Чи загрожує Україні кадровий голод ― коментує експерт ринку праці

Чи загрожує Україні кадровий голод ― коментує експерт ринку праці

Через призов до війська, масовий виїзд або переїзд ― в Україні змінився ринок праці. Чи загрожує країні кадровий голод? Яка ситуація з вакансіями на сьогодні? Ці питання в ефірі Українського радіо прокоментував Сергій Марченко, засновник рекрутингової агенції ”Борщ”, експерт ринку праці.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію з вакансіями на сьогодні

"Сьогодні проблема не в працівниках, яких потребує економіка, а в самій економіці, якої потребують працівники. За різними оцінками, ВВП України в цьому році через війну суттєво зменшиться. Світовий банк прогнозує падіння близько 40 відсотків. За оптимістичними прогнозами Нацбанку, падіння економіки в Україні не буде меншим за 33 відсотки. Для ринку праці це означатиме, що ті ж 40 відсотків робочих місць може бути втрачено. Тому що багато підприємств не працюють або знищені. За опитуванням профільних бізнесових організацій, 25 відсотків підприємств сьогодні взагалі не проводять діяльності. А ті, що діють, працюють не на повну силу ― або відпустили людей в неоплачувані відпустки, або люди працюють не повний день і, відповідно, мають менші зарплати. Тож не бачу проблеми зараз в кадровому ресурсі для економіки, а проблема в економіці, яка не може дати людям роботу".

У яких сферах можна очікувати безробіття, а в яких ― не вистачатиме робочих рук

"Гадаю, може не вистачати медиків, також з повною викладкою працюють МНСники, перевізники, адже зараз велика кількість транспортувань людей і вантажів. Щодо безробіття ― ця проблема може стосуватися насамперед великих підприємств. Коли відбуваються ракетні атаки, то б’ють саме по великих об’єктах. Можемо говорити, що в Маріуполі вже знищено два величезних металургійних комбінати, це 30 відсотків української металургії. Бачимо багато хімічних підприємств, які постраждали або повністю зруйновані окупантами. Тобто в першу чергу страждає промисловість. На окупованих територіях і тих, що перебували під загрозою окупації, були проблеми зі сферою обслуговування. Навіть по Києву можна подивитися ― у перші тижні війни не працювало нічого: магазини, аптеки, перукарні, ремонтні майстерні... Зараз ситуація потроху вирівнюється і можемо прогнозувати, що ринок праці в Україні поступово відновлюватиметься".

Як від початку навали змінилися зарплати

"Заробітні плати впали. Але зараз ми не бачимо всієї картини, тому що в деяких місцях формально зарплати не падали, але фактично люди змушені були працювати неповний робочий тиждень й отримували відповідний відсоток своїх зарплат. За моїми суб’єктивними відчуттями, від початку активних бойових дій заробітки українців впали в середньому на 30-50 відсотків".

Фото: helsinki.org.ua