"Рамштайн-3": яке озброєння отримає Україна за підсумками зустрічі в Брюсселі? Коментує експерт

"Рамштайн-3": яке озброєння отримає Україна за підсумками зустрічі в Брюсселі? Коментує експерт

Вчора, 15 червня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулося третє засідання контактної групи з питань оборони України. Учасники ​— міністри оборони майже 50-ти країн, які підтримують Україну в умовах агресії РФ — зустрілися знову, щоби вкотре обговорити ситуацію в Україні та питання надання нам додаткової військової допомоги. Про перші результати засідання, а також те, на яке озброєння може очікувати Україна найближчим часом, йшлося на Українському радіо у розмові з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

0:00 0:00
10
1x

"Я — скептик в тому сенсі, що нам потрібна велика кількість зброї, адже йдуть інтенсивні бої. В наших захисників є великий запит на те, щоби розширювати допомогу і ЗСУ могли ефективно стримувати агресора. Але я є оптимістом в тому, що ця допомога поступово буде продовжувати надаватися і вчорашня зустріч це підтверджує", — зазначив Олександр Мусієнко.

За його словами, координаційний штаб "Рамштайну" продовжує роботу, а коло країн, які долучаються до групи, розширюється: "Відповідно, потенціал для залучення додаткових систем озброєння і  боєприпасів зростає. Також на засіданні ухвалено щонайменше два рішення: про те, що США виділяють черговий транш для України в 1 млрд доларів на допомогу по зброї та 225 млн доларів — на гуманітарні потреби. На військові гроші планується закупити 18 гармат, сотні тисяч боєприпасів до них, а також поставити додаткові системи залпової артилерії, РСЗП та боєприпасів до них. Сумарно за результатами вчорашньої зустрічі нам мають доставити вже десять таких систем. Також нам поставлять ракети "Гарпун" для захисту Чорноморського узбережжя й інші види озброєння, які не завжди розголошуються".

"Словаччина також зголосилась поставити нам бойові вертольоти, а Канада, Польща, Нідерланди та деякі інші країни — продовжити нарощувати наші потреби по артилерії. У випадку Нідерландів, скоріше за все, йдеться про самохідні артилерійські установки М-109, а також установки Panzerhaubitze 2000, які в них є. Якщо говорити про Польщу, то, скоріш за все, це Krab-и", — розповів експерт. 

Крім того, Мусієнко зазначив, що нещодавно начальник Об’єднаного комітету штабів США генерал Міллі також виступив із заявою про те, що вони з міністром оборони Остіном прекрасно розуміють, що зброї ніколи не буває багато і продовжуватимуть роботу: "Було запевнення про те, що кількістю зброї, яку надали, не обійдеться. Робота буде тривати для того, щоб наростити потужності по артилерії. Сумарно має бути поставлено біля 300-400 одиниць".

"Попри все, структури, які були створені в системі "Рамштайн" працюють. У всіх є розуміння, що Україну зараз потрібно підтримувати, особливо, йдеться про США, Британію, Польщу, Словаччину, Чехію, країни Балтії. Вони з "Рамштайном" і без нього докладають усіх зусиль для того, щоб нарощувати підтримку", — зазначив Олександр Мусієнко.

Щодо поставок зброї від США, то, за словами керівника Центру військово-правових досліджень, Україна чекає на повноцінний старт роботи ленд-лізу: "Так ми не просто будемо прив’язуватися до пакетів оборонної допомоги, які оголошуються з боку США, а й матимемо безперервну можливість доступу до ринку озброєнь США і таким чином зможемо пришвидшувати постачання". 

"По-друге, ми маємо пройти етап освоєння провідних систем натівського стандарту, які нам постачаються. Коли буде підготовлена достатня кількість наших військових, які здатні їх використовувати та обслуговувати, все буде залежати від двох моментів: політичної волі окремих держав та готовності продовжувати фінансування", — додав Мусієнко. 

Сьогодні, 16 червня продовжиться засідання ради Північноатлантичного альянсу на рівні міністрів оборони під головуванням Генсека організації Єнса Столтенберга.

"Там буде обговорюватися низка питань. По-перше, це продовження надання допомоги Україні, обмін розвідданими, зброєю тощо. Також йдеться про допомогу Україні в навчанні при переході на натівські стандарти, освоєння натівської зброї. По-друге, обговорюватимуть зміцнення колективної безпеки в регіоні Центральної та Східної Європи. НАТО збільшить кількість авіації та систем ППО, починаючи від Естонії і закінчуючи Румунією. Третя тема — це підготовка до саміту, який має відбутися в кінці червня в Мадриді. Туди запрошений й президент України і він вже оголосив, що готує виступ для саміту", — підсумував експерт.

Фото: Суспільне