частини, що ви служите. Й відповідно до закону про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, на час військової служби військовослужбовцям не нараховується пеня, штраф та відсотки за користування кредитними коштами. "Тіло" кредиту вам доведеться повертати, але на час, поки ви служите, виконавче провадження, якщо воно відкрите проти вас кредитором, має бути зупинене за вашою заявою. 

Які права та обов’язки мають члени територіальної оборони?

Відповідно до закону про основи національного спротиву, на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань, а також — під час виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціально-правового захисту, передбачені законом для військовослужбовців та членів їх сімей. 

Право на безкоштовний проїзд, кредитні канікули, виплати в зв’язку з пораненнями поширюються також і на тероборонівців.

Чи має право військовослужбовець в умовах воєнного стану на відпустку?

На час дії військового стану відпустки не будуть допускатися. Винятком є лише відпустка за сімейними обставинами, коли йдеться про важливі ситуації та наявні докази. В цьому випадку військовослужбовцю можуть надати відпустку не більше, ніж на 10 днів плюс кілька днів на дорогу. Чергові, щорічні відпустки за даних обставин вже не будуть надаватися. 

Це ж стосується і ротацій, вони регулюються відповідно до обставин на фронті. 

Фото: Facebook Генерального штабу ЗСУ