"На сьогодні вже засіяно 79% всієї площі посівів в Україні" — Сластьон

"На сьогодні вже засіяно 79% всієї площі посівів в Україні" — Сластьон

На Одещині розпочали збір озимого ячменю, тим самим відкривши збирання врожаю 2022 року. Чому аграрії стартували зі збором так рано та яких результатів щодо врожаю варто чекати українцям цього року, Українському радіо розповів генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон.

0:00 0:00
10
1x

"Посівна кампанія цього року пройшла на достойному рівні — 79% посівів від того, що зазвичай українські аграрії засівали за площею вже станом на сьогодні засіяно. Звісно що посів неможливо провести на тимчасово окупованих територіях. Проте прогнози щодо звільнених Чернігівської та Сумської областей були доволі обережні, а насправді навіть у цих областях посіви проведені майже на всій площі. Тобто аграрії дійсно впоралися доволі непогано", ​​— розповів Роман Сластьон. 

Ранній збір врожаю, за словами експерта, розпочався на півдні Одеської області через погодні умови: "Так сталося, що там не було достатньо опадів протягом весни, тому через нестачу вологи збір розпочали трошки раніше. Не вся Одеська область в такому стані — на решті території опади були доволі непоганими, тому там врожайність очікується на середньому за останні декілька років рівні. Єдине що можливе певне зниження врожаю, адже цього року доводилося трохи економити на добривах, інших матеріальних ресурсах, тому зниження відсотків до 10 цілком можливе. Але воно не вплине на продовольчу безпеку України". 

Разом з тим завдяки опадам, які були в останні тижні, є оптимістичні прогнози на цьогорічний врожай основних сільськогосподарських культур. Збір врожаю на інших територіях розпочнеться за звичним графіком: "Масовий збір ранніх зернових культур почнеться через тиждень-два, а, можливо, й на початку липня. Адже те, що аграрії розпочали збір на Одещині, — це незначна аномалія, яка відбулась саме в цьому регіоні". 

Фото: pixabay