Як переконати родичів-росіян, що в Україні йде війна: коментар психолога

Як переконати родичів-росіян, що в Україні йде війна: коментар психолога

11 мільйонів жителів Росії мають родичів в Україні. Про це пише видання Washington Post. Журналісти матеріалу ставлять питання, якщо так багато російських громадян пов’язані з українцями сімейними путами, то чому лише одиниці протестують проти агресії? Чимало росіян вірить держпропаганді більше, аніж інформації з перших вуст. Чи спроможні українці переконати своїх російських родичів прокоментував в ефірі Українського радіо політичний психолог Ігор Гусєв.

0:00 0:00
10
1x

Чому росіяни не вірять своїм родичам-українцям?

Психіка має декілька ідентичностей. Напевно росіяни, у яких є родичі-українці, мають ідентичність до так званих "руських". Ідентичність накладає певні цінності та погляди, а також — уподобання. Це те, що людей об’єднує на спільних територіях. І це об’єднання не пропускає інформацію, яку надають українські родичі.

Також сильний інформаційний вплив російської пропаганди. Є уявлення, що ЗМІ більш інформаційно занурені, володіють більшим масивом даних, аніж звичайна людина. Ймовірно, це ті аргументи, які наводять собі росіяни, не довіряючи своїм родичам. Тим паче, що інформаційна бульбашка для росіян створювалася десятиліттями. Психіці важко щось привносити, що дисонує з цією бульбашкою. Більшість росіян живуть у вимірі, у якому немає дискусій і потрібно вірити тому, що кажуть в телевізорі. Їм важко сприймати іншу інформацію.

Чи варто переконувати своїх російських родичів?

Є питання, чи потрібно витрачати сили, щоб переконувати своїх родичів-росіян. Це виснажує емоційно та психологічно, адже настає розуміння, що твій родич тобі став чужий. Часто люди обирають таку стратегію, щоб не зачіпати політичні теми. Тоді нібито виглядає, що все спокійно.

Якщо людині потрапляє інформація, що дисонує з її поглядами, то в будь-якому випадку вона буде задумуватися про це. Саме тому окупанти, які захоплюють наші території, найперше вимикають українські джерела інформації та вмикають свої.

Якщо ми говоримо про 11 мільйонів росіян, у яких є родичі-українці, то якась частина з них змусить себе хоча б подумати.

Щоб аргументовано протистояти пропаганді, варто мати щонайменше джерела, які можна надати людям і сказати: ось є VPN (програма для доступу до заблокованих джерел в мережі інтернет — ред.), зайдіть і ознайомтеся.

Однак у сім’ях навряд чи відбуваються наукові диспути, де порівнюють джерела й аргументи. Люди здебільшого реагують емоційно. Тому треба надавати родичам-росіянам не сухий нецікавий матеріал, а той, який має більше розголосу, переглядів, більше лайків.

Те, що в Україні загинула велика кількість російських солдатів, впливає на думку громадян Росії, але локально, переважно у маленьких селах. У великих містах такий вплив відсутній, адже немає інформаційного розголосу чи вшанування загиблих.

Варто дражнити росіян українськими перемогами  

Якщо відбуваються успішні українські військові операції, зокрема — підбиття російського крейсера "Москва", то у хрестоматійного зазомбованого росіянина це викликає обурення і він вимагатиме від російської влади якихось дій у відповідь. Такі зазомбовані і підбурені росіяни переважно ставатимуть ще більше на бік своєї сторони. З іншого боку, росіяни більше впадатимуть в емоції та більше робитимуть помилок і вчинятимуть алогічні дії. Тому, можливо, треба дражнити росіян українськими перемогами на фронті.

Готувати інформаційне підґрунтя для росіян потрібно

Коли почнеться накопичувальний ефект у росіян для їхнього спротиву, ніхто не знає. З психологічного погляду, все що людина обмірковує, вона у підсвідомості так чи інакше зберігає. Тому колись прийде той момент, коли нагромадження цієї інформації змусить людей ставити собі запитання. Якщо повністю ізолювати і не турбувати росіян, то вони житимуть у реальності, де умовно планета пласка тощо. Готувати інформаційне підґрунтя для російських громадян потрібно. Думаю, так чи інакше воно спрацює.

Фото: Gleb Garanich/Reuters