У НБУ назвали причини прискорення інфляції до 13,7%

У НБУ назвали причини прискорення інфляції до 13,7%

У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% у порівнянні з 10,7% у лютому. Водночас у місячному вимірі ціни зросли на 4,5%.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

У НБУ пояснюють прискорення інфляції порушенням ланцюгів постачання, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад Росії на Україну.

Крім того, прискорення інфляції може пояснюватися ймовірним значним зростанням цін у частково захоплених областях через блокування російськими військовими постачання товарів. 

Зазначається, що передусім стрімко зросли ціни на їжу, ліки та пальне.

Зокрема, темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 16,6% (рік до року). Прискорилося подорожчання майже всіх товарів, що належать до цієї групи: молочки, м'яса, макаронних, кондитерських виробів, безалкогольних напоїв.

Водночас темпи зростання цін на хліб у річному вимірі залишалися стабільними, а на соняшникову олію – надалі сповільнювалися, зокрема через ефекти бази порівняння.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари також прискорилися, але в річному вимірі залишилися порівняно невисокими (3,6% р/р). Пришвидшилося зростання вартості товарів для дому, зокрема через обмежену роботу закладів торгівлі. Водночас ціни на одяг та взуття і надалі знижувалися.

Також повідомляється, що прискорилося зростання вартості послуг (до 11,3% р/р).  Значно зросла вартість проживання в готелях та оренда житла в західних областях. Подорожчали і послуги з обслуговування авто і таксі. Крім того, в окремих регіонах зросли ціни в закладах громадського харчування. Натомість нижчими темпами дорожчали послуги хімічного чищення, перукарень та салонів краси, а також медичні послуги.

Фото: НБУ