"Ваш цар слабкий і його треба позбутися": експертка про сигнали, які подає росіянам Англія санкціями проти Кабаєвої

"Ваш цар слабкий і його треба позбутися": експертка про сигнали, які подає росіянам Англія санкціями проти Кабаєвої

Велика Британія запровадила санкції проти олімпійської чемпіонки Аліни Кабаєвої та родичів Владіміра Путіна, зокрема його колишньої дружини та двоюрідних братів. Про це повідомляє сайт Британського уряду. Що означають персональні санкції проти родичів президента РФ та ким є Аліна Кабаєва у сучасних російських умовах? Про все це Українському радіо розповіла експертка Інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко.

0:00 0:00
10
1x

"Лідери країн, так само, як і їхні родичі, не дуже часто потрапляють під міжнародні санкції. Проте з Росією ми маємо вже кілька хвиль такого санкціонування. У квітні вступили в силу обмеження проти доньок Путіна, зараз же санкції торкнулися Аліни Кабаєвої, яку помилково вважають коханкою Путіна. Вона є його цивільною дружиною, адже має статус та впливовість поміж російської еліти. Своїх коханок президент РФ не робив депутатами Думи Росії від партії влади — "Єдиної Росії", на відміну від Кабаєвої", — розповіла Ірина Павленко.

Як зазначила аналітикиня, на сьогодні Аліна Кабаєва є головою Ради холдингу "Національна медіагрупа" — найбільшого комерційного медіахолдингу в Росії, в який входять, зокрема, РЕН-ТВ та газета "Известия". Також Кабаєва очолює свій фонд, який є начебто благодійним, але як в нього потрапляють гроші та від кого — незрозуміло: "Це все також велика годівниця".

"Ця жінка має вплив на Путіна, адже те, що відрізняє її від переліку інших коханок, — це те, що вона з ним довго. Кабаєва посідає в житті Путіна не менш важливе місце, аніж посідала його попередня дружина. Крім того, Кабаєва народила йому кількох дітей, тому не варто применшувати її статус. Щодо того наскільки вона йому дорога, то про Путіна як чоловіка добре розповіла його колишня дружина — в нього немає великих емоцій, він більше зацікавлений своїм життям", — зазначила Павленко. 

Разом з тим, загалом санкції проти Кабаєвої, небожів очільника Росії, його друзів та їхніх дітей, ексдружини мають антикорупційну, фінансову складову, бо накладаються в першу чергу на людей, які отримали свої багатства незаконним шляхом: "А обмеження конкретно щодо Кабаєвої мають й іншу сторону, адже вона, як очільниця медіахолдингу, є причетною та відповідальною за пропаганду російської спецоперації". 

"Також у санкцій є й неофіційний бік — як би Путін не ставився до своїх жінок та дітей, накладені обмеження однозначно є публічним приниженням президента РФ. Це напад на нього, який показує російській еліті, що він не здатен захистити свою родину, близьких і, відповідно, він не є захистом і для російських еліт та їхніх власних родин. Путіна цими санкціями проти Кабаєвої та інших "попустили", — додала експертка.

Підсумовуючи, Ірина Павленко зазначила, що від самого початку повномасштабної війни британці демонструють найбільш сміливу, активну і стратенічно продуману політику щодо РФ та підтримки України: "Велика Британія має величезний досвід відносин з іншими неєвропейськими країнами. Колись Англія була великою імперії з купою колоній і, на відміну від багатьох інших країн, які теж мали колонії, британська колоніальна історія має позитивну сторінку, адже країна була дуже успішна в цій політиці. Вони не розгубили цей досвід і знають, як поводитися щодо таких режимів, як путінський. Думаю, цим досвідом і продиктована їхня політика останніх місяців. І вона ефективна".

"Такими діями Британія також посилає сигнал й Євросоюзу, що не треба боятися бути більш рішучими. Це можливо і нічим не загрожує, адже Росія навіть Україну не може подолати. Також це й сигнал російському суспільству, що їхній цар слабкий і їм треба його позбутися", — резюмувала аналітикиня.

Фото: BBC