Як звільняли Краматорськ і Слов’янськ у 2014-му ― згадує учасник подій

Як звільняли Краматорськ і Слов’янськ у 2014-му ― згадує учасник подій

5 липня в Україні ― День визволення міст Краматорська та Слов'янська від проросійських терористів. Цього дня 2014 року у містах знову замайоріли синьо-жовті прапори. В ефірі Українського радіо про ці події 8-річної давнини розповів військовослужбовець Олег, який у складі 79-ї бригади захищав Слов'янськ.

0:00 0:00
10
1x

Окупація Слов’янська та Краматорська тривала майже три місяці, терористи щодня обстрілювали міста, здебільшого житлові райони. У ніч з 4 на 5 липня бойовики разом із ватажком Гіркіним під натиском української армії втекли зі Слов’янська, на світанку в місто зайшли українські військові. Цього ж дня російські найманці втекли з Краматорська.

Що зринає з пам’яті найперше

"Пригадую початок облоги Слов’янська, коли ми реально ще не вірили, що можуть бути такі бойові дії. Наш підрозділ один із перших заходив у населені пункти поблизу, той же, Красний Лиман, і далі ми по колу брали Слов’янськ в облогу. Тримали всі підходи, де могли пройти московські найманці, щоб доставити провіант, спорядження, зброю".

Якими ви запам’ятали бойовиків та як вас зустріли місцеві

"Місцеві були негативно до нас налаштовані, бо вони чекали "руского міра". Адже було багато обіцянок, що у них все буде добре, що вони заживуть. У більшості своїй серед бойовиків були місцеві найманці, які воювали за хліб. Зрідка попадалися мешканці московії, вони там перебували неофіційно, без військових документів. Коли вони потрапляли в полон, то були збентежені, що наша армія може таким темпом діяти. В облогу Слов’янськ ми взяли швидко, більше часу взяло його утримання".

Як виглядали міста, коли ви до них зайшли

"Міста не були розгромлені, не були захоплені критично. Такої руїни, як зараз у Лисичанську чи Маріуполі, тоді не було. Я б сказав, тоді все було не так криваво. У Слов’янську і Краматорську я був багато разів після звільнення ― у 2015-му, 2016-му і в 2021-му заїжджав. Це були квітучі українські міста, туди не прилітали снаряди і ракети наших сусідів.

Якщо порівняти тогочасні події та сьогоднішні, то таких масованих атак, бомбардувань не було. Сьогодні відбувається катування нашого населення, це війна на знищення. Тоді у москалів може й була спецоперація із захоплення кількох українських міст. А зараз іде винищення нашої нації. Тому моя особиста думка ― нам треба йти до останнього, поки не розвалиться сусідня країна".

Чому міста Краматорськ і Слов’янськ є ключовими в регіоні

"На мою думку, це тактичні точки, вони вирівнюють лінію оборони. Ці міста дають для нас тактичні переваги. Я не знаю усіх деталей, тому обговорювати це не можу. Але я дуже поважаю те, що робить військове керівництво нашої держави, нарікань немає. Вони знають, що роблять".

Насамкінець пан Олег звернувся до слухачів: "Хочу сказати всім побратимам, які зараз воюють: хлопці, удачі вам, наснаги і перемоги! А звичайним людям хочу побажати: будьте обережні, бережіть себе, нам ще країну відновлювати. Тільки перемоги усім!".

Фото: veselinove.mk.gov.ua