Ексклюзивні інтерв'ю та радіоефіри — спецпроєкти Суспільного радіо до 8 травня

Ексклюзивні інтерв'ю та радіоефіри — спецпроєкти Суспільного радіо до 8 травня

8 травня, у День пам’яті та примирення, визначеного Резолюцією Генеральної асамблеї ООН з метою вшанування пам'яті жертв Другої світової війни, Суспільне радіо підготувало низку спецпроєктів.

Українське Радіо

  • 8 травня

О 9:45 у програмі "Сьогодні.Зранку" на Українському Радіо міркуватимуть про те, чому світ, з року в рік повторюючи "ніколи знову", таки допустив масштабну війну в Європі, яка може перерости у світову? Гість програми: Сергій Громенко, кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього. Ведуча — Олена Зелінченко.

У продовженні програми об 11:45 обговорюватимуть внесок України у перемогу над нацизмом та розвінчуватимуть міф про провідну роль росії у перемозі.

О 13:45 — Сюжет про "дітей війни" — 86-річну бабусю, яка співає народні й партизанські пісні, до яких дописує нові куплети про сучасну війну, та 81-річного дідуся, який вірить у перемогу і щодня пише нову пісню про війну.

О 16:45 у програмі "Сьогодні.Вдень" ведуча Олена Гусейнова говоритиме про історичний та правовий аспекти Нюрнберзького процесу з кандидатом юридичних наук, старшим викладачем кафедри теорії права та прав людини УКУ Іваном Городиським

У продовженні програми о 18:40 — про можливі провокації 9 березня і способи залишатися в безпеці з полковником СБУ у відставці Михайлом Притулою.

О 20:15 — програма "На часі.Культура" — про нову традицію згадувати про Другу світову війну разом з усім світом 8, а не 9 травня. Гість програми — голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович. Ведуча — Олена Гусейнова

О 20:40 — продовження програми темою "Не тільки Гончар: українська література про Другу світову" з професоркою, докторкою філологічних наук Вірою Агеєвою

  • 9 травня

О 9:35 у програмі "Сьогодні.Зранку": Замість перемоги у путіна на 9 травня — провал. Як далі розгортатимуться події на фронтах? Гість: Микола Маломуж. Ведуча — Наталія Соколенко.

О 10:50 у продовженні програми про те, що після Другої світової війни у Києві теж був "Нюрнберзький трибунал" над нацистами. За що судили і як покарали злочинців? Чи є тотожні злочини нацистів і рашистів на українських землях? Гість: Віталій Лавринчук, історик. 

Об 11:40 — про те, як зародився рашизм, які спільні риси він має з гітлерівським нацизмом. Гість: Михайло Савва, голова правління ГО Експертна група "Сова", доктор політичних наук, професор.

О 13:40 у програмі "Сьогодні.Вдень" — про зміни у світосприйнятті українців та про те, що наш День Перемоги (над рашизмом) ще попереду. Гість: Олександр Стегній, доктор соціологічних наук. Ведуча — Олена Зелінченко

У продовженні програми о 16:40 про те, як Україна змінила хід історії: про розширення НАТО, залежність від російських енергоносіїв тощо. 

О 18:40 у програмі "Сьогодні.Ввечері" говоритимуть про те, що жодна міжнародна делегація не відвідала москву 9 травня, а також про те, як росія зруйнувала власний образ борця з нацизмом. Ведучий — Сергій Стуканов

О 22:40 розмова ведучої Олени Гусейнової з Юрієм Гуржи і презентація його нового треку "PS. Бажан. Невер (еґейн!)". У композиції використано запис голосу Миколи Бажана (вірш "Клятва") з програми "Поезія на Радіо Культура"

Радіо "Промінь"

На 8 та 9 травня музичні редактори Радіо "Промінь" підготували спеціальні плей-листи.