"Як чинити спротив окупантам". Для українців розробили практичний порадник

"Як чинити спротив окупантам". Для українців розробили практичний порадник

Центр національного спротиву розробив керівництво під назвою "Громадянський спротив на окупованих територіях", в якому містяться практичні поради щодо того, як чинити опір та деморалізувати російські війська.

Керівництво оприлюднили на сайті Центру нацспротиву, де бійці Сил Спеціальних Операцій ЗСУ розповідають про методи активного і пасивного опору противнику. Зокрема, вони діляться практичними порадами щодо того, як оборонятися у місті, як діяти, коли зник мобільний зв'язок та інтернет, як повідомити про переміщення техніки противника або непомітно та безпечно її знищити, як завести та викрасти російський танк, а також діляться успіхами сил спротиву у боротьбі з агресором.

"Для того, щоб стати непомітним месником, якого будуть боятися окупанти, потрібно знати тактику, медицину, безпеку в інтернеті, знати про саморобну зброю та ненасильницькі дії”, — зазначають у Центрі національного спротиву.

Зазначається, що пасивний спротив є найбезпечнішим методом боротьби для населення. Завдяки правильним діям можна спонукати російські війська приймати помилкові рішення, гальмувати їх діяльність і мотивувати своїх земляків на спротив.

"Наприклад, можна доброзичливо вказувати окупанту невірний напрямок дороги, холодно ставитися до агресорів та колаборантів для зниження їх морального духу, бойкотувати участь у заходах окупантів під будь-якими приводами, робити анонімні дзвінки та залишати записки у поштові скриньки з погрозами на кшталт "за тобою скоро прийдуть", "день розплати вже близько", — пояснюють бійці ССО.

Активний спротив спрямований на завдання шкоди ресурсам та живій силі противника. Зокрема, йдеться про диверсії у будинках, на промислових підприємствах, виведення з ладу транспорту, комунікацій та ліній електропередач, проколювання шин на армійській вантажівці, псування партії тканини для виготовлення бронежилетів тощо.

"Прості саботажі в побуті можуть проводити усі громадяни незалежно від віку чи статі. При цьому ви піддаєте себе мінімальному ризику розкриття чи травмування. Проведення систематичних саботажів на окупованих територіях деморалізує окупаційну адміністрацію", — зазначають у відомстві.

Окремо керівництво дає рекомендації для чиновників, які обіймають керівні посади при адміністрації окупаційної влади, поліцейських, медиків, вчителів, начальників складів, священників і працівників паспортного столів. 

Водночас спецпризначенці радять мати алібі на час проведення спротиву, не обирати цілі неспіврозмірні з можливостями і не вихвалятися про свої подвиги знайомим та рідним.

Фото: sprotyv.mod.gov.ua