Як працює громадський транспорт в умовах війни ― коментує експерт

Як працює громадський транспорт в умовах війни ― коментує експерт

У березні-квітні в багатьох містах громадський транспорт зупинив свою роботу. На сьогодні рух транспорту поступово відновлюється. А в Києві з 16 травня планують відновити плату за проїзд. Як в умовах війни працює громадський транспорт у різних регіонах, які графіки та ціни ― в ефірі Українського радіо розповів Дмитро Беспалов, експерт з транспортного планування.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію з транспортом у великих містах на сьогодні

"Громадський транспорт має відповідати тенденціям мобільності. На жаль, з початком війни мобільність, тобто кількість поїздок на день, в українських містах знизилась. Тому зменшили і пропозицію громадського транспорту. Насправді в містах України функціонують дві системи громадського транспорту ― комунальна і приватна, тобто комунальний електротранспорт і приватні маршрутки. Для маршрутників зараз ситуація погана, тому що їхній рухомий склад залучили до ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникають сьогодні, водіїв призивають у військо, а собівартість перевезення одного пасажира дуже зросла через дефіцит пального. Тому в українських містах більш-менш добре працює саме комунальний транспорт, бо він фінансується з бюджету".

Як відновлюється робота транспорту в Чернігові, Харкові та інших звільнених містах

"Мене дуже вразило, коли в Маріуполі у перші тижні війни були страшенні обстріли, а комунальний транспорт продовжував курсувати. Тому що маріупольці створили класну систему громадського транспорту, вона трималася достатньо довго. Щодо відновлення. Крім поділу на комунальний і приватний, громадський транспорт варто поділити на внутрішньоміський та міжобласний. За перший відповідає міська влада і тут пропозиція непогана, тобто кількість рухомого складу у звільнених містах збільшується, транспорт відновлює свою звичну роботу, в бюджеті ще є на це гроші. Стосовно міжобласних маршрутів ― це були приватні перевізники, які не можуть працювати нижче собівартості, має бути якийсь прибуток. Тому вони працюють, але дають обмежену пропозицію, і з тарифами стан достатньо складний. Міжміські перевезення були завжди дорожчі, і зараз ця ситуація перебуває у сірій зоні, вона по-різному влаштована і залежить від самоорганізації людей. Ми знаємо випадки, коли люди просто домовляються про підвіз автомобілем".

Чи заплановано кошти на ремонт пошкодженого війною транспорту

"Звісно, ці гроші не заплановані в бюджеті. У нас прогнозується серйозна втрата ВВП до кінця року. Отже, де брати незаплановані гроші на розвиток громадського транспорту ― важко сказати. Можливо, це мають бути зовнішні гроші від партнерів. Але тут є проблема. Щоб одержати зовнішні кошти, їх треба по-іншому обґрунтовувати. Мені важко уявити, як європейці дадуть гроші на маршрутки, наприклад. Але цілком уявляю, як вони дають на комунальний електротранспорт. Треба готуватися, що повернеться плата за проїзд. Собівартість перевезення пасажирів збільшиться, тому що вартість пального зростає, а кількість пасажирів впаде. Третина падіння економіки це мінімум третина зниження пасажиропотоку. Отже, нам треба буде звикати до нових тарифів. А ще ― подумати про те, що ми в Україні ніколи не робили. Наприклад, про оптимізацію мережі громадського транспорту, про зручні й більш справедливі тарифні моделі, про запровадження довгих абонементів на громадський транспорт".

Чи можна вже говорити про обсяги збитків

"Не бачив таких підрахунків. Що відомо ― чимала частина маршруток їздять зараз не по містах, а з військовою метою, виконують необхідні перевезення. Бачив у депо Укрзалізниці пошкоджені вагони. Гадаю, в містах, що були під обстрілами, багато такої техніки. Бачив спалені вщент трамвайні депо у Харкові. До речі, у столиці трамваї "Татра" стоять у резерві, Київ міг би допомогти Харкову. Класно було б запустити діалог між містами щодо обміну рухомим складом".

Про обмеження під час повітряних тривог

"Це питання здорового глузду. Іноді тривога пролунала, а відбій не дали протягом трьох годин. І весь цей час транспорт не функціонує. Це величезні збитки і для транспорту, і для економіки. Звісно, якщо місто перебуває у зоні підвищеного ризику, то там треба подумати, користуватися громадським транспортом чи краще почекати звільнення територій".

Насамкінець Дмитро Беспалов зазначив: "З пальним будуть проблеми всюди. Хоча обіцяють, що постачання з Європи налагодиться, але ціна також буде європейська. Це збільшить собівартість поїздок і громадським транспортом, і приватним транспортом. Що є добре ― це електротранспорт. Ми знали, що треба було розвивати електротранспорт у наших містах, але ми не знали, що це варто було робити набагато інтенсивніше. Тому ті міста, які мають трамваї, тролейбуси, метро ― можна привітати. Вони будуть економити великі гроші порівняно з автомобільним транспортом".

Фото: dnepr.info

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві
Війна, гроші і… громадський транспорт. Як довго чекати українцям європейського сервісу
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза