Чи була Катерина ІІ насправді засновницею Одеси? Історик пояснив, чому варто демонтувати пам’ятник російській імператриці

Чи була Катерина ІІ насправді засновницею Одеси? Історик пояснив, чому варто демонтувати пам’ятник російській імператриці

Українці пропонують знести пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ в Одесі. Відповідну петицію, яка з'явилася на сайті Президента 28 червня, вже підписали понад 20 тисяч українців. Чи була насправді Катерина ІІ засновницею Одеси та чи варто демонтувати її пам’ятник? Про це в ефірі Радіо Культура розповів історик Кирило Галушко.

0:00 0:00
10
1x

Катерина ІІ — засновниця Одеси?

Одеса є лише одним з елементів стосунків імператриці Катерини ІІ з візантійської спадщиною. Ми знаємо, що Москва — "Третій Рим", а четвертому не бувати. І саме в часи заснування нинішнього формату Одеси все відбувалося в контексті руху експансії Російської імперії до Константинополя — до Другого Риму. Це був так званий грецький проєкт Російської імперії. Катерина натякала, щоб її онуків назвати у грецькому сенсі, наприклад, Олександром, щоб коли російські війська дійдуть до Константинополя, можна було відновити Східну Римську імперію. 

Тому Одеса, Херсон, Дніпро (колишній Катеринослав) — це є лише елементи великого геополітичного проєкту, який здійснювала Катерина ІІ внаслідок кількох війн, які відбулися за ініціативи Російської імперії. Вона перекроювала весь той ландшафт півдня України, який нашим предкам був знайомий століттями. Крім того, поява "Новоросії" відбувається саме за часів Катерини. Відтак імперія дорогою до Константинополя, як танк, заганяла в ґрунт будь-які державні утворення, які існували до того, зокрема Запорізьку Січ. Відповідно, для Катерини було абсолютно природним сказати, що ми засновуємо нове місто Одеса на місці порту Хаджибей. Тобто начебто місто нове, але на місці попереднього міста.

Хто сприяв появі міста

Ми говоримо про часи Синьоводської битви середини XIV століття, коли литовське-русинські дружини вибивали Золоту орду з південних українських степів. Були такі імена як Кочубей серед ханів та портові місця. Порти ніколи не засновуються на будь-якому місці. Тобто на місці Одеси було декілька портів та міст протягом її історії в різні історичні періоди. І ми можемо говорити, що за 300 років до Катерини ІІ тут вже було бурхливе економічне життя, пропливали кораблі, а тому були контакти з Середземним морем, і лише потім воно потрапило через понад 100 років під владу Туреччини, яка також проводила туди свою експансію.

Відтак з точки зору сучасної історичної та археологічної науки ціла купа населених пунктів півдня України сягає в своїй історії XIV століття. А це як європейське Середньовіччя. І головний меседж російської імперської та радянської пропаганди говорить про те, що історія на півдні України почалася лише тоді, коли прийшли солдати Катерини ІІ наприкінці ХVІІІ століття. Але це абсолютно не так. Вони прийшли на території, які були заселені століттями і навіть тисячоліттями різними народами, яких вони (росіяни — ред.) виганяли, наприклад, ногайців та кримських татар. Тобто це дуже древня земля, на якій слід Російської імперії передостанній, і це 10% всієї історії, яку знають історики. Але самі містяни Одеси і широка публіка думають, що якщо є пам'ятник Катерині ІІ, значить, вона тут все заснувала.

Чи демонтаж пам'ятника Катерині ІІ сприятиме переоцінці історичної пам'яті серед одеситів

Я думаю, що змінить. Мені здається, що у кожному українському місті, де була радянська монументальна спадщина, має бути свій "Парк Юрського періоду". Я був свідком того, як на Майдані під час Революції Гідності скидали Леніна на Бесарабці. Але треба робити не так. Аби історична пам'ять коректно змінилася, ми вже пройшли добу повалення і знищення кумирів. Треба акуратно як європейська країна підняти Катерину з її колегами та помічниками, які є на тому пам’ятнику, помістити в музей і водити туди дітей, щоб вони бачили, як "створювали" нашу історію. 

І головним вибором для Одеси буде те, кого на місце Катерини одесити хотіли би встановити. Тому що це монументальне місце, і саме від громади залежить, кому вони довірять на тому історичному місці представляти свою історію. Я думаю, що це буде непогане випробування для української ідентичності соціально активних одеситів — вирішити і обрати, кого б вони хотіли встановити на місце Катерини ІІ.

Фото: zaxid.net

Останні новини
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина
Отець Жеплінський: Чистий Четвер називається так не тому, що миємо вікна
Отець Жеплінський: Чистий Четвер називається так не тому, що миємо вікна
Промінь рекомендує: Lipatova з треком "Шум"
Промінь рекомендує: Lipatova з треком "Шум"
"Літанія радості й смутку": Монтеск'є видає дебютний альбом
"Літанія радості й смутку": Монтеск'є видає дебютний альбом
Більше радості у скрутні часи: Drevo випустив сингл "Муза"
Більше радості у скрутні часи: Drevo випустив сингл "Муза"
Новини по темі
"Повторні удари для більшої кількості жертв": що відомо про наслідки російської атаки в Одесі?
Святий Миколай, Санта-Клаус, Дід Мороз, дідух, ялинка… Усе про зимові свята від Дар'ї Анцибор
Оренда житла в Україні повернулася до довоєнних цін — Маленкова
Разом із "вишками Бойка" окупанти втратили постійний розвідконтроль над акваторією Чорного моря – Жирохов
Жодна з міжнародних організацій не гарантує захист культурної спадщини від пошкоджень — Ольга Сало