"Союзник України, який підтримуватиме наші європейські прагнення", — Леонов про початок головування Чехії в Раді ЄС

"Союзник України, який підтримуватиме наші європейські прагнення", — Леонов про початок головування Чехії в Раді ЄС

Чехія розпочала своє головування в Раді Європейського Союзу після Франції. Під час зустрічі уряд Петра Фіали обговорив з Єврокомісією плани на наступні шість місяців, серед яких на першому місці стоять й українські питання. Як виглядатиме період головування Чехії в ЄС та чи чекати Україні подальшої підтримки від Праги Українському радіо розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

0:00 0:00
10
1x

"В плані є п’ять пунктів, перший з яких — це управління кризою біженців та післявоєнне відновлення України. Планування здійснюється приблизно на 18 місяців, що говорить про те, що Чехія знає, що війна закінчиться, але ці питання вже потрапляють в стратегічне планування ЄС. Й вже зараз формуються передумови для повоєнної відбудови України", — зазначив Олександр Леонов. 

За його словами, ухвалення рішень в Європейському Союзі може бути складним і довгим, тому важливо, що робота над українськими питаннями починається вже зараз: "Це дасть можливість, коли прийде час, діяти одразу". 

"Найближчим часом ЄС під головуванням Чехії буде сфокусований на тих проблемах, які виникають з того, що РФ здійснює військову агресію стосовно України. Чотири наступні пункти плану — це енергетична безпека, посилення обороноздатності Європи та безпека кіберпростору, стратегічна стійкість європейської економіки та стійкість демократичних інститутів", — додав експерт. 

Всі пункти плану діяльності Ради ЄС, як продовжив Леонов далі, прямо і безпосередньо пов’язані з російською агресією: "Безумовно, що кібербезпека та оборонна стійкість ЄС прямо випливають із загроз, які створює РФ. Щодо енергетичної безпеки, то ми бачимо, що Росія використовує енергетику як енергетичну зброю, і протидія такій зброї є важливим фактором для Європейського Союзу. Щодо економіки, то для ЄС пекельні санкції, запроваджені проти Росії, також є викликом, який вдарив по європейській економіці. Для Євросоюзу важливо створити такі умови, аби більше ніколи критично не залежати від Росії, — країни, яка не може бути надійним партнером. Стійкість демократичних інституцій також важлива річ, бо в Європі є, наприклад, така країна, як Угорщина, де є авторитарний уряд. Він часто підіграє Росії, тому в цьому напрямку також будуть наводити лад". 

"Чехія буде підтримувати європейські прагнення України та стоятиме на боці нашої держави у протистоянні з Російською Федерацією. Навіть попри те, що Чехію очолює проросійський президент Земан, ця країна була однією з перших, які надали Україні важку зброю. Адже ще в середині березня Чехія прийняла рішення про передачу Україні танків, БТРів, ракетних систем залпового вогню, а Пентагон повідомляв, що Чехія передала нам гелікоптери. Тому я хочу наголосити на рішучості чехів в умовах, коли інші країни Європи тільки сперечалися і говорили. Прага пішла на ризик прямого конфлікту з Росією, адже РФ тоді погрожувала військовими ударами країнам, які постачають зброю до України. Тому в персоні Чехії ми маємо принципового союзника", — резюмував Олександр Леонов.

Фото: Ukrainein.cz