Розвінчування російських фейків 22 березня

Розвінчування російських фейків 22 березня

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити українців у власних силах. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Вадим Міський, програмний директор ГО "Детектор медіа" розвінчує найбільш поширені фейки РФ станом на 22 березня. Дізнаватися про найсвіжіші розвінчані російські фейки можна також у передачі "Русскій фейк" на Українському радіо щодня о 19:50 та 07:50. Або ж підписатись на подкаст на будь-якій зручній платформі.

Фейк. Російські ракети "не пошкоджували" Бабин Яр в Києві

Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У своїх повідомленнях вони звинуватили у брехні Володимира Зеленського, який нібито збрехав під час свого виступу перед парламентом Ізраїлю, сказавши, що російські ракети вдарили по Бабиному Яру. Як пише StopFake, російська пропаганда використовує свідчення ізраїльського журналіста Рона Бен-Ішая, який заявив, що нібито обійшов усю територію меморіалу наступного дня після атаки і нібито не знайшов жодного сліду падіння бомб, ракет чи снарядів. Насправді під час обстрілу Києва 1 березня російська армія обстріляла київську телевежу: одна ракета поцілила в технічну будівлю телецентру, друга — в будівлю "Авангарда", розміщену на території колишнього єврейського цвинтаря.

4 березня Центр просторових технологій і Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр повідомили, що ракетний удар, який російські війська завдали по Київській телевежі та сусідній будівлі, зачепив територію колишнього військового цвинтаря.

Дослідники Центру просторових технологій також кажуть, що місця ураження знаходяться дуже близько – на відстані 20–30 метрів – до місць, де нацисти розстрілювали євреїв, ромів та представників інших національностей. У будь-якому разі йдеться про обстріл території меморіального комплексу "Бабин Яр".

Варто зазначити, що за даними Об’єднаної єврейської громади України, через "денацифікацію" РФ за 20 днів повномасштабного вторгнення постраждало щонайменше 6 єврейських об’єктів в Україні. Серед них — синагога у Харкові, яка вважається однією з найбільших в Європі.

Фейк. У Одесі облаштовують пункти оборони "у школах, лікарнях та пологових будинках"

У російських медіа та телеграм-каналах поширюють фейк, що начальник Одеської ОВА нібито розпорядився "розгорнути опорні пункти у школах, лікарнях та пологових будинках"

Як підтвердження цьому до повідомлення додають нібито виписку з Розпорядження №101 від 16 березня, підписану начальником Одеської ОВА Максимом Марченком. Однак це — фейк. Як повідомляє Одеська обласна військова адміністрація, жодного подібного Розпорядження Начальник Одеської ОВА не видавав і не підписував. “Усі офіційні Розпорядження ми публікуємо на нашому офіційному сайті та оперативно повідомляємо про них на офіційній сторінці у фейсбуку”, — йдеться у повідомленні.

Фейк. Німеччина "більше не постачатиме" зброю в Україну

Російські пропагандистські медіа  ТАССВестиLenta.ruКрасная весна та низка інших вийшли із заголовками, в яких стверджується, що Німеччина буцімто більше не постачатиме зброю в Україну. У подібних фейкових «новинах» посилаються на заяву Міністерки оборони Німеччини Крістіни Ламбрехт, яка 21 березня нібито сказала, що «Німеччина навряд чи може відправити Україні щось із запасів Бундесверу. Я навіть сказала б, що ми не можемо відправити нічого».

Насправді у заяві міністерки йдеться повністю про протилежне – Федеральний уряд Німеччини розглядає питання щодо подальших поставок зброї в Україну. Слова Крістіни Ламбрехт було навмисно спотворено російськими медіа.

В інтерв’ю німецькому тижневику Deutschland-funk 19 пані Ламбрехт наголосила, що для підтримки українських збройних сил Німеччина продовжуватиме постачання зброї Україні. Вона пояснила, що варіанти постачання через Бундесвер було вичерпано і зараз вивчаються інші варіанти. «Наразі ведуться переговори у федеральному уряді про купівлю зброї для України», сказала Міністерка оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт.

Нагадаємо, що Німеччина змінила своє рішення про непостачання озброєння в Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Так, 26 лютого уряд ФРН вперше схвалив постачання озброєння в Україну. Берлін вирішив надати 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 ракет Stinger. 2 березня стало відомо, що зброя, яка була обіцяна Берліном, передана Україні. 3 березня агентство DPA повідомило, що влада Німеччини планує надати Україні 2 700 зенітних ракет Stinger.

Фото: Getty Images